Τρίτη 11 Ιουλίου 2017

Η πρώτη μου τούρτα με ζαχαρόπαστα! (Θέμα Αγώνες Ταχύτητας!)

Μέχρι να ετοιμάσω την ανάρτηση για τα 4α μας γενέθλια, θα μοιραστώ μαζί σας την πρώτη μου απόπειρα με τούρτα ζαχαρόπαστας γιατί πραγματικά ενθουσιάστηκα. 

Πολλές φορές έχω δηλώσει πως δεν είμαι φαν της ζαχαρόπαστας, όσο εντυπωσιακό αποτέλεσμα και αν δίνει. Μάλιστα μέχρι τώρα έχω ψάξει τρόπους να είναι μια τούρτα εντυπωσιακή χωρίς αυτό το υλικό που εισέβαλε στην ζωή μας τελευταία με τόσο τσαμπουκά! 

Ωστόσο, φέτος ο Δημήτρης Γεράσιμος ήθελε η τούρτα του, πέρα από θέμα Μακ Κούιν και αγώνες ταχύτητας, να είναι και κόκκινη! Μιας και έχω δουλέψει άπειρες φορές ζαχαρόπαστα στα μπισκότα βουτύρου, ξέρω πολύ καλά πως δεν μπορείς πχ να χρωματίσεις την λευκή ζαχαρόπαστα κόκκινη, θέλει απαραίτητα να αγοράσεις έτοιμη. (όσο χρώμα και να έχω προσθέσει βγαίνει φούξια στην καλύτερη). Το ίδιο φυσικά ισχύει και για την σαντιγί. Άρα έπρεπε να το τολμήσω. Η αλήθεια είναι πως με ιντρίγκαρε να δω αν θα τα κατάφερνα και πως θα ήταν το αποτέλεσμα. 

Επίσης, έχω ένα θέμα και με της ψηλές ή διώροφες τούρτες. Δεν ξέρω γιατί, μα μου αρέσουν πολύ. Ψάχνοντας λοιπόν στο διαδίκτυο η μόνη τούρτα που μου άρεσε ήταν αυτή.  Πράσινη δεν γινόταν. Αρχικά σκέφτηκα να κάνω κόκκινο τον κάτω όροφο και πορτοκαλί τον πάνω, όπως είναι τα χρώματα του Κεραυνού, (του Μακ Κουίν καλέ!), όμως όσο ετοίμαζα την διακόσμηση για τον μπουφέ όπου κυριαρχούσε η ασπρόμαυρη σημαία τερματισμού, αποφάσισα ο πάνω όροφος να είναι αυτό ακριβώς. 

Και το αποτέλεσμα- παραδόξως, πιστέψτε με και εγώ σοκαρίστηκα- ήταν αυτό! Και το έχω φτιάξει εγώ! Που πριν τέσσερα χρόνια δεν ήξερα ΤΙ είναι το παντεσπάνι... 



Πως την έφτιαξα;; Θα σας πω. 

Αφού τρέλανα αρχικά την γλυκιά μου Ελπίδα στις ερωτήσεις- η οποία και η ίδια έχει φτιάξει τούρτες με ζαχαρόπαστα για τον Νικόλα της και μάλιστα πολύ εντυπωσιακές-  αφού ξεψάχνισα όλο το διαδίκτυο σε σχετικές απορίες και διευκρινήσεις, έχω να σας δώσω εδώ τα tips της πρωτάρας και να σας παροτρύνω ακόμα μια φορά να τολμήσετε να φτιάξετε εσείς την τούρτα για το παιδάκι σας ακόμα και αν ΔΕΝ χρησιμοποιήσετε ζαχαρόπαστα. (σας έχω εξηγήσει γιατί εδώ!) 


  • Μια τούρτα με ζαχαρόπαστα θέλει το παντεσπάνι της να είναι πιο κέικ, όχι σιροπιαστό όπως έχουμε συνηθίσει. Αυτό δεν σημαίνει πως δεν μπορεί να είναι και νόστιμο. Έχω άπειρες φορές εκθειάσει αυτή την συνταγή του Άκη για το πιο αφράτο και σοκολατένιο παντεσπάνι ever. Αυτό λοιπόν το παντεσπάνι είναι υπέροχη λύση και σε μένα δούλεψε μια χαρά! (το έψησα απλά λίιιγο παραπάνω από ότι για μια πχ τούρτα με έναν όροφο). 
  • Πρέπει να αγοράσετε όλα τα υλικά και να ίσως και λίγη παραπάνω ποσότητα ζαχαρόπαστας μην τύχει κάτι. Υπολογίστε πως θα φτιάξετε παντεσπάνι, κρέμα ζαχαροπλαστικής, βουτυρόκρεμα ή γκανάζ για επικάλυψη πριν την ζαχαρόπαστα. Εγώ ήμουν τυχερή και απέφυγα το τελευταίο και θα σας πω πως. Έχω ανακαλύψει τα προϊόντα Betty Crocker στα super market τα οποία είναι πεντανόστιμα και ότι πρέπει για μια λιγούρα τελευταίας στιγμής. Σε αυτά υπάρχει και το έτοιμο icing είτε βανίλια, είτε σοκολάτας. Αυτό αν το βάλεις μέσα στην τούρτα δεν στεγνώνει, αν όμως το βάλεις πάνω- όπως πχ εγώ πάνω στα cupcakes- στεγνώνει. Είχα λοιπόν περίπου έξι τέτοια κουτιά από την κουνιάδα μου που δεν τα χρησιμοποίησε τελικά αφού έφτιαξε δικό της icing τα οποία έληγαν τον Αύγουστο.  Σκέφτηκα λοιπόν να χρησιμοποιήσω αυτά- αφού σκληραίνουν έχουν το ίδιο αποτέλεσμα με την βουτυρόκρεμα ή την γκανάζ. Και πράγματι ήταν υπέροχα και δεν κουράστηκα ΚΑΘΟΛΟΥ να φτιάξω και βουτυρόκρεμα. (άσε που βγήκε και πιο οικονομικό!)
  • Για την ποσότητα της ζαχαρόπαστας που θα χρειαζόμουν, και πολλές ακόμα συμβουλές,  βρήκα απαντήσεις εδώ. 
  • Χρησιμοποίησα στρογγυλά ταψιά μιας χρήσης, 28 εκατοστά ο κάτω όροφος, 22 ο πάνω. Υπολογίστε πως μίκρυναν λίγο όταν ίσιωσα τα παντεσπάνια. 
  • Το ΜΥΣΤΙΚΟ είναι ακριβώς εκεί. Στο τέλειο παντεσπάνι. Η ζαχαρόπαστα δεν θα καλύψει μα θα αναδείξει κάθε ατέλεια, οπότε πρέπει να είναι ίσιο και πάνω και γύρω γύρω. 
Έτσι ήταν με την πρώτη στρώση icing 



Και έτσι με την δεύτερη. Μην σας αγχώσει η πρώτη. Κάντε την όσο καλύτερα μπορείτε, αφήστε να παγώσει καλά και βάλετε όλη σας την τέχνη στην δεύτερη στρώση. 


  • Επειδή φοβήθηκα μην μου κολλήσει το παντεσπάνι, έβαλα λαδόκολλα από κάτω, απλά έκοψα λόγω αυτού περισσότερη ποσότητα γύρω γύρω όταν την ίσιωνα. Δυστυχώς δεν έχω φωτογραφία γιατί ειλικρινά σε αυτό το σημείο δεν πίστευα πως θα έχω κάτι να σας δείξω. Θα είμαι ειλικρινής- ήμουν ΣΙΓΟΥΡΗ ότι θα αποτύχω! 
  • Αν δεν έχετε μεγάλο στρογγυλό δίσκο με βάση που γυρίζει, (ο δικός μου είναι ΙΚΕΑ), να πάρετε είναι σωτήριος. Όχι μόνο σε τούρτες που βολεύει ΑΦΑΝΤΑΣΤΑ αλλά ακόμα και σε πλατώ τυριών, πίτσα και ότι άλλο βάλει ο νους σας!
  • Εμένα το πάρτι ήταν Κυριακή. Τα παντεσπάνια τα έφτιαξα Πέμπτη, Αφού κρύωσαν- πάντα τα κρυώνω πάνω σε σχάρα για να μην ιδρώσουν- τα κάλυψα πάρα πολύ καλά με μεμβράνη και τα έβαλα ψυγείο. Την Παρασκευή έστησα την τούρτα- σε αυτή την περίπτωση δύο τούρτες. Δηλαδή έφτιαξα την γέμιση, (έτοιμη κρέμα ζαχαροπλαστικής με γεύση σοκολάτας), στον κάτω όροφο είχα τρία παντεσπάνια άρα δυο στρώσεις και στην μια επέλεξα να βάλω icing σοκολάτας που είναι το αγαπημένο μας), τα άπλωσα ανάμεσα στα παντεσπάνια, έβαλα την πρώτη επικάλυψη icing, πάγωσα αρκετές ώρες στο ψυγείο και έπειτα την δεύτερη στρώση και άφησα όλη νύχτα. Το Σαββάτο έστησα την τούρτα. 
  • ΠΡΟΣΟΧΗ! Όταν έχετε δυο ορόφους φτιάχνετε μέχρι τέλους δυο ξεχωριστές τούρτες και τις ενώνετε στο τέλος. Εγώ μάλιστα τις ένωσα λίγα λεπτά πριν τις σερβίρω. Έβαλα λίγο ακόμα icing στην κάτω τούρτα στην μέση, τρία σουβλακόξυλα κομμένα περίπου στο 1/3 (δεν θελουμε να βγουν από το πάνω μέρος του πάνω ορόφου), και αφού σήκωσα με μια σπάτουλα λίγο την τούρτα- την οποία όμως είχα τοποθετήσει εξαρχής σε λαδόκολλα για να μην κολλήσει- την έπιασα με τα χέρια και την έριξα στην ουσία πάνω στην άλλη. (έχω δει πως εδώ
  • Τώρα. Το άνοιγμα της ζαχαρόπαστας αν ανοίγετε φύλλο πχ για πίτα δεν θα σας φανεί δύσκολο. Όπως και να έχει το μυστικό είναι σε έναν μακρύ και λεπτό πλάστη, σε μπολικο νισεντέ στον πάγκο- μπόλικο όμως μην το τσιγκουνευτείτε και κολλήσει- και να αρχίσετε με όσο πιο ομοιόμορφη μπάλα μπορείτε ώστε να ανοίξει εξίσου ομοιόμορφα. Υπολογίστε αρκετά μεγαλύτερο μέγεθος από την διάμετρο του ταψιού, αφού θα την κατεβάσετε στο πλάι για να καλύψει. Ότι περισσέψει το κόβετε ή με μαχαίρι ή με κόφτη της πίτσας. 
  • Τώρα. Σε χρώματα έντονα όπως το κόκκινο, ο νισεντές θα αφήσει ίχνη φυσικά και μάλιστα πολλά. Μην σας νοιάζει. Έχω μάθει όλα τα μυστικά από τον Cake Boss του TLC! Λίγο πριν την συναρμολογήσετε ή την σερβίρετε- ατμίστε την! Πως; Με το σίδερο! Από απόσταση μερικών εκατοστών και θα γυαλίσει υπέροχα.  
Να πως ήταν πριν.



Και να πως μετά. 



  • Ο πάνω όροφος ήταν ο πιο διασκεδαστικός. Ανοίξαμε φύλλο και από λευκή ζαχαρόπαστα και από μαύρη, (και λέω ανοίξαμε γιατί τα τετράγωνα μου τα έκοψε ο Παναγιώτης- εμένα έτρεμε τόσο το χέρι μου που τον εκνεύρισα!), μετρήσαμε με χάρακα και κόψαμε. Μετά τα κολλήσαμε ένα ένα βάζοντας λιιιγο νέρο πίσω από κάθε τετραγωνάκι!

  • Τώρα. Η τούρτα αφού ολοκληρωθεί μπαίνει φυσικά ψυγείο. Οι απόψεις σχετικά με το αν ιδρώνει ή όχι, αν πρέπει να σκεπαστεί ή όχι, διίστανται και συνήθως έχουν ως δικαιολογία την ποιότητα της ζαχαρόπαστας. Εγώ ειλικρινά σε αυτή την τούρτα- επειδή δεν έβρισκα τα χρώματα και την ποσότητα που ήθελα, έβαλα τέσσερις διαφορετικές εταιρίες συν χύμα ζαχαρόπαστα από ζαχαροπλαστείο. Και την έβαλα στο ψυγείο ξεσκέπαστη. Δεν ίδρωσε καθόλου. Ακόμα και σήμερα όμως που έχω ότι έμεινε σε τάπερ και πάλι δεν έχει ιδρώσει. 
  • Αρχικά ο σκοπός ήταν η τούρτα να κοπεί σαν να ανεβαίνει ένας δρόμος. Όμως. Επειδή μου είχε πετύχει πολύ στο ίσιωμα και θα ήταν και πρόκληση στην ζαχαρόπαστα- το σχέδιο που είχα δει ήταν με σαντιγί- άλλαξα πλάνο τελευταία στιγμή και σκέφτηκα να ντύσω με δρόμο το ξύλο που περίσσευε περιμετρικά της πιατέλας. Αυτό το πετυχαίνεις με το να κόψεις την περίμετρο του δρόμου με μπούσουλα το ταψί που χρησιμοποίησες. Και το περνάς φορετό από πάνω αφού έχεις βάλει λίγο νερό περιμετρικά του ξύλου. Ότι περισσεύει το κόβεις με κόφτη πίτσας ή μαχαίρι. 
  • Με τα διακοσμητικά ζαχαρόπαστας δεν το έχω όπως ανακάλυψα στο δεύτερο πάρτι γενεθλίων μας. Οπότε διακόσμησα με ατόφια αυτοκίνητα, ένα κύπελλο που πήρα από το γνωστό πολυκατάστημα- το οποίο παρότι έσπασε ο μικρός την βάση του λίγο πριν το βάλουμε στην τούρτα, (ήθελε βλέπετε να είναι παρών στο στήσιμο αφού είχε συμμετάσχει σε όλη την διαδικασία), δεν πτοηθήκαμε και το βάλαμε χωρίς βάση.  Και φυσικά με τα κεράκια μας!! 
  • Εσωτερικά τα κομμάτια μας έδειχναν έτσι


Νομίζω αυτά! Να τονίσω- όπως έχω τονίσει το παρελθόν- πως δεν είμαι food blogger, ούτε σκοπεύω να γίνω. Απλώς μοιράζομαι πάντα τα μικρά μυστικά της αρχάριας, έτσι για να παίρνουμε θάρρος, να μαθαίνουμε και να βλέπουμε πως τα πάντα είναι εφικτά αρκεί να προσπαθήσουμε. Όμορφες συμβουλές για τούρτες- με ή και χωρίς ζαχαρόπαστα- θα βρείτε και στα επόμενα λινκ- αν έχω ξεχάσει κάποια φίλη blogger να με συγχωρέσει, θα χαρώ πολύ όμως να προσθέσει η ίδια το λινκ της στα σχόλια! 






Πάντως δεν χορταίνω να την κοιτάω την τούρτα μας και το γεγονός πως κατάφερα να την φτιάξω με τα ίδια μου τα χέρια της δίνει μια αξία ανεκτίμητη. 


Άλλωστε για αυτή την φατσούλα γίνονται όλα! 


10 σχόλια:

  1. Ωωωωωω να τον χαίρεστε κοριτσάκι μου. Η τούρτα και οοοοολα όσα έφτιαχνε αυτές τις και 10 μερες ηταν μοναδικα και εκπληκτικα. Χιλια μπραβο γλυκια μανουλα. Σε ειπα οτι μπορεις να με υιοθετησεις αν θελεις ετσι? Χαχαχαχαχα και του χρονου με υγεια πανω απο ολα. Φιλια στο μαιμουδι σου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χαχα γλυκιά μου γαλανοματα, μου το είπες!! Σε ευχαριστώ τοοσο για τα γλυκά σου λόγια, είσαι υπέροχη! Φιλιά πολλά στα θαυματακια σου!

      Διαγραφή
  2. Λοιπόν η τούρτα είναι επαγγελματική..αδυνατώ να πιστέψω ότι πρώτη φορά έκανες τούρτα με ζαχαρόπαστα..είναι φοβερή..και μέσα και έξω από ότι βλέπω..και δίπατη>.,,εντάξει..δεν υπάρχεις~!!!!!!!!!!!! Να τον χαίρεστε και πάλι Γιάννα μου!!!!!! Να είναι τόσο χαρούμενος, ζουζουνένιος και χαμογελαστός για πάντα στη ζωή του!!!!!!!!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χαμογελαστό μου κορίτσι σε ευχαριστώ τόσο πολύ!!!! Μην νομίζεις ούτε εγώ μπορούσα να το πιστέψω, παίζει να είναι και η τύχη του πρωτάρη!! Χεχε! Να μου φιλήσεις τα μικρακια σου! ❤❤❤

      Διαγραφή
  3. η τουρτα σου ειναι ΚΑΤΑΠΛΗΚΤΙΚΗ Γιάννα μου!! Μπραβο κορίτσι μου!! Και εννοειται οτι δεν με ζαλισες καθόλου!! Να χαίρεστε το αγόρι σας το όμορφο!! Να το καμαρ΄λωνετα να μεγαλώνει γερό και χαρούμενο!! πολλα πολλα φιλια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ελπιδακι μου γλυκό, σε ευχαριστώ τόσο πολύ για ΌΛΑ!! Ήμουν τυχερή, βγήκε πολύ καλή, είχα όμως και εξαιρετική συμβουλατορα! Φιλιά πολλά πολλά!

      Διαγραφή

Τα σχόλια σας είναι η κινητήριος δύναμη μου, Η αλληλεπίδραση που χρειάζεται κάθε blogger με τους αναγνώστες του. Θα χαρώ πολύ να σας δω εδώ κάτω...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...