Παρασκευή 5 Φεβρουαρίου 2016

Η αγαπημένη μας, συνταγή για σπιτική, γευστικότατη λεμονάδα!

Από μικρό παιδί λάτρευα το λεμόνι. Το έτρωγα κανονικά με την φλούδα του, το ασπράδι του μέσα, τα πάντα όλα του. Και σαν ενήλικας τώρα αγαπώ τις ξινές γεύσεις αλλά ακόμα περισσότερο τις γλυκόξινες. 

Χρόνια τώρα έχω βρει μια απίθανη συνταγή για λεμονάδα από την εκπομπή του Ηλία Μαμαλάκη τότε στο mega. Μου αρέσει, όχι μόνο για την γεύση της μα κυρίως για το γεγονός πως είναι συμπυκνωμένη στην ουσία λεμονάδα και διατηρείται πάρα , πάρα πολύ καιρό στο ψυγείο. (την έχω διατηρήσει μέχρι και χρόνο χωρίς να πάθει τίποτα). 

Σε μια συζήτηση πρόσφατα σχετικά με τις λιγούρες της Μάρθας για λεμόνι σε αυτή της την εγκυμοσύνη, θυμήθηκα πως έχω να φτιάξω ουσιαστικά από όταν παντρεύτηκε η αδελφή μου, (3 χρόνια πριν), που ετοιμάσαμε βαρέλια ολόκληρα να κεράσουμε τον κόσμο μετά την εκκλησία αφού ο γάμος ήταν πρωινός και πολύ ρουστίκ στην θεματολογία του. 

Είναι πανεύκολη συνταγή, πολύ γευστική και θα έχετε πάντα ένα χειροποίητο ρόφημα στο ψυγείο σας για κέρασμα. Είναι ιδανική λύση και για γενέθλια, βαφτίσεις, ακόμα και γάμους- εμείς το κάναμε και ξετρελάθηκαν όλοι. 

Εννοείται πως αν έχετε δικά σας λεμόνια είναι πολύ πολύ καλύτερα, θα μοσχοβολήσει ο τόπος!




Υλικά: (για ένα μπουκάλι περίπου 750ml).

2 ποτήρια του νερού χυμό λεμόνι
2 ποτήρια του νερού ζάχαρη
Ξύσμα λεμονιού από 2 λεμόνια- προαιρετικά. 

Εκτέλεση: 

Αφού πλύνουμε καλά τα λεμόνια τα στίβουμε και σουρώνουμε τον χυμό. Βράζουμε τον χυμό λεμόνι με την ζάχαρη μέχρι να δέσει. ( θα το καταλάβετε μόλις αρχίσει να μυρίζει και να σκουραίνει. ) Αφήνουμε να κρυώσει και με την βοήθεια χωνιού φυλάμε σε μπουκάλι γυάλινο, στο ψυγείο. Εγώ φτιάχνω πάντα διπλή, μπορεί και τριπλή δόση!

Αυτό ήταν! Όταν θέλουμε να σερβίρουμε βάζουμε στο ποτήρι ίσα δύο δάχτυλα από τον χυμό μας και προσθέτουμε νερό. Το καλοκαίρι με παγωμένο νερό, μεγάλα παγάκια και λίγα φυλλαράκια δυόσμου, απλά το απογειώνετε! Τώρα σχετικά με το ξύσμα, παρόλο που τρελαίνομαι για λεμόνι, στην συγκεκριμένη συνταγή δεν μου άρεσε. Το παραέκανε ξινό, ιδίως για παιδιά. Ενώ χωρίς αυτό είναι απλά θεϊκή. (Εντάξει το μαιμουδάκι εγκρίνει! Ήπιε ένα ολόκληρο ποτήρι και ήθελε και άλλο!)

Δοκιμάστε την και θα με θυμηθείτε!!






Με αφορμή αυτή την ανάρτηση, ανακάλυψα και άλλες συνταγές από τα κορίτσια μου στην μπλογκόσφαιρα! Περάστε μια βόλτα και διαλέξτε ποια ταιριάζει καλύτερα στα δικά σας γούστα! 

Η Εύη στο Mama's 'n' papa's
Η Kathy στο Ανθομέλι
και η Λίζα στο e-mama!

Lemonade Update! 

Σας έχω εδώ και πολύ καιρό πει πως κάτι καινούργιο δοκίμασα με την λεμονάδα μου και σας χρωστάω ενημέρωση! 


Όπως πάντα όποτε φτιάχνω κάτι, μοιράζω παντού. Φέτος στην ζωή μας έχει μπει και η Κ. Γεωργία, η νταντά της τσιχλόφουσκας! Είναι μια εξαιρετική γυναίκα, κυρία με Κ κεφαλαίο και τόσο η τσιχλόφουσκα, όσο και το μαιμούδι την λατρεύουν! Όποτε είναι κάτω, ο Δημήτρης θέλει οπωσδήποτε να κατέβουμε να την δούμε! Σε μια παρτίδα λοιπόν από τις λεμονάδες που έφτιαχνα, της πήγα ένα μπουκαλάκι, ελπίζοντας να της αρέσει. Ανακάλυψα πως όχι μόνο αρέσει σε όλους οικογενειακώς, μας πως φτιάχνει και η ίδια μια πολύ πετυχημένη συνταγή. Της ζήτησα να την μοιραστεί μαζί μου αφού μου είπε πως το χρώμα της βγαίνει πιο ανοιχτό στον συμπυκνωμένο χυμό και λίγο πιο γλυκιά. Την επόμενη κιόλας φορά μου την είχε φέρει και εννοείται πως την δοκίμασα! 

Και ενθουσιάστηκα! Είναι και αυτή συνταγή συμπυκνωμένης λεμονάδας, είναι πολύ πιο γλυκιά και λιγότερο ξινή για όσους τους "χαλάει" αυτό και το χρώμα της εξαρχής πολύ "λεμονάτο"! Η κύρια διαφορά βρίσκεται στο ότι βράζει το σιρόπι χωρίς το χυμό λεμονιού, τον οποίο προσθέτει και μετά. 

Η κ. Γεωργία με χαρά της μου επέτρεψε να μοιραστώ την συνταγή μαζί σας και πολύ χαίρομαι για αυτό! Ιδού λοιπόν η νέα αγαπημένη μας συνταγή λεμονάδας. 


  • Πλένουμε, στίβουμε και αφαιρούμε το ξύσμα από δυο κιλά λεμόνια. Τυλίγουμε το ξύσμα σε τούλι και το βάζουμε μέσα σε μια λεκάνη μαζί με τον χυμό. 
  • Βάζουμε τέσσερα ποτήρια ζάχαρη και δυο ποτήρια νερό σε μια κατσαρόλα και τα αφήνουμε να βράσουν καλά, σαν κομπόστα. 
  • Αποσύρουμε από την φωτιά και αφού το αφήσουμε να σταθεί πέντε λεπτά, ρίχνουμε μέσα τον χυμό. 
  • Ανακατεύουμε καλά, καλά και είναι έτοιμος! 
Λοιπόν. Εγώ δεν έκανα καν την διαδικασία με το ξύσμα γιατί έφτιαξα ποοοοολες παρτίδες και δεν άντεχα. Και πάλι είναι τέλεια η λεμονάδα! Ωστόσο, οφείλω να ενημερώσω πως η κ. Γεωργία επιμένει πως αυτό ακριβώς κάνει και την διαφορά αφού δίνει στην λεμονάδα μια σπιρτάδα, σαν να είναι χυμός με ανθρακικό! Μπορείτε αντί να βάλετε το ξύσμα σε τούλι από πριν, να το αφήστε χύμα μέσα στον χυμό για ακόμα καλύτερη "απόδοση" και να περάσετε τον χυμό από τούλι εκ των υστέρων. (πριν τον προσθέσετε στο σιρόπι!) 

Καλή επιτυχία και πάλι!!! 



18 σχόλια:

  1. τελεια!!! κι εχω και λεμονια απο το χωριο!!! θα τη δοκιμασουμε!! πολλα φιλια Ιωαννα μου!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Αχχχ, έχω και λεμόνια από την πεθερά μου...Μα δεν μπορπω να πιω ούτε πορτοκαλάδα ούτε λεμονάδα με ανακατεύει. Θα φτιάξω για τον Γιάννη όμως που του αρέσει πολύ!!!
    Φιλιά :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. σαν βυσσινάδα είναι δηλ η διαδικασία;;;
    πολύ ενδιαφέρον φαίνεται!!!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Πολυ ωραία σπιτική λεμονάδα ! Θα την δοκιμάσω

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ωραία και εύκολη συνταγή! Θα την δοκιμάσουμε!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Γιαννα δοκιμασε να την αραιωσεις με ανθρακουχο νερο,τελεια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. αχ μέχρι εδώ μύρισε το λεμονάκι με τις υπέροχες φωτογραφίες σου! Σε φιλώ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Καλά που μας την θύμισες αυτή τη συνταγή...αναμένω λεμόνια πολλά και δεν ήξερα τι να τα κάνω!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Μου φαίνεται αυτή τη φορά θα δοκιμάσω την δική σου συνταγή Γιάννα μου!!Έτσι για αλλαγή!!!!!!!!!!Φιλιά πολλά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Γιάννα είναι όντως υπέροχη αυτή η συνταγή! Είχα φτιάξει κι εγώ πέρυσι στα 2α γενέθλια του Αναστάση!!! Στο σερβίρισμα ριχνω και μερικά φύλλα δυόσμου, όπου την απογειώνουν!!! Φιλάκια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Γιάννα είναι όντως υπέροχη αυτή η συνταγή! Είχα φτιάξει κι εγώ πέρυσι στα 2α γενέθλια του Αναστάση!!! Στο σερβίρισμα ριχνω και μερικά φύλλα δυόσμου, όπου την απογειώνουν!!! Φιλάκια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Θα την πω την αλήθεια μου! Βρήκα εδώ και κάτι μήνες μια εταιρεία που φτιάχνει φυσικές λεμονάδες και πλεόν δεν θα ξανακάνω δικιά μου. Μα η δική τους είναι τόσο νόστιμη, χεχε! Κάλη (ευχαριστούμε για την αναφορά και πάλι!)

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Τα σχόλια σας είναι η κινητήριος δύναμη μου, Η αλληλεπίδραση που χρειάζεται κάθε blogger με τους αναγνώστες του. Θα χαρώ πολύ να σας δω εδώ κάτω...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...