Κυριακή 20 Μαρτίου 2016

Άραγε με ακούς;

Τις προάλλες είδα ένα όνειρο. Είδα πως είχα δυο παιδιά μέσα σε μια στρογγυλή μπανιέρα, πισίνα, δεν πρόσεξα. Το ένα ήταν αγόρι, νήπιο στην ηλικία,  μα όχι ο Δημήτρης-Γεράσιμος. Το άλλο ήταν κορίτσι μα μωρό. Το μωρό, το κορίτσι, ήταν γυρισμένο μπρούμυτα μέσα στο νερό. Να θέλω να φωνάξω πως πνίγεται και να μην μπορώ. Να μην έχω φωνή. Να θέλω να την πιάσω να την σηκώσω- μα όσο κοντά μου ήταν, τόσο μακρυά ήταν και δεν την έφτανα. Ξαφνικά ψιθύρισα: 

"Την Χριστίνα, κάποιος να σώσει την Χριστίνα". 

Ξύπνησα με ταχυκαρδία και δεν κατάφερα να ξανακοιμηθώ. 

Την πρωτότοκη κόρη μας δεν την βαφτίσαμε. Δυστυχώς γεννήθηκε "κοιμισμένη". Αν όμως την βαφτίζαμε, αυτό ήταν το όνομα που θα της δίναμε. Χριστίνα. 

"Παιχνίδια σου παίζει το μυαλό σου Γιάννα" σκέφτηκα και δεν το είπα πουθενά. Ούτε στον Παναγιώτη. Γιατί να του ξύσω πληγές; Πρέπει όμως να το βγάλω από μέσα μου γιατί με τρώει ζωντανή. 

Αχ αυτή η κόρη μου, δυο όνειρα μου έχει χαρίσει και τα δυο με διέλυσαν. Δεν ξέρω. Είναι από αυτήν, είναι από το υποσυνείδητο μου, μάλλον δεν θα το μάθω ποτέ ή όταν το μάθω δεν θα έχει και τόση σημασία πια. 

6 χρόνια πέρασαν πια από τότε.  Άλλη μια θλιβερή και δύσκολη επέτειος. Και δεν ξέρω πόσα συγνώμη να ζητήσω πια. Δεν ξέρω αν έχω άλλα, ή αν έχω άλλα πιο ουσιαστικά από όσα έχω ήδη πει. Ας με συγχωρέσει η ίδια και ο Θεός γιατί εγώ δυσκολεύομαι πολύ. 

Θα μπορούσες να είσαι έξι χρονών σήμερα. Μα έμεινες για πάντα ένα μικρούλικο μωράκι. Που έχασες την ζωή σου μέσα στο περιβάλλον που όφειλε να σε προστατεύει και να σε γεμίζει ζωή. 

Σαν σήμερα σε έχασα για πάντα.  Μα θα σε αγαπώ για πάντα. 

Άραγε με ακούς; 





34 σχόλια:

  1. Σεακουει Γιαννα μου! Και χαιρεται τοσο που η μαμακα εχει τον Δημητρη-Γερασιμο, οσο και για το οτι χαρη στη μαμακα τοσος κοσμος μαθαινει για εκεινη, και της στελνει φιλια στον Παράδεισο! Χαρουμενα Αγγελογενεθλια Χριστινακι!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Σίγουρα σε ακούει,είναι αγγελουδακι εκεί ψηλά και σας προσέχει! Ξέρω,καμμία παρηγοριά σε αυτό,την ήθελες κοντά σου γερή και δίπλα σου.
    Κάποια στιγμή θα ανταμωσετε και πάλι!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Άγνωστή μου φίλη, μην νομίζεις. Τώρα που έγινε ότι έγινε και δεν μπορώ να το αλλάξω, και αυτό μια παρηγοριά είναι. Θα ανταμώσουμε το ξέρω...

      Διαγραφή
  3. Η αγάπη μας είναι αθάνατη...έχε πίστη μια μέρα θα ανταμωθείτε ξανά...σε φιλώ γλυκιά και θαρραλέα μανούλα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. αχ βρε κοριτσακι.... μια μεγαλη αγκαλια σου στελνω...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Καλημερα 1η μέρα της ΑΝΟΙΞΗΣ...ΑΝΟΙΞΕ ΤΗΝ ΨΥΧΗ ΣΟΥ ΚΑΙ ΜΗΝ ΦΟΡΤΩΝΕΣΑΙ ΑΛΛΕΣ ΕΝΟΧΕΣ...ΕΙΣΑΙ ΑΞΙΑ!!!φιλια πολλα καλη Ανοιξη να έχουμε Μαρια...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλή άνοιξη Μαρία μου. Η καρδιά μου είναι ορθάνοιχτη, μα για αυτό τρυπώνουν και οι ενοχές. Σε ευχαριστώ πολύ για τα γλυκά σου λόγια.

      Διαγραφή
  6. Γιάννα μου γλυκιά δεν έχω λογια να σου πω.. Είσαι μια υπέροχη Μανουλα που κ τα τρια παιδάκια σου είναι τόσο υπερήφανα για σένα! Φυσικά κ σε ακούει η κορούλα σου κ σε βλέπει κ νιώθει ολα αυτά που αισθάνεσαι για εκείνη! Μια τεράστια αγκαλιά κ απο μένα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Το εύχομαι Ειρήνη μου, μέσα από την καρδιά μου. Μια μεγάλη αγκαλιά και από εμένα...

      Διαγραφή
  7. Αυτή την στιγμή δεν μπορώ να πω πολλά τα δάκρα με έχουν πλημμυρίσει... Μα για ένα πράγμα είμαι σίγουρη, μας ακούνε,μας προσέχουν και θα ξαναδούμε τα παιδιά μας...
    Καλή δύναμη, σου στέλνω πολλή αγάπη ♥

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πιστεύω σε ένα μονοπάτι που θα είμαστε μαζί... Ναι γλυκιά μανούλα έχεις δίκιο...

      Διαγραφή
  8. σε ακούει, Γιάννα μου...
    μάς ακούνε τα μωρά μας και μας περιμένουν...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Το ελπίζω Αλεξία μου, πόσο το ελπίζω. Για αυτήν, λόγω των επιλογών μου. Όχι για τον πρίγκιπα μου...

      Διαγραφή
  9. Ω μωρέ Γιάννα... δε ξέρω τι αν πω....
    Με πόνεσαν τα λόγια σου ρε ματάκια....
    Νιώθω πως σε αγάπησα μέσα από αυτά τα λόγια... πως σε πόνεσα....
    Μια σφιχτή αγκαλιά μέχρι να σε σκάσω!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ε, λοιπόν, με έσκασες.... Μια μεγάλη αγκαλιά και από εμένα για την αγάπη...

      Διαγραφή
  10. Η ανάγκη σου να σε πονέσεις σε κάνει να βλέπεις τέτοια όνειρα..αυτοτιμωρία??Απλά μου επιβεβαιώνεις οτι ο χρόνος μόνο φίλος και γιατρός δεν είναι για ότι πονάει...Η Ελίνα το έχει προσεγγίσει άψογα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Οζαλίνα μου, χαίρομαι που απάντησε η Ελίνα, αν και αν διαβάσεις άλλα κείμενα μου θα διαπίστωνες μόνη σου την όρεξη μου για ζωή, τον σεβασμό σε αυτήν, να βρίσκεις την ευτυχία στις μικρές στιγμές. Δεν αυτοτιμωρούμαι, ο πόνος που βίωσα και ακόμα βιώνω είναι αρκετή "τιμωρία" για πάντα, όμως δεν πιστεύω σε αυτή την έννοια. Πιστεύω στο να παίρνουμε τον πόνο και να τον κάνουμε δημιουργία και ομορφιά. Αυτό παλεύω να κάνω. Ωστόσο, όπως πολύ σωστά λες ο χρόνος δεν προσφέρει και πολλά, παρά μόνο πιο καθαρή οπτική στην συναισθηματική διαχείρηση όσων σου έτυχαν. Όπως είχα γράψει πέρσι εδώ: (http://www.otangennithikaxana.blogspot.gr/2015/03/blog-post_20.html), "Ευγνωμοσύνη που εκφράζω καθημερινά στην Παναγία που ήταν πάντα δίπλα μου ακόμα και όταν εγώ δεν το συνειδητοποιούσα. Ευγνωμοσύνη που εκφράζω και στην πράξη βλέποντας τις απλές καθημερινές χαρές και ευλογίες. Δεν μιζεριάζω, δεν μεμψιμοιρώ, δεν παραπονιέμαι. Γιατί πολύ απλά δεν χρειάζεται. Απολαμβάνω και 'ρουφάω' κάθε στιγμή της καθημερινότητας μου και νιώθω απόλυτα ευτυχισμένη.

      Ωστόσο, αν είμαι αυτός ο άνθρωπος σήμερα, το χρωστάω κυρίως στα αγγελούδια μου. Διότι μου δίδαξαν τι πάει να πει υπομονή, πείσμα και πίστη. Διότι με δίδαξαν πως η ζωή μας δεν μας ανήκει- είμαστε απλώς περαστικοί και το μόνο που έχει αξία τελικά είναι η αίσθηση που θα αφήσουμε πίσω μας στους ανθρώπους που μας γνώριζαν. Είναι τα παιδιά που θα αφήσουμε κληρονομιά στις επόμενες γενιές. Είναι ο τρόπος που θα αποφασίσουμε ξοδέψουμε αυτό το υπέροχο δώρο του Θεού, την επίγεια ζωή μας. Είναι, αυτός ο τρόπος να είναι αρκετά αξιοπρεπής και ενάρετος ώστε να μας εξασφαλίσει μια θέση δίπλα Του στην ουράνια και αιώνια ζωή.

      Ώστε να μου εξασφαλίσει μια θέση δίπλα στα αγγελούδια μου... Στην κόρη μου και στον γιο μου. " Σε φιλώ γλυκά και σε ευχαριστώ για το σχόλιο σου <3

      Διαγραφή
  11. Αχ, Γιάννα μου, για αυτό έχεις το blog για να μπορείς να γράφεις τις σκέψεις σου αλλά και ότι σε προβληματίζει. Δεν κάνει και δεν πρέπει να τα κρατάμε μέσα μας ( λέω "μας" γιατί και εγώ είμαι έτσι και προσπαθώ να το αποβάλω). Πιστεύω ότι σε έχει συγχωρέσει και εκείνη αλλά και ο Θεός. Εσύ έκανες ότι καλύτερο μπορούσες. Δεν σου κάνει κάλο να αυτομαστιγώνεσαι, έχεις ένα αντράκι και ένα σύζυγο που σε αγαπάνε. Είσαι μια πολύ καλή μανούλα αλλά και ένας πολύ καλός άνθρωπος. Σου στέλνω μια ΤΕΡΑΣΤΙΑ ΑΓΚΑΛΙΑ και πολλά πολλά φιλάκια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γλυκιά μου Τέσσυ σε ευχαριστώ πολύ. Δεν θα το έθετα ως αυτομαστίγωμα, όσο περισσότερο σαν απογοήτευση πως δεν ήμουν αντάξια των καταστάσεων. Δεν θα είχε αλλάξει το αποτέλεσμα, (η μικρή θα είχε φύγει μακρυά μας), μα θα ήμουν ήσυχη πως τουλάχιστον είχα κάνει ότι καλύτερο μπορούσα. Την ένιωσα την αγκαλιά, φιλιά πολλά!

      Διαγραφή
  12. Αχ βρε Γιαννα ,διαβάζοντας την αναρτηση σου κ ολα τα σχόλια εδω ειναι σα να αντιμετωπιζω για ακόμα μια φορά ολες τις μπερδεμενες σκεψεις μου κ τα αντικρουομενα συναισθήματα μου . Δεν αγαπω την τεχνολογία, δεν έχω Facebook για να γινω μέλος της ομαδας σας,εχω ομως κ γω οπως εχω ξαναγραψει δυο αγγελούδια στον ουρανο κ ενα στην αγκαλιτσα μου.είναι νωπός ο πονος μου απτην απώλεια της δυο ημερων κορης μου,εισαι ομως το στηριγμα μου.θαυμαζω τη δυναμη σου,την αισιοδοξία σου, την πίστη σου στο Θεο κ την αφοσιωση σου στο παιδι σου...κ απο προσωπικη εμπειρία ομως,το να ζηταμε συγγνωμη απτα παιδακια μας,ακομα κ αν ξέρουμε οτι δε φταιξαμε, ειναι λυτρωση. ..
    Η σκεψη μου ειναι μαζι σου κ στα αγγελουδια σου...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Είδες που ήρθες εσύ που το έχεις ζήσει και είπες την ουσία. Για μας είναι λύτρωση. Δεν έχεις και πολλές επιλογές σωστά; Ή θα επιβιώσεις και θα προσπαθήσεις μέσω αυτού να γίνεις καλύτερος άνθρωπος, ή θα γεμίσεις μίσος. Σε ευχαριστώ άγνωστη φίλη και μανούλα αγγέλων, μαζί σου και η δική μου σκέψη...

      Διαγραφή
  13. Με διέλυσε το όνειρό σου και τα λόγια σου, και μετά ήρθε η Ελίνα να ξαναβάλει τα πράγματα μέσα μου σε άλλη διάσταση, αυτή της αγωνίστριας!!! Γιάννα μου είσαι μια υπέροχη μαμά!!! Ο πόνος δεν θα φύγει ποτέ, αλλά και μόνο το ότι αγωνίστηκες και κατάφερες τόσα πολλά δείχνει το μεγαλείο της ψυχής σου! Μην αφήνεις σκέψεις ανώφελες να σε παρασύρουν! Το υποσυνείδητο, αν του αφήσουμε χώρο μπορεί να μας παίξει πολύ άσχημα παιχνίδια!!! Σου στέλνω μία τεράστια αγκαλιά και ένα ζουμερό φιλί!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Όπως απάντησα ήδη Κλειώ μου, είναι απόλυτα λογικά όσα λέτε. Απλά καμιά φορά- ιδίως άτομα που έχουν παλέψει πολύ να μην αφήσουν το σκοτάδι να τους κυριαρχήσει- έχουν ανάγκη να πενθήσουν ξανά, γιατί η πληγή είναι βαθιά και φτάνει μέχρι το κόκκαλο. Σε φιλώ γλυκά, γλυκά...

      Διαγραφή
  14. Γιάννα μου, σου στέλνω μια μεγάλη αγκαλιά. Δεν ξέρω τι άλλο να γράψω. Ανατρίχιασα διαβάζοντας το όνειρο. Και συγκινήθηκα, όπως κάθε φορά όταν διαβάζω κάτι που αναφέρεται στα αγγελάκια σου...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δεν χρειάζεται να γράψεις πολλά κούκλα μου, η παρουσία σου εδώ είναι αρκετή... Σε φιλώ γλυκά...

      Διαγραφή
  15. Πραγματικα υπαρχουν φορες που διαβαζω τα ποστ σου και βλεπω απιστευτη χαρα και σε αλλα απιστευτη θλιψη. Εισαι ενας απιστευτα δυνατος ανθρωπος και δινεις ελπιδα και σε αλλους. Δεν θα ξεχασεις ποτε, θα ειναι παντα μαζι σου , σε ακουνε και σε προσεχουν και τα δυο. Να εισαι δυνατη για το μαιμουδακι σου και οταν μεγαλωσει να του πεις οτι θα μπορουσε να εχει 2 αδερφακια αν η ζωη και η μοιρα τα εφερνε αλλιως. Σε στελνω μια μεγαααααααααααααλη αγκαλια και να ξερεις πως δεν εισαι μονη!!!
    Καλο σου βραδυ
    Αθανασια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αθανασία καλώς όρισες εδώ... Έχεις απόλυτο δίκιο, είναι των δυο άκρων οι αναρτήσεις μου, στην ζωή όμως χαρά και λύπη βαδίζουν πάντα παρέα, η μια ανύπαρκτη χωρίς την άλλη- τουλάχιστον κατ εμέ. Σε ευχαριστώ για τα τόσο γλυκά σου λόγια και την μεγαααααλη αγκαλιά που πολύ την ένιωσα και με ζέστανε! Σε φιλώ γλυκά, γλυκά!

      Διαγραφή

Τα σχόλια σας είναι η κινητήριος δύναμη μου, Η αλληλεπίδραση που χρειάζεται κάθε blogger με τους αναγνώστες του. Θα χαρώ πολύ να σας δω εδώ κάτω...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...