Σάββατο 23 Απριλίου 2016

Διακοπές με ένα νήπιο και τα ξεσπάσματα του!

Μόλις γυρίσαμε από τις διακοπές μας στην πανέμορφη πατρίδα Κρήτη. Παρότι θα σας μιλήσω για αυτές αναλυτικά σε άλλη ανάρτηση, σήμερα θέλω να παραληρήσω λίγο για περίφημα ξεσπάσματα ενός νηπίου και πως αυτά, (τα ξεσπάσματα!), δεν κάνουν διακοπές! Την τελευταία φορά που είχαμε πάει διακοπές με το μαιμουδάκι, ήταν μόλις ενός. Αυτή την φορά ήταν  παρά μερικούς μήνες τριών. 

Τι αλλάζει λοιπόν στις διακοπές με ένα νήπιο; 

Πολλά μένουν τα ίδια και αυτό είναι υπέροχο, διότι αυτά που μένουν ίδια είναι και τα καλά της υπόθεσης. Κάποια αλλάζουν, όπως το γεγονός πως  έχεις πια  μάθει τον τρόπο να καταφέρεις να πιεις αυτόν το καφέ που τόσο ανάγκη έχεις, ακόμα και με ένα τερατάκι να προσπαθεί να κάνει ότι είναι δυνατόν για να μην τον πιεις! 

Αυτό που σίγουρα έχει αλλάξει είναι πως πλέον η οικογένεια σου αποτελείται από ένα ακόμη άτομο. Ένα άτομο  με προσωπικότητα, με πλήρως αναπτυγμένο λεξιλόγιο και με άποψη και μάλιστα δυναμική- πράγμα που σημαίνει πως δεν αποφασίζεις πια εσύ για αυτόν, αλλά αυτός για αυτόν και κατά συνέπεια πολλές φορές και για σας. 

Ναι, ναι. Ένα τρίχρονο νήπιο, που ήδη κουβαλάει στην πλάτη του την εμπειρία των terrible twos ενώ δε βρίσκεται και στο μεταίχμιο των horrible threes, γνωρίζει πολύ καλά τι μπορεί να απαιτήσει και να καταφέρει και με ποιον μπορεί να το κάνει. 

Παράπονο δεν έχω- όχι τίποτε άλλο θα διαβάζουν οι Κρητικοί και θα με βγάλουν και τρελή- το μαιμούδι είναι πολύ βολικό και συνεργάσιμο παιδί. Το ότι σαν χαρακτήρας είναι ήπιος και δεν διεκδικεί "φανερά" δεν σημαίνει ωστόσο πως δεν διεκδικεί δυναμικά και μάλιστα με τον δικό του μοναδικά δοκιμασμένο τρόπο- απλά συνήθως κεκλεισμένων των θυρών! Η δημόσια αντιμετώπιση του όταν θέλει κάτι απελπισμένα, είναι με έναν  ύπουλο σιωπηλό τρόπο- τεράστια θλιμμένα μάτια και βουβό κλάμα κατά το οποίο πρέπει να του θυμίσεις να πάρει ανάσα- (δηλαδή μην γελιόμαστε, τον λυπάσαι λίγο αντί να σε θυμώνει με ένα πολύ φασαριόζικο ξέσπασμα!), ενώ όταν βλέπει πως το αποτέλεσμα που θέλει αργεί- θα με καρφώσει στα μάτια με αυτό το παραπονιάρικο βλέμμα του γιατί πλέον ξέρει πολύ καλά πως αν αλλάξει κάτι θα οφείλεται σε μένα- αυτό που δεν γνωρίζει όμως είναι πως πολύ συχνά το οκ έρχεται με ένα νεύμα από έναν επίσης σιωπηλό πατέρα. (γιατί είπαμε, εμείς λειτουργούμε σαν μια γροθιά!)

Κεκλεισμένων των θυρών μην νομίζετε πως αλλάζουν και πολλά- είπαμε ο μικρός δεν έχει τόσα ξεσπάσματα, (προσωπικά πιστεύω πως αυτό οφείλεται στο ότι γενικότερα επικρατεί ένα πολύ ήρεμο κλίμα στο σπίτι, συν το ότι το 90% των φορών οι δικές του ανάγκες υπερτερούν των δικών μας αλλά κυρίως λόγω του ότι συζητάμε τα πάντα ποτέ δεν μιλάμε με "γιατί έτσι" 'η "επειδή το είπα εγώ" παρόλο που πολύ συχνά μπαίνω στον πειρασμό- δεν το κρύβω!), όμως έχει- και για μας που δεν είναι και συχνά μας σοκάρουν αρχικά, μετά το διασκεδάζουμε και αν το πράγμα τραβήξει πολύ οι δυο πιο αποτελεσματικές τεχνικές είναι ο αντιπερισπασμός και αν αυτός δεν πιάσει, τότε η αγκαλιά με λόγια του τύπου ξέρω ότι θύμωσες, όμως δεν θα αλλάξει κάτι, (τους λόγους που αυτό που θέλει δεν γίνεται τους έχεις ήδη εξηγήσει), το μόνο που μπορώ να κάνω είναι να σε κρατάω αγκαλιά και να είμαι εδώ για σένα. 

Το αστείο της όλης υπόθεσης είναι οι λόγοι που ένα νήπιο ξεσπάει γενικότερα. Συνήθως φαντάζουν γελοίοι στα μάτια μας και μπορούν να αλλάξουν ανά ώρα- (το πιάτο που διάλεξες για να φάει το φαγητό του, το φρούτο που έκοψες που μόλις πριν που τον ρώτησες ήταν το αγαπημένο του μα μόλις το αντίκρισε ήταν τόσο αποκρουστικό που έπρεπε να ξεκινήσει η τραγωδία, το γεγονός πως άνοιξες εσύ το καλαμάκι και όχι αυτός και άλλα πολλά τέτοια υπέροχα που για μας είναι σχεδόν αόρατα στην ασημαντότητα τους μα για αυτά είναι τεράστια στην σημαντικότητα τους!)- και κάποιες φορές μπορούν να σε οδηγήσουν σε μια μικρή τρέλα! 

Στις διακοπές λοιπόν, στο πλαίσιο της χαλαρότητας που τις διακρίνει και των αλλαγών που υπάρχουν, (που το δικό μου τουλάχιστον νήπιο δεν αγαπά ιδιαιτέρως), αυτά τα ξεσπάσματα γίνονται ακόμα πιο μοναδικά και παράλογα! 

Λόγου χάρη, αφού φτάσαμε μετά από ένα πολύωρο και ομολογουμένως απολαυστικό ταξίδι Κρήτη και συναντήσαμε τους συγγενείς μας, ο Δημήτρης Γεράσιμος ήθελε να γυρίσει σπίτι ΤΩΡΑ! Τι και αν το αγνοήσαμε για λίγο λέγοντας του πως θα το συζητήσουμε αργότερα, τι και αν δημιουργήσαμε αντιπερισπασμούς, τι και αν εξηγήσαμε πως δεν έχει καράβι για να γυρίσουμε σπίτι μας, ο μικρός ήθελε να φύγει ΤΩΡΑ, αν δεν είχε καράβι, με το αυτοκίνητο, αν δεν γινόταν στην θάλασσα με αυτοκίνητο, τότε κολυμπώντας, αν ούτε αυτό δεν γινόταν τότε περπατώντας! Απλά τα πράγματα! Εν τέλει μας έσωσε το σοκολατένιο γλυφιτζούρι και τα οχτώ hot wheels που είχε αφήσει η Νατάσσα στο δωμάτιο μας, αλλιώς ακόμα θα τσιρίζαμε! 

Επίσης δεν είχε σημασία αν δεν ήμασταν κατάλληλα προετοιμασμένοι, ή αν ο καιρός κατ' εμάς δεν ήταν ακόμα ιδανικός, το μαιμούδι ήθελε, απλά ήθελε, να βουτήξει στην θάλασσα και τίποτα δεν θα τον σταματούσε μέχρι να το καταφέρει. Έτσι καταφέραμε να συμβιβαστούμε μόνο με γυμνό πωπουδάκι εκεί που σκάει το κύμα- και αυτό για να μην αρχίσει πάλι το ξέσπασμα τύπου θέλω να πάω σπίτι ΤΩΡΑ και που να βρούμε πάλι σοκολατογλυφιτζούρι! 

Γενικά ακούσαμε πολλά! Πολλά "θέλω ΤΩΡΑ", πολλά "ΘΕΛΩ", πολλά "Απόψε ΔΕΝ θα κοιμηθούμε", (και όντως χοροπηδούσαμε για πολύ ώρα πάνω κάτω μέχρις εξαντλήσεως), πολλά "ΟΧΙ μπάνιο σήμερα", πολλά "ΚΑΙ ΑΛΛΗ έκπληξη " και πολλά "ΔΕΝ ΠΕΙΝΑΩ" (για φαγητό πάντα- ποτέ για γλυκό!) 

Τα περισσότερα τα διασκεδάσαμε και τα σεβαστήκαμε, κάποια τα αγνοήσαμε και σε κάποια δεν υποκύψαμε. Γιατί όπως και να το κάνεις, πρόκειται για διακοπές. Και διακοπές σημαίνει άφθονο χρόνο με την μαμά και τον μπαμπά, άφθονη διασκέδαση, και άφθονη αποχή από τα πρέπει και τα μη! 

Άλλωστε μην ξεχνάμε πως τα περίφημα ξεσπάσματα των νηπίων, ποτέ δεν είναι αναίτια. Ακόμα και αν η αιτία είναι εκ πρώτης αόρατη σε μας, ακόμα και αν η αιτία είναι απλά κούραση ή διάθεση για περισσότερη προσοχή, έστω και αρνητική. 

Και άφησε τον να τρίβει τα χέρια του όλο ικανοποίηση που κατάφερε να φάει το γιαούρτι φράουλα με τις σοκολατένιες μπίλιες- εσύ ξέρεις καλά πως μόλις επιστρέψετε, θα γυρίσει και πάλι στο ψυγείο μας το παλιό καλό πρόβειο γιαουρτάκι με φρέσκα φρούτα- και κανένα ξέσπασμα δεν θα το αλλάξει αυτό! (χεχε) 




14 σχόλια:

  1. Οκ Γιάννα! τα ξεσπάσματα τους δεν υπάρχουν....
    Κι εκεί που σου έρχεται να θυμώσεις, να φωνάξεις, να κλάψεις τελικά το ρίχνεις στα γέλια!!!!
    Χαίρομαι που περάσατε όμορφα!!!!!!
    Φιλιά στο υπέροχο μαϊμούδι!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ελενα, όπως τα λες! Πόσες φορές έχω κρυφογελασει δεν λέγεται! Αυτή η τόσο αυθόρμητη και παθιασμένη έκφραση των συναισθηματων τους είναι απολαυστική όταν σαν ενήλικας έχεις μάθει να ελέγχεις ακόμα και τα πιο δύσκολα συναισθήματά!! Σε φιλώ γλυκά, με έχεις τρελάνει με τις κατασκευές σου αυτές τις μέρες!

      Διαγραφή
    2. Εγώ δε κρατιέμαι και μπορεί να σκάσω στα γέλια....!!!
      Υπάρχουν όμως και στιγμές που θυμώνω τόσο πολύ....
      Σε ευχαριστώ για τη στήριξη στις κατασκευές μου!!!!!!

      Διαγραφή
  2. Terrible twos ,horrible threes!Τώρα εξηγούνται όλα για πολλούς μικρούς αντάρτες... Πόσο γλυκά φαίνονται ομως ακόμα κ αυτα τα ξεσπάσματα στο τέλος της ημέρας!
    Αχ,Γιάννα μου μακάρι να ήξερα οτι ήσασταν στο νησί μας!Η αλήθεια είναι ότι είχα αρχίσει να ανησυχώ με τη διαδικτυακή σου απουσία! Μάλλον εχω εθιστεί στις αναρτήσεις σου!
    Καλή επάνοδο! Φιλια στο μαϊμουδακι σου!
    Α.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κορίτσι μου γλυκό, φταίει που δεν έχεις fb γιατί η επικοινωνία συνεχιζοταν εκεί στην σελίδα με φωτογραφίκα στιγμιότυπα μες την
      μέρα! Και εμένα μου λείψατε- παρόλο που χθες ήμουν πολύ κουρασμένη είχα πολύ διάθεση να γράψω αυτή την ανάρτηση! Σε φιλώ γλυκά και στέλνω αγωνιστικούς χαιρετισμούς για όλα τα "αναιτια"ξεσπάσματα που δίνουν λίγο χρώμα και ένταση στην ζωή μας!!

      Διαγραφή
  3. Περνούμε και εμείς την φαση των terrible twos και διαβάζοντας τα ξεσπάσματα σας εβλεπα τα δικα μας!!! Αυτό το θελω να παμε σπίτι τωρα το ακούω συνέχεια λες και είναι συνεννοημένα τα ατιμα. Να σου πω οτι πήρα 1-2 σημαντικες συμβουλες από το κειμενο σου και θα τις εφαρμόσω. Περιμένω και την ανάρτηση σου για το πως περάσατε φυσικά. Φιλιά πολλά και καλό Πάσχα να έχουμε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μαρίνα εμάς κάποιες φορές μπορεί λόγου χάρη να τσιρίζει για κάτι και εφόσον τον αγνοούμε ξαφνικά από την τσιριδα να περάσει σε τραγουδιστικο ντελίριο μες το τρελό κέφι. Θέλω να πω, πως αν εμείς το πάρουμε πολύ σοβαρά - το ίδιο θα κάνουν και αυτά ενώ μπορεί να την γλυτωναμε όλοι ανώδυνα. Γενικά να διαλέγεις τις μάχες σου και επειδή εσύ παλεύεις μόνη και είναι πιο δύσκολο είναι ακόμα πιο σημαντικό να εστιάζεις στα σημαντικά όχι. Να μου πεις αν πιάσουν και σε σας οι τεχνικές ή είναι απλά καλές μαιμουδοτεχνικες και μόνο. Φιλιά πολλά πολλά, η όμορφη Κύπρος θα είναι ο επόμενος προορισμός μας- όπου φυσικά θα βρεθούμε! Καλή Ανάσταση γλυκιά μανούλα!

      Διαγραφή
  4. Να ζήσετε γλυκιά μανούλα,σύντομα και στα επόμενα...
    Να ταξιδεύετε,να γελάτε ,να απαιτείτε,να αντέχετε!Πόσο επίμονα γίνονται τα νηπιάκια μας...Να τον χαίρεσαι τον Μίμη σου!Φιλιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πόσο ωραία τα λες γλυκιά μου! Σε φιλώ γλυκά, θα τα πούμε σύντομα!

      Διαγραφή
  5. ταξίδι στην πατρίδα μας!!! τελειο ετσι?? πάρ'όλα τα μαιμουδιστικα... κ εμείς τα περάσαμε κ τα ξεχάσαμε...να είστε καλα να ξαναπατε... Καλή Μεγάλη Εβδομάδα με ευλογία!!!φιλικα Μαρία
    ΥΓ.ΜΟΥ ΕΛΕΙΨΕΣ!!!!ΑΓΧΩΘΗΚΑ ΑΛΛΑ ΑΦΟΥ ΕΙΣΑΙ ΚΑΛΑ ΑΥΤΟ ΜΕΤΡΑΕΙ΄-)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Εννοείται τέλειο!! Αγαπάμε Κρήτη με όλη μας την ψυχή. Με συγκίνησε ς Μαρία μου και όλα τα κορίτσια που δεν έχετε fb και δεν είχατε κανένα σημείο ζωής! Καλή και ευλογημένη Μεγάλη Εβδομάδα, ευελπιστώ να αναπληρώσω με μαζεμένες αναρτήσεις! Σε φιλώ γλυκά!!! (και πατριωτικά!)

      Διαγραφή
  6. Και λέω τόσες μέρες που είσαι και που είσαι, ανησύχησα βρε παιδί μου... πολλές μέρες χωρίς ανάρτηση και αναστατώθηκα....
    Αχχ εμένα αυτα τα ξεσπάσματα του μαιμουδιού μου φάνηκαν διασκεδαστικά, θα μου πεις όποιος είναι έξω από τον χορό...Αλλά τι να κάνουμε έχω μια αδυναμία στα terrible twos και threes γενικά στα παιδάκια-χαχαχαχαχα.
    Μας έλειψες, καλή Μ.Εβδομάδα να έχουμε!!!
    Φιλιά πολλά♥

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Εσύ να μην αναστατώνεσαι, γιατί δεν μου έστειλες mail; Διασκεδαστικά είναι, αν σε πετύχουν σε δύσκολη ώρα ή μέρα σου τσακίζουν λίγο τα νεύρα αλλά και αυτά μέσα στο πρόγραμμα είναι! Εκφραζόμαστε, λέμε "θύμωσα" "και εγώ", μετά από λίγο, "συγνώμη, φιλάκι" και τα βρίσκουμε! Και εμένα μου λείψατε, φιλιά πολλά περιμένω νέα σου!

      Διαγραφή
  7. Απόλαυσα την ανάρτησή σου και τον τρόπο αφήγησής σου, παρόλο που το θέμα που πραγματεύεσαι δεν είναι και τόσο ευχάριστο :) Σε καταλαβαίνω, σε νιώθω 100%. Έχω ζήσει ξεσπάσματα γιατί το μπισκοτάκι είναι Μιράντα και όχι Πτι Μπερ, γιατί το καλαμάκι είναι πράσινο και όχι φούξια, γιατί το παντελόνι δε συνδυάζεται με φόρεμα. Και όλα αυτά από τη Μελίβοια. Της Δάειρας τα καμώματα ομολογώ πώς τα ξέχασα :) Αναμένουμε την ανάρτηση με τις διακοπές σας λοιπόν, καλό Πάσχα και να τα περάσετε πολύ πολύ όμορφα! <3

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Τα σχόλια σας είναι η κινητήριος δύναμη μου, Η αλληλεπίδραση που χρειάζεται κάθε blogger με τους αναγνώστες του. Θα χαρώ πολύ να σας δω εδώ κάτω...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...