Τρίτη 11 Μαΐου 2021

7+1 δραστηριότητες σχετικά με την Αφρική! (εισαγωγή στην Γεωγραφία)

 Η ιδέα να ξεκινήσουμε θεματικές δραστηριότητες βασισμένες στην γεωγραφία, ήταν ένας συνδυασμός έμπνευσης τόσο από την όμορφη σελίδα  Oz in wonderland, όσο και από το εξαιρετικό βιβλίο των εκδόσεων Διόπτρα, "Αιχμάλωτοι της Γεωγραφίας".  

Ο λόγος που ο Δημήτρης Γεράσιμος επέλεξε πρώτα την Αφρική, είναι επειδή έχω γεννήθει εκεί  όπου και έζησα μέχρι τα πέντε μου χρόνια. Η Αφρική έχει άπειρο υλικό για δραστηριότητες- αν τις κάναμε όλες δεν θα τελειώναμε ποτέ! Προσωπικά ενθουσιάστηκα, όχι μόνο γιατί βρήκα υπέροχες ιδέες, αλλά και επειδή η Αφρική για μένα είναι κάτι οικείο- εφόσον όχι μόνο τα σπίτια μας είναι γεμάτα από αντικείμενα από εκεί αλλά η ζωή μας έχει  και πολλά στοιχεία και συνήθειες  από τα χρόνια που ζήσαμε εκεί οικογενειακώς. (Ο πατέρας μου 17 χρόνια αν δεν κάνω λάθος, η μητέρα μου δέκα χρόνια, η αδελφή μου εννιά και εγώ πέντε). Ακόμα και τώρα, τόσα χρόνια μετά την επιστροφή μας στην Ελλάδα, θα μιλήσουμε αγγλικά μεταξύ μας σε ανύποπτη στιγμή, ή οι γονείς μου θα χρησιμοποιήσουν κάποια έκφραση από την πιο διαδεδομένη διάλεκτο των μαύρων. 



Να λοιπόν τι κάναμε: 

  • Κατασκευή μουσικών οργάνων. 
  • Κατασκευή κοσμημάτων.
  • Χειροτεχνία αφρικανικών μασκών.
  • Χειροτεχνία αφρικανικών καλυβών. 
  • Παρατήρηση Αφρικανικών αντικειμένων, φωτογραφιών και συζήτηση σχετικά με αυτά. 
  • Ανάγνωση σχετικών βιβλίων.
  • Εκμάθηση των χωρών και των σημαιών αυτών. 
  • Εκτέλεση Αφρικανικών συνταγών. 
Πιο συγκεκριμένα: 


Κατασκευή τύμπανων: 

Μια άκρως απολαυστική και εύκολη δραστηριότητα, ο Δημήτρης Γεράσιμος παίζει ακόμα σχεδόν καθημερινά με τα αυτοσχέδια τύμπανα του- του αρέσουν πολύ. Θα ανεβάσουμε και βίντεο με τον ήχο που κάνουν τόσο στο Instragram (αναζήτηση yiannapanou- όταν γεννήθηκα ξανά) όσο και στο facebook, οπότε μην ξεχάσετε να μας ακολουθήσετε! Ακολουθήσαμε τις οδηγίες από εδώ




Κατασκευή αφρικανικού πιάνου- ή αλλιώς Καλίμπα: 

Για αυτή την δραστηριότητα θα χρειαστείτε σίγουρα ένα ειδικό συρραπτικό και κάποιον να ξέρει να το χειρίζεται. Στην δική μας περίπτωση ήταν ο Παναγιώτης. Ωστόσο, ο Δημήτρης Γεράσιμος άνοιξε τις φουρκέτες και με το σφυρί, πίεσε ακόμα περισσότερο τα συρραπτικά μέχρι να του αρέσει ο ήχος που ακούγεται καθώς παίζει το πιάνο. Αναλυτικές οδηγίες θα βρείτε εδώ

Μπορεί να είναι λίγο πιο "μπελαλίδική' κατασκευή- αξίζει όμως πάρα πολύ. Όταν ο Δημήτρης Γεράσιμος παίζει με αυτό και δεν είμαι δίπλα του ακριβώς- ο ήχος που ακούγεται είναι τρομερά ελκυστικός. Κάτι ανάμεσα σε πιάνο και μπάσο- δεν μπορώ να το εξηγήσω- είναι όμως υπέροχο. 




Κατασκευή Φλάουτου:

Σας είχαμε δείξει και παλαιότερα πως να φτιάξετε φλάουτο μόνο με καλαμάκια εδώ. Είναι πανεύκολο. Όταν κάναμε τις συγκεκριμένες δραστηριότητες, δεν τα καταφέραμε, ο επόμενος όμως στόχος μας είναι να φτιάξουμε φλάουτο από καλάμια που βρίσκουμε στην θάλασσα. Μείνετε συντονισμένοι! 




Κατασκευή κολιέ με πηλό: 

Θα χρειαστείτε: 

  • πηλό κατά προτίμηση λευκό
  • τέμπερες ή ακρυλικά χρώματα
  • κλωστή
  • ξύλο για σουβλάκι

Στις περισσότερες φυλές της Αφρικής- τα κοσμήματα υποδηλώνουν όχι μόνο την οικογενειακή κατάσταση αλλά και την θέση του εκάστοτε ατόμου στο κοινωνικό σύνολο. Οι άντρες φοράνε εξίσου πολλά- αν όχι περισσότερα- κοσμήματα από τις γυναίκες και είναι όλα πολύχρωμα και πανέμορφα. Χάρηκα πάρα πολύ που ο Δημήτρης Γεράσιμος συνειδητοποίησε πως τα πάντα είναι θέμα κουλτούρας- πως κάθε λαός είναι ξεχωριστός και πως φυσικά όλα αυτά τα ταμπού που εμείς ακόμα ακούμε εδώ στην Ελλάδα μας, (πχ οι άντρες δεν έχουν μακριά μαλλιά, δεν φορούν σκουλαρίκια και όλα αυτά τα γνωστά που επεκτείνονται και σε συμπεριφορές), σε άλλες χώρες ισχύει το ακριβώς αντίθετο. Συνεπώς, είναι θέμα κουλτούρας αποκλειστικά. 

Στο συγκεκριμένο κόσμημα που φτιάξαμε, πλάσαμε με έτοιμο πηλό χάντρες σε ότι σχήμα μπορούσαμε- προσωπικά μου άρεσε πολύ το κυλινδρικό που εμπνεύστηκε ο μικρός- και τα τρυπήσαμε όσο ήταν ακόμα μαλακά με ένα ξυλάκι για σουβλάκι. Τα αφήσαμε να στεγνώσουν καλά μια μέρα και μετά τα χρωματίσαμε με έντονα χρώματα. Τέλος, τα περάσαμε σε κλωστή και τα φορέσαμε, (μαζί με τα βραχιόλια που θα σας δείξω παρακάτω), για να νιώσουμε λίγο ως αρχηγοί και κυνηγοί αφρικανικής φυλής. Επίσης, φτιάξαμε και ένα κολιέ από κομμένο καλαμάκι!








Κατασκευή κολιέ με χάρτινο πιάτο και ζυμαρικά: 

Τι όμορφη δραστηριότητα που ήταν αυτή! 

Θα χρειαστείτε: 

  • Χάρτινα πιάτα- ένα για κάθε κολιέ
  • Ζυμαρικά σε ότι σχέδια θέλετε. 
  • Τέμπερες ή ακρυλικά χρώματα ή μανό! (ναι, εμείς τα βάψαμε με μανό που δεν χρησιμοποιώ πια!) 
  • πιστόλι σιλικόνης
  • Κλωστές
  • Μαρκαδόρους (προαιρετικά)
Είναι πολύ απλό. Κόβουμε το κέντρο του πιάτου περιμετρικά αφήνοντας μόνο το πλαίσιο και κόβουμε και κάθετα το πιάτο στην μεριά από όπου θα το φοράει το παιδί. Αρχίζουμε και κολλάμε τα ζυμαρικά στην περίμετρο του πιάτου όπως μας αρέσει, έχοντας όμως υπόψιν πως υπάρχει στην Αφρική μια προτίμηση στα έντονα γεωμετρικά σχέδια. Στην συνέχεια, τα βάφουμε με ότι χρώματα θέλουμε και συμπληρώνουμε με μερικά γεωμετρικά σχέδια αν θέλουμε στα κενά. Κολλάμε στο κάτω μέρος του κολιέ και από την πίσω πλευρά μερικές κορδέλες ή κλωστές στις οποίες έχουμε περάσει μερικά ζυμαρικά για να ομορφύνουμε ακόμα περισσότερο το κόσμημα. Το αφήνουμε να στεγνώσει και μετά μπαίνουμε και πάλι σε παιχνίδι ρόλων! 







Κατασκευή βραχιολιού με χάντρες και παραμάνες: 

Το συγκεκριμένο κόσμημα, μαζί με πολλά ακόμη που είχα χαρίσει, το είχα φτιάξει στην εφηβεία μου όταν περνούσα αισθητικά το στάδιο- φοράω βραχιόλια μέχρι τον αγκώνα! Μου αρέσει πολύ ακόμα και δεν διστάζω να το φορέσω. Είναι εξαιρετική άσκηση λεπτής δεξιότητας για λίγο μεγαλύτερα παιδιά. 

Θα χρειαστείτε: 

  • Πολλές παραμάνες το μεγάλο μέγεθος.
  • Χάντρες λεπτές και μικρές σε διάφορα χρώματα. 
  • ένα λάστιχο του οποίου το φάρδος θα είναι τόσο ώστε να περνάει μέσα από τις κλειστές παραμάνες με άνεση. 
  • Υπομονή. 
Περνάτε τις χάντρες σε κάθε παραμάνα χωριστά δημιουργώντας ότι σχέδιο θέλετε. Μόλις ολοκληρώσετε όλες τις παραμάνες τις περνάτε στο λάστιχο- το οποίο και ράβετε για να σταθεί το βραχιόλι! Έτοιμο και άκρως εντυπωσιακό! Ο Δημήτρης Γεράσιμος φόρεσε και άλλα παρόμοια βραχιόλια μου που βρήκα φτιαγμένα με χάντρες και ελαστική πετονιά. (χειροποίητα και αυτά!) Ωστόσο πολύ γρήγορα έφτασε στο συμπέρασμα πως είναι κουραστικό να είσαι γυναίκα και να χρειάζεσαι όλα αυτά για να είσαι όμορφη. Του είπα να μην το ξεχάσει ποτέ αυτό και να πως δεν είναι και απαραίτητα εν τέλει όλα αυτά. Η ομορφιά βρίσκεται στην ψυχή μας. 







Χειροτεχνία Αφρικανικών Μασκών: 

Θα χρειαστείτε: 

  • Ρολά υγείας 
  • καφέ χρώμα 
  • άσπρο χρώμα ή μπλάνκο
  • καφέ πλαστελίνη (την κλασσική όχι την τύπου play doh) 
  • καλαμάκια, αφρώδες χαρτί ή και πλαστελίνη σε διάφορα χρώματα (προαιρετικά) 
  • ψαλίδι
Η μόνη προετοιμασία που θα πρέπει να κάνετε είναι να κόψετε στα πλάγια τα ρολά, τόσο στην πάνω μεριά όσο και στην κάτω, με τέτοιο τρόπο ώστε οι μάσκες να φαίνονται λίγο κωνικές. Περισσότερες φωτογραφικές λεπτομέρειες θα βρείτε εδώ. 




Είχε τρομερό ενδιαφέρον- όχι μόνο επειδή έχουμε και εμείς αλλά κυρίως η μητέρα μου πάρα πολλές αφρικανικές μάσκες, μα επειδή μιλήσαμε και για τις διαφορές που υπάρχουν στα εξωτερικά χαρακτηριστικά ανάμεσα σε διαφορετικούς λαούς και φυσικά δεν μιλάω μόνο για το χρώμα. (που για μας είναι ότι πιο φυσιολογικό αφού ο καλύτερος φίλος του πατέρα μου ήταν μαύρος το ίδιο και η νταντά μου στην Αφρική.) Αλλά και για το σχήμα των ματιών, την υφή των μαλλιών, το σχήμα της μύτης ή των χειλιών μέχρι και το ύψος. Όλα αυτά έχουν τρομερό ενδιαφέρον και θα αποκτήσουν ακόμα περισσότερο ενδιαφέρον όταν μιλήσουμε και για άλλους λαούς. Είναι επίσης η συγκεκριμένη χειροτεχνία μια υπέροχη ευκαιρία να κάνετε το "πείραμα" με τα αυγά της Άσπας- ένα μικρό μάθημα για την διαφορετικότητα και θα το βρείτε εδώ

Χειροτεχνία Αφρικανικών Καλυβών: 

Την απόλαυσε τόσο πολύ αυτή την χειροτεχνία το μικράκι μου, και τις έχει αξιοποιήσει κιόλας τις καλύβες του στο παιχνίδι του με τα playmobil. Δείτε όλες τις λεπτομέρειες σχετικά με το πως να τις φτιάξετε εδώ








Εκμάθηση των χωρών και των σημαιών αυτών: 

Για αυτή την δραστηριότητα χρειάστηκε να εκτυπώσω έναν χάρτη της Αφρικής κενό, (τον βρήκα εδώ)  και τις σημαίες, από εδώ, που ενδιέφεραν περισσότερο το μαιμούδι- τόσο από τα ταξίδια αλλά και τις χώρες στις οποίες είχε ζήσει ο παππούς του, αλλά και από τα ταξίδια της αδελφής μου και του μπατζανάκη μου αλλά και το δικό μας ταξίδι του μέλιτος στις Σευχέλλες. (άκυρο αλλά αν δεν έχετε διαβάσει για το ΕΠΕΙΣΟΔΙΑΚΌ ταξίδι μας στις Σευχέλλες μπορείτε να το βρείτε εδώ!) 

Εφόσον δεν έχουμε έγχρωμο εκτυπωτή, τις ζωγράφισε μόνος του και κατά την διάρκεια γκουκλάραμε την κάθε σημαία και διαβάζαμε τα πάντα για αυτή και την χώρα της. Γενικά η Αφρική έχει τρομερό ενδιαφέρον τόσο γεωγραφικά όσο και πολιτισμικά.  Στην πορεία της κολλήσαμε στον χάρτη της Αφρικής, τον οποίο και στολίσαμε στο μαιμουδοδωμάτιο. Εξαιρετικά ενδιαφέρον εκτυπώσιμο υλικό βρήκα και εδώ. Ενώ κάναμε και ένα σχετικό πάζλ που έχω από όταν ήμουν εγώ παιδί. 





Εκτέλεση Αφρικανικών Συνταγών: 

Εντάξει αυτό είχε πολύ πλάκα και συνδυάστηκε άψογα αυτή την περίοδο που μαθαίνω στον Δημήτρη Γεράσιμο βασικές δεξιότητες στην κουζίνα. Είχε πλάκα γιατί τα μπαχαρικά δεν του άρεσαν καθόλου και γενικά δυσκολεύτηκε πολύ να ακολουθήσει- ή έστω και να παρακολουθήσει, δεν το συζητώ να δοκιμάσει!! 

Έψαξα πολύ για να βρω συνταγές που μπορεί να έτρωγε μα δεν τα κατάφερα! Τουλάχιστον δοκίμασε, παράπονο δεν έχω! Τις συνταγές θα τις ανεβάσω σύντομα- να ξέρετε ότι ήταν και οι δυο εξαιρετικές. 

Η μια αφορά κοτόπουλο με κάρυ μαριναρισμένο σε λεμόνι και κρεμμύδι με sticky rice και η άλλη σε τηγανητές μπανάνες σε κουρκούτι. 







Τέλος, παρατηρήσαμε και μιλήσαμε για ότι Αφρικανικό έχουμε στο σπίτι μας, από γραμματόσημα και φωτογραφίες μέχρι και γλυπτά από ξύλο, ενώ διαβάσαμε σχετικά βιβλία και είδαμε σχετικές ταινίες- (ποτέ δεν είναι κακή ώρα για λίγο Lion King)- αλλά και ντοκιμαντέρ! 









Λόγου χάρη, εσείς το γνωρίζατε ότι η τίγρης είναι κατεξοχήν θηλαστικό που απαντάται στην Ασία και ΟΧΙ στην Αφρική; Επίσης το γνωρίζατε ότι υπάρχουν και στην Αφρική πιγκουίνοι; Η Αφρική είναι επίσης μια υπέροχη ευκαιρία να γίνει αναφορά για την λαθροθηρία και τα ζώα που κινδυνεύουν με εξαφάνιση, για την δουλεία που την μάστιζε, για το οικοσύστημα της, τους ποταμούς που συντηρούν λαούς και λαούς, για τον ορυκτό πλούτο. Και φυσικά μίλησε με τον παππού του για όλες τις εμπειρίες του. Από τους καταρράκτες της Βικτώρια που έχει επισκεφτεί, από την περιπλανηση του από χώρα σε χώρα με αυτοκίνητο με κίνδυνο της ίδιας του της ζωής μέχρι την περίοδο που έμεινε με μια φυλή μέσα στην ζούγκλα- η Αφρική συνεπήρε τον μικρό μου μαθητή... 

Σας προτείνουμε ανεπιφύλακτα να κάνετε λίγο homeschooling με επίκεντρο την μαγευτική Αφρική. 

(Επίσης: Δραστηριότητες που θα μπορούσαμε να είχαμε κάνει μα δεν ενδιέφεραν το μικρό μου μαιμούδι και που δεν έχετε παρά να δείτε εδώ για να τις κάνετε αν θέλετε) 



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια σας είναι η κινητήριος δύναμη μου, Η αλληλεπίδραση που χρειάζεται κάθε blogger με τους αναγνώστες του. Θα χαρώ πολύ να σας δω εδώ κάτω...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...