Πέμπτη 10 Μαΐου 2018

Φτιάξαμε και εκτοξεύσαμε πύραυλο με καλαμάκι! (και τα πνευμόνια μας!)

Έχω ήδη "προδώσει" το θέμα για τα φετινά μας γενέθλια που δεν θα είναι άλλο από το διάστημα! Ο Δημήτρης Γεράσιμος το έχει αποφασίσει από πέρσι, έτσι είχα όλο τον χρόνο στην διάθεση μου για να σκεφτώ όλες τις χειροτεχνίες και κατασκευές που μπορώ να φτιάξω,  να ψάξω διαδικτυακά τα πάντα σχετικά με το θέμα μας- το οποίο παρεμπιπτόντως με εξιτάρει πολύ για αυτό να περιμένετε πολλά τρελά ακόμη- αυτή είναι μόνο η αρχή! 

Φτιάξαμε λοιπόν τον δικό μας πύραυλο και τον εκτοξεύσαμε με μόνη βοήθεια ένα καλαμάκι και τον αέρα στα πνευμόνια μας! 





Η συγκεκριμένη χειροτεχνία με ενθουσίασε γιατί είναι απλή αλλά και πρωτότυπη, ενώ για πιο μεγάλα παιδιά μπορεί να αποτελέσει και πείραμα. Την ιδέα την είδα από εδώ  όπου έχει και δωρεάν εκτυπώσιμο- εμείς ωστόσο σχεδιάσαμε το δικό μας γιατί δεν μου άρεσε τόσο το συγκεκριμένο σχέδιο. Εκτός λοιπόν από το σχέδιο του πυραύλου, θα χρειαστείτε: 


  • Χαρτόνι 
  • καλαμάκια δυο μεγέθη σε φάρδος. 
  • ψαλίδι
  • σελοτέιπ
  • μαρκαδόρους 
Εγώ αρχικά σχεδίασα τον πύραυλο που ήθελα και το εκτύπωσα όσες φορές χρειαζόμουν στο βιβλιοπωλείο της γειτονιάς μου. Έπειτα κάτσαμε ένα απόγευμα με το μαιμουδάκι και τους ζωγραφίσαμε. Στην πορεία τους κόψαμε, ναι ναι παρέα- διόρθωσα τις ατέλειες στους δικούς του πυραύλους αφού θέλουμε να είναι αεροδυναμικοί- και τους ξανακόλλησα πάνω σε ένα μεγάλο χαρτόνι. Εμείς επιλέξαμε μπλε σκούρο, εσείς θα επιλέξετε ανάλογα με τα δικά σας γούστα! Και στην πορεία τα έκοψα ξανά περιμετρικά με το σχέδιο.






Όταν τα διαστημόπλοια μας ήταν έτοιμα, μαζέψαμε τα υπόλοιπα υλικά μας και τα τελειοποιήσαμε. Τα διάφανα καλαμάκια που ήταν και τα πιο φαρδιά τα έκοψα σε τρία τεμάχια το καθένα. Στην πορεία έκλεισα πολύ καλά την μια πλευρά τους με σελοτέιπ και τα κόλλησα εξίσου καλά στο πίσω μέρος του πυραύλου με την αεροστεγή μεριά τους προς την μύτη του πυραύλου.  Αυτό ήταν! Έβαλα το πιο στενό καλαμάκι μέσα στο πιο φαρδύ, φυσήξαμε με δύναμη και ο πύραυλος μας  απογειώθηκε! 












Ο Δημήτρης Γεράσιμος όλη μέρα εκτοξεύει τον πύραυλο του στο διάστημα, δοκιμάζοντας πότε πιο κάθετα, πότε πιο οριζόντια, πότε με λιγότερη δύναμη, πότε με περισσότερη. Η συγκεκριμένη χειροτεχνία συγκαταλέγεται στην κατηγορία STEM και με ένα μεγαλύτερο παιδί έχει πολλές ακόμα επιλογές. Να δοκιμάσει να σχεδιάσει τον πύραυλο διαφορετικά έτσι ώστε να έχει περισσότερη αεροδυναμική, να επιλέξει άλλα υλικά για την εκτόξευση ίσως πιο ελαφριά, να πειραματιστεί με τις γωνίες και τις πιθανές καιρικές συνθήκες αν παίζει έξω από το σπίτι! 

Εμείς απλά διασκεδάζουμε και φτιάξαμε τόσα πολλά γιατί θα είναι μια από τις εκπλήξεις που θα κρύβουν τα party favors για τους καλεσμένους μας! (τα υπόλοιπα δεν τα αποκαλύπτουμε ακόμη!) Οπότε με ένα σμπάρο, δυο τρυγόνια που έλεγε και η γιαγιούλα μου! 

Τι λέτε; Θα το δοκιμάσετε;;



2 σχόλια:

  1. Τι όμορφη χειροτεχνία! Τα παιδιά λατρεύουν τις κατασκευές που έχουν χρώμα και κίνηση, φοβερός συνδυασμός κι εσείς τον απογειώσατε! Με το καλό το πάρτυ σας! Φιλιάαααα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Την αγαπήσαμε πολύ αυτή την χειροτεχνία, ελπίζουμε και οι φίλοι μας! Σε ευχαριστούμε πολύ!!!! Ήταν υπέροχοι και οι δικοί σας πύραυλοι, χάρηκα πολύ που τους φτιάξατε!!!

      Διαγραφή

Τα σχόλια σας είναι η κινητήριος δύναμη μου, Η αλληλεπίδραση που χρειάζεται κάθε blogger με τους αναγνώστες του. Θα χαρώ πολύ να σας δω εδώ κάτω...