Τετάρτη 7 Νοεμβρίου 2018

5+1 δραστηριότητες σχετικά με την στοματική υγιεινή

Πόσο λατρέψαμε την εβδομάδα homeschooling σχετικά με την στοματική υγεία- δεν λέγεται! Ο Δημήτρης Γεράσιμος είναι πολύ τυπικός στην φροντίδα των δοντιών του- παράπονο δεν έχω! Ξεκινήσαμε να πλένουμε "δοντάκια" από όταν στην ουσία ξεκινήσαμε τις τροφές όπου με μια γαζούλα βρεγμένη του έτριβα απαλά τα ούλα. Μόλις βγάλαμε το πρώτο δοντάκι, πήραμε και την πρώτη μας οδοντόβουρτσα με αποτέλεσμα από δυο χρόνων το μαιμούδι μου να στέκεται στο σκαλοπατάκι στις μύτες των ποδιών του για να βλέπει και να πλένει τα δοντάκια του! Πάντα μόνος, πάντα όμως είτε να αρχίζω εγώ να τα πλένω, είτε να ολοκληρώνω το πλύσιμο- απαραίτητη προϋπόθεση για να γίνεται σωστά το βούρτσισμα σε αυτές τις ηλικίες. 

Και πράγματι είμαστε πολύ περήφανοι με το αποτέλεσμα. Η πρώτη μας επίσκεψη σε παιδόοδοντιατρο έγινε στα τρία και ακούσαμε τα καλύτερα όπως και σε κάθε προληπτική επίσκεψη μας έκτοτε. Φέτος δε το καλοκαίρι χάσαμε και τα δύο πρώτα μας δοντάκια και αξίζει να διαβάσετε εδώ πως το αντιμετώπισε το μικράκι μας- το οποίο είναι πολύ τυπικό σε οτιδήποτε αφορά την υγεία του. Σκέφτηκα λοιπόν, πως μια πιο λεπτομερής προσέγγιση σχετικά με τα δοντάκια μας θα τον ενθουσίαζε και πράγματι είχα δίκιο! Αν εξαιρέσεις ένα σετ πλαστελίνης που πήρα ειδικά για αυτόν τον σκοπό- η συγκεκριμένες δραστηριότητες δεν μου κόστισαν σχεδόν τίποτα! 

Πάμε να δούμε τι κάναμε; 



  • Χειροτεχνία οδοντοστοιχίας με...ζαχαρωτά 
  • Χαρούμενα και λυπημένα δοντάκια (εξάσκηση της κρίσης μας σχετικά με τις διατροφικές συνήθειες)
  • Παιχνίδι εκμάθησης στοματικής υγιεινής με πλαστελίνη (εξάσκηση λεπτών δεξιοτήτων) 
  • Χειροτεχνία με σκοπό την εκμάθηση της χρήσης οδοντικού νήματος. 
  • Δραστηριότητα σχετικά με τα μικρόβια και το βούρτσισμα των δοντιών. 
  • Ανάγνωση σχετικών βιβλίων
  • Pretend play- οδοντίατρος/ασθενής
Χειροτεχνία οδοντοστοιχίας με...ζαχαρωτά

Ξεκίνησα την εβδομάδα μας με την πιο αστεία δραστηριότητα- έτσι ώστε να του κεντρίσω το ενδιαφέρον στα σίγουρα! Για αρχή λοιπόν φτιάξαμε τα δόντια από ζαχαρωτά! (οξύμωρο;) 



Χρειαστήκαμε:

  • ροζ αφρώδες χαρτί ή ροζ χαρτόνι
  • κόκκινη τσόχα ή κόκκινο χαρτόνι
  • μερικά ζαχαρωτά- εμείς επειδή δεν είχαμε μόνο άσπρα είπαμε πως τα κίτρινα και ροζ ήταν χαλασμένα δόντια
  • κόλλα, ψαλίδι, μολύβι
Αυτό ήταν! Έχουμε σχεδιάσει εμείς αρχικά το στόμα στο ροζ χαρτόνι σε σχήμα περίπου 8, (με φαρδύτερη μέση) και την γλώσσα στο κόκκινο. Αφήνουμε το μικράκι μας να κόψει για να εξασκήσουμε και την επιδεξιότητα μας στο ψαλίδι, τσακίζουμε στην μέση και μετά σχεδιάζουμε με μολύβι ή στυλό που θα κολλήσουμε τα δοντάκια και την γλώσσα. Τοποθετεί το μικράκι μας κόλλα και κολλάει ένα ένα τα ζαχαρωτά. Παράλληλα κάνουμε αστείους διαλόγους κουνώντας την τεράστια μασέλα μας! (εννοείται πως ταυτόχρονα φάγαμε ζαχαρωτά-πόση αυτοσυγκράτηση να δείξουμε! Όχι αυτά με την κόλλα βεβαίως, βεβαίως! Σκέφτομαι πως αν δεν θέλετε να χρησιμοποιήσετε ζαχαρωτά ίσως γίνεται και με ρεβίθια!)








Χαρούμενα και λυπημένα δοντάκια

Η επόμενη δραστηριότητα μας ήταν τα χαρούμενα και λυπημένα δοντάκια. Στο σπίτι έχω πάντα πλαστικά πιάτα μιας χρήσης- για μένα κατά προτίμηση διάφανα - τα χρησιμοποιώ σε πολλές χειροτεχνίες. Και αυτά ακριβώς θα χρειαστείτε, ας είναι και λευκά, και μαρκαδόρους ανεξίτηλους. Ξεκίνησα λοιπόν προτρέποντας τον να ζωγραφίσει δυο φατσούλες σε κάθε πιάτο- μια χαρούμενη και μια λυπημένη! Επειδή παρασύρθηκε, ήθελε να φτιάξει ολόκληρη χειροτεχνία με μαλλιά κτλ, και επουδενή δεν ήθελε μια λυπημένη φατσούλα! Τα έφτιαξα λοιπόν εγώ και μετά του ζήτησα να πάει να μου φέρει ποιες τροφές  κάνουν τα δοντάκια μας χαρούμενα και ποιες  λυπημένα. Με μεγάλη μου ευχαρίστηση είδα πως γνώριζε ακριβώς που να τοποθετήσει την κάθε τροφή- και ας είναι ο απόλυτος γλυκατζής! Αφού τα πήγε περίφημα του ζήτησα να σκεφτεί ποια γλυκά ίσως δεν θλίβουν τα δοντάκια μας όσο αυτά που σίγουρα ξέρουμε πως τους δημιουργούν πρόβλημα. Τότε μου έφερε το παστέλι και τα σοκολατάκια υγείας όπως και χειροποίητα δικά μου μπισκοτάκια. Το σοκολατάκι το βάλαμε τελικά στην λυπημένη φατσούλα- αλλά ειλικρινά διχάστηκα πολύ σχετικά με αυτό. Ήταν μια δραστηριότητα που του άρεσε πολύ και την συνδύασε στο μυαλό του με την κ. διατροφούλα που κάνανε εκείνη την εβδομάδα στο σχολείο!





Παιχνίδι εκμάθησης στοματικής υγιεινής με πλαστελίνη. 

Για να είμαι ειλικρινής, αυτό ακριβώς το παιχνίδι ήταν που με ενέπνευσε για την συγκεκριμένη θεματολογία. Είναι της γνωστής εταιρείας και είναι πραγματικά πολύ καλοφτιαγμένο. Ο μικρός παίζει σχεδόν καθημερινά, ενώ πάντα κάνει αναπαράσταση του παραμυθιού με τον Σοκολάτη- θα σας μιλήσω για αυτό παρακάτω- όταν παίζει. Σας το προτείνουμε ανεπιφύλακτα!










Χειροτεχνία με σκοπό την εκμάθηση της χρήσης οδοντικού νήματος. 



(αρχική έμπνευση η εξαιρετική χειροτεχνία της Σωτηρίας εδώ την οποία αξίζει να δείτε τόοσ για την σούπερ χειροτεχνία όσο και για τις σχετικές βιβλιοπροτάσεις της!) Για αυτή την δραστηριότητα χρειάστηκα: 

  • 2 πλαστικά πιάτα
  • κόκκινο χαρτόνι ή κόκκινη τσόχα
  • 8 χάρτινες ατομικές θήκες αυγών 
  • πιστόλι σιλικόνης
  • ψαλίδι, συρραπτικό
  • πλαστελίνη 
  • οδοντικό νήμα
Αρχικά έκοψα η ίδια τις θήκες των αυγών από εξάδες και τις κόλλησα με το πιστόλι σιλικόνης στα πιάτα- τέσσερις σε κάθε ένα. Δυστυχώς δεν βάφονται πιο άσπρες- το χαρτόνι αυτό "πίνει" το χρώμα και εξαφανίζεται. Σχεδίασα και έκοψα και την γλώσσα και την κόλλησα και αυτή. Μετά ένωσα τα δυο πιάτα με συρραπτικό σχηματίζοντας και πάλι περίπου με τεράστια μασέλα. Όταν επέστρεψε το μικράκι μου σπίτι, το προέτρεψα να βάλει ανάμεσα στα "δόντια" πλαστελίνη- η οποία θα είναι η βρωμιά από τις τροφές. Και μετά "συστήθηκε" με το οδοντικό νήμα για πρώτη φορά προσπαθώντας να αφαιρέσει την πλαστελίνη αποκλειστικά με αυτό! Εξαιρετική άσκηση λεπτής δεξιότητας η οποία μας οδήγησε στο μπάνιο προσπαθώντας να χρησιμοποιήσουμε οδοντικό νήμα και στα δικά του δόντια! 





Δραστηριότητα σχετικά με τα μικρόβια και το βούρτσισμα των δοντιών. 




Αχ, αυτό με δυσκόλεψε λίγο στον σχεδιασμό μιας και δεν έχω εκτυπωτή όπως έχω πει πολλάκις ώστε να εκτυπώσω το έτοιμο αρχείο το οποίο βρήκα και με ενέπνευσε εδώ. Έπειτα το έβαλα σε μια ζελατίνα- στην πορεία όμως το πλαστικοποίησα μιας και του άρεσε πάρα πολύ σαν δραστηριότητα και έτσι θα είχε μεγαλύτερη διάρκεια ζωής. Μπορείτε να κατεβάσετε το αρχείο που θα σας στείλει ο Dad's Lab, αλλιώς το σχεδιάζετε και αφήνετε το μικράκι σας να το ζωγραφίσει. Σχεδιάζετε παρέα τα μικρόβια και με μια παλιά οδοντόβουρτσα τα απομακρύνετε με ευκολία! Τρανή απόδειξη για την χρησιμότητα της χρήσης οδοντόβουρτσας στα δοντάκια που γεμίζουν μικρά τερατάκια που δεν φαίνονται καν!! 

 

Πριν προχωρήσω στα ανάλογα βιβλία που διαβάσαμε να μοιραστώ μαζί σας το δικό μου μικρό κολπάκι για να ακολουθεί ο Δημήτρης Γεράσιμος με χαρά τις καλές συνήθειες- εκτός βέβαια από το ουσιαστικότερο όλων- την μίμηση των δικών μας καλών συνηθειών. Είχα γράψει ένα ποιηματάκι κάποια στιγμή σχετικά με το πλύσιμο των δοντιών και το είχα κολλήσει στον νεροχύτη- όπου το διαβάζουμε σχεδόν ανελλιπώς τρία χρόνια τώρα!! 



Είπαμε. Τα πάντα διδάσκονται αν τα πασπαλισεις με χρώμα, τρένα και μπόλικη έμπνευση!

"Το πρωί όταν ξυπνάω
Κάποια πράγματα ζητάω
Μια αγκαλιά σούπερ σφιχτή 

Και ένα σβουρηχτο φιλί

Ζητάω όμως και δοντάκια
Να τα πλύνω πρέπει εγώ
Ενώ αμέσως μετά
Πρέπει καλά και να νυφτω

Και το βράδυ πριν ξαπλώσω
Και ζητήσω αγκαλιά
Μαζί με παραμύθι για παιδιά
Πρέπει πάλι να τα πλύνω
Τα δοντάκια μου καλά

Να τα τριψω περα δώθε
Μα και πάνω κάτω πολύ καλά
Τόσο πολύ να γυαλισουν
Που να τυφλωσω την μαμά

Θα έχω με αυτό τον τρόπο
Δόντια πάντοτε γερά
Και χαμόγελο τεράστιο
Που θα λάμπει από μακρυά!" Γιάννα Πάνου 

Ανάγνωση σχετικών βιβλίων

    Δεν υπάρχουν, η αλήθεια είναι πολλά βιβλία και παραμύθια σχετικά με την στοματική υγιεινή. Εμείς διαβάσαμε τα εξής: "Δόνα η Τερηδόνα και το μυστικό της γαμήλιας τούρτας" του Ευγένιου Τριβιζά, "Ο Σοκολάκης και Ζαχαρούλα Τρυποδόντη" της Άννας Ράσελμαν και το "Οι τρεις αντευχές" της Μάρως Παππά το οποίο μιλάει για την υγιεινή γενικότερα ενώ δανειστήκαμε και ένα από την Σουλτάνα- το "Εγώ και ο οδοντογιατρός".. Για όλα έχουμε μιλήσει λεπτομερώς στο ανάλογο άλμπουμ μας στο fb, δείτε εδώ. 



    Τέλος το pretend play για το οποίο μπορεί να μην έχω ποτέ φωτογραφίες μα αυτός είναι και ο σκοπός!Να απολαύσουμε άφθονο παιχνίδι ρόλων με τα μικράκια μας στο οποίο διδάσκονται τόσο πολλά, αφήνονται ελεύθερα και καλλιεργούν σημαντικές δεξιότητες- γλωσσικές, συμπεριφοράς, πρωτοβουλίας, φαντασίας- δεν σταματάει πουθενά όλο αυτό! Δείτε ένα εξαιρετικό άρθρο από την Λενιώ μας σχετικά με το παιχνίδι ρόλων- εδώ!

    Τι λέτε; Θα παίξετε και εσείς σχετικά με την στοματική υγεία; Δείτε ένα πλήρες άρθρο από το mama365 εδώ και εδώ ένα κατατοπιστικότατο άρθρο της Ελπίδας για δοντάκια γερά και υγιή! 

    4 σχόλια:

    1. Πω πω ρε συ Γιάννα!!! τύφλα να έχουν τα σχολεία...! φοβερή δουλειά!! μπράβο και πάλι μπράβο!!
      Τα φατσάκια στα διάφανα πιάτα είναι τα καλύτερα!!! τα αγάπησα λέμε!

      Πολλά φιλιά από τον νότο!!
      Ευχαριστώ ε!!!

      ΑπάντησηΔιαγραφή
      Απαντήσεις
      1. Κορίτσι μου όμορφο, ξεχωριστή μανούλα που κάνεις την καρδιά μου να χαμογελά! Σε φιλώ γλυκά, γλυκά!

        Διαγραφή
    2. Καλά, τι να πω τώρα! Σούπερ όλη η δουλειά σας Γιάννα μου! Μπράβο σας! Το παιχνίδι με τις πλαστελίνες το έχουμε κι εμείς...χεχεχε φιλάκια

      ΑπάντησηΔιαγραφή
      Απαντήσεις
      1. Σε ευχαριστώ πολύ Μαράκι μου γλυκό! Μα δεν είναι τέλειο;;;

        Διαγραφή

    Τα σχόλια σας είναι η κινητήριος δύναμη μου, Η αλληλεπίδραση που χρειάζεται κάθε blogger με τους αναγνώστες του. Θα χαρώ πολύ να σας δω εδώ κάτω...