Πέμπτη 28 Φεβρουαρίου 2019

6+ 1 δραστηριότητες σχετικά με τις 5 αισθήσεις!!!

Το συγκεκριμένο θέμα, τριγύριζε στο μυαλό μου από τον Σεπτέμβριο! Τελικά ο κουτσοΦλέβαρος ήταν ο ιδανικός μήνας για να το πιάσουμε, αφού έχει πολύ συγκεκριμένες δραστηριότητες - δεν μπορείς να επεκταθείς και πάρα πολύ. 

Με τις 5 αισθήσεις ασχοληθήκαμε λοιπόν, και νομίζω ήταν από τα πιο διασκεδαστικά homeschooling που έχουμε κάνει. Το ενδιαφέρον είναι πως σχεδόν όλες οι δραστηριότητες έχουν εν τέλει να κάνουν με όλες τις αισθήσεις αφού για να εξερευνήσουμε μια, ακυρώνουμε άλλη με αποτέλεσμα να λειτουργούν παραδόξως όλες πιο έντονα. Επίσης το καταπληκτικό με αυτό το θέμα είναι πως μπορούμε εν καιρώ να τις επαναλάβουμε όλες με άλλα στοιχεία όμως στην κάθε μία! Πάμε να σας δείξουμε τι κάναμε; 





  1. Εξερεύνηση της αφής μας. 
  2. Αξιολόγηση της ακοής μας.
  3. Εξερεύνηση της γεύσης μας. 
  4. "Ακούμε" την όσφρηση μας. 
  5. Δοκιμάζουμε την όραση μας. 
  6. Δραστηριότητα που ικανοποιεί όλες τις αισθήσεις μας. 
  7. Ανάγνωση σχετικών βιβλίων- πάντα! 
Αφή:

Ξεκίνησα με την αφή γιατί ήξερα πως θα τον εντυπωσιάσει. Έφτιαξα ένα μικρό κουτί όπου θα μπορούσα να κρύψω πράγματα και αυτός να τα νιώθει μόνο με το χέρι του. Δεν θα χρειαζόταν να το κάνω πιθανότατα σε μεγαλύτερη ηλικία, όμως ήξερα καλά πως ο μικρός δεν θα δεχόταν τα μάτια του δεμένα για πολύ ώρα- όπως και έγινε- έπρεπε λοιπόν να βρω άλλο τρόπο. Τον εντυπωσίασε όντως η κατασκευή και τώρα την χρησιμοποιεί και για άλλα παιχνίδια. 

Χρειάστηκα: 
  • Ένα μικρό κουτί- εγώ χρησιμοποίησα αυτό από την ντουντούκα του γνωστού παιχνιδομάγαζου- αν δεν την έχετε πάρει ΜΗΝ την πάρετε είναι εξαιρετικά καλή δεν θα σας μείνει ακοή για να κάνετε τις δραστηριότητες μας!! 
  • Χρωματιστό χαρτί 
  • Αφρώδες χαρτί
  • Ψαλίδι, χαρτοκόπτη, κόλλα, σελοτέιπ. 
Αρχικά έκοψα με οδηγό ένα cd μια τρύπα στο μπροστά μέρος του κουτιού και μετά έκοψα το πίσω μέρος να ανοίγει σαν καταπακτή για να μπορώ να αλλάζω τα αντικείμενα. 




Μετά έντυσα με το πράσινο χαρτί το μεγαλύτερο μέρος του κουτιού. Μετά σχημάτισα πάλι με το cd ένα κύκλο σε ένα αφρώδες χαρτί που είχα κόψει στο μέγεθος της πρόσοψης του κουτιού και το κόλλησα εσωτερικά. 





Έκοψα μετά σε ακτίνες από το κέντρο του κύκλου, υπολογίζοντας ίσα να μπορεί να μπει το παιδικό χεράκι χωρίς να φανερώνεται το εσωτερικό του. 


Έτοιμο! Μετά αποφάσισα τι θα έχω έτοιμο για να βάλω μέσα στο κουτί και τα έβαλα μέσα σε μια χάρτινη σακούλα. 


Προσωπικά επέλεξα φασόλια, χαρτονόμισμα, κέρματα, κουφετάκια, κρεμμύδι, βαμβάκι, πον πον, λεμόνι, πέτρες, πλαστελίνη, αλουμινόχαρτο, γλωσσοπίεστρα, playmobil και γλίτσα!! Του έκλεισα τα μάτια και το αισθητηριακό παιχνίδι άρχισε! 


Είχα σκοπό να χρησιμοποιήσουμε και την όσφρηση σε αυτό το παιχνίδι, μα δεν χρειάστηκε αφού τα έβρισκε όλα και τα δυο που τον δυσκόλεψαν- κρεμμύδι και φασόλια- δεν είχαν διαφορά στην μυρωδιά τους. 



Ακοή: 

Για την ακοή έκανα μια πολύ γνώριμη δραστηριότητα αφού έχουμε φτιάξει πολλάκις μουσικά όργανα από υλικά στο σπίτι μας- δείτε εδώ- και εδώ

Χρειάστηκα: 

  • Ρολά υγείας
  • χρωματιστό χαρτί
  • σελοτειπ, ψαλίδι, λαστιχάκια
  • Υλικά για να γεμίσω 
Έκοψα τα χαρτιά στο μέγεθος που χρειάζεται για να καλύψω τα ρολά κλείνοντας την μια άκρη και υπολόγιζα και ένα τετράγωνο με το οποίο να μπορώ να καλύψω το καπάκι του ρολού. Αφού τα έντυσα έβαλα μέσα αυτά που ήθελα να βρει το μαιμούδι και τα έκλεισα με τα τετράγωνα χαρτιά και λαστιχάκια. Υπολογίστε να κρατήστε από αυτά που θα βάλετε μέσα σε προσχολικές ηλικίες για να βοηθηθούν- δεν είναι εύκολο να εντοπίσεις το αντικείμενο που κρύβεται μέσα μόνο από την ακοή... 


Εγώ επέλεξα φασόλια, ρύζι, συνδετήρες, πλαστικά χαλικάκια και πασατέμπο. Έγραψα αριθμούς στα καπάκια και σημείωσα τι έχω βάλει που. Και τα έκλεισα. Όταν τα παρουσίασα στο μαιμούδι τα είχα μπερδεμένα. 


Και ξεκινήσαμε... Δεν ήταν εύκολο. Ιδίως στην αρχή. Μετά όσο λιγόστευαν οι επιλογές ήταν καλύτερα. 




Γεύση και Όσφρηση: 

Πόσα γέλια κάναμε εδώ! Πραγματικά! Βασικά εδώ χρειάζεται λίγη φαντασία στο τι να βάλεις, κάποια να τα γνωρίζει, κάποια όχι απαραίτητα- πχ εμένα καρότο ωμό δεν τρώει να ξέρει την γεύση ή την υφή- και να υπάρχει διαφορά μεταξύ τους τόσο στην γεύση φυσικά όσο και στην υφή, την σύσταση, όλα- όσο πιο διαφορετικά τόσο το καλύτερο. Εγώ χρησιμοποίησα θήκες cupcakes για να βάλω μέσα τα γευστικά δείγματα και είχα δίπλα και νερό για να ξεπλένει ο γευσιγνώστης το στόμα του! Ταυτόχρονα με την γεύση, πριν τα μύριζε για να βοηθηθεί ή και όχι! 





Εγώ επέλεξα ψίχα ψωμιού, μέλι, μήλο, τοματίνια, λεμόνι, nachos, αλμυρά μπισκοτάκια, φρυγανιά, καρότο, κουφετάκια, ζελεδάκια, και φυστικοβούτυρο! Είχα πολύ πλάκα. Δεν του άρεσαν χωρίς να βλέπει πράγματα που τρώει και του άρεσαν πράγματα που δεν τρώει! Επίσης, δεν ξέρω αν με δούλευε- αυτός επιμένει- μα δεν καταλάβαινε τα κουφετάκια, πράγμα που φυσικά τρώει πολύ συχνά! (σοκ!) Η όσφρηση τον δυσκόλεψε εξίσου, μα είχε και βουλωμένη μύτη το μικράκι μου οπότε δικαιολογείται! 


Όραση: 

Μα πόσο αστεία δραστηριότητα ήταν αυτή με την όραση μας;;; Ετοίμασα το καβαλέτο μας, νερομπογιές, (δεν τόλμησα τέμπερες το ομολογώ!) ένα μαντήλι για τα μάτια και τον φώναξα! Έπρεπε να ζωγραφίσει με τα μάτια κλειστά! Ο Δημήτρης Γεράσιμος δεν έχει χειρότερο. Οπότε είμαι περήφανη και μόνο που δέχτηκε. Τον συμβούλεψα αφού έκατσε να κοιτάξει καλά τα χρώματα, τα πινέλα, να νιώσει με τα χέρια του το καβαλέτο και μετά αρχίσαμε. 




Τα πήγε τόσο καλά που νομίζαμε πως βλέπει- και όντως κρυφοκοιτούσε ελαφρώς από κάτω ο πονηρός- όμως μετά του έβαζε και ο Παναγιώτης το χέρι του και πράγματι δεν έβλεπε τίποτα!! Μάλιστα το πρώτο που ζωγράφισε ήταν ένα ανθρωπάκι μα είχε πέσει σε πολύ αχνό χρώμα, έτσι μετά καλύφθηκε όλο από τις υπόλοιπες μουτζούρες. 















Το αποτέλεσμα αυτό το εκπληκτικό έργο!! (τι; αμφιβάλλετε;) 



Και οι 5 αισθήσεις μαζί: 

Μπορείτε να φανταστείτε μια δραστηριότητα που τις περικλείει όλες;;; Το pop corn!! Αμέ! Και όμως! Βλέπουμε το καλαμπόκι πριν γίνει ποπ κορν! Το νιώθουμε στα χέρια μας- την σύσταση και την υφή του. Το βάζουμε στην κατσαρόλα με μια κουταλιά λάδι και σκεπάζουμε. Τώρα περιμένουμε να ακούσουμε το πρώτο ποπ κορν να σκάει. Ακολουθούν και τα υπόλοιπα. Πολύ γρήγορα τα μυρίζουμε κιόλας! Περιμένουμε να σταματήσουμε να ακούμε τα σκασίματα. Ανοίγουμε το καπάκι και βλέπουμε την μεταμόρφωση! Μετά χώνουμε το χεράκι στα ποπ κόρν και νιώθουμε την αλλαγή στην σύσταση και την υφή πριν αρχίσουμε να τα καταβροχθίζουμε για να τα γευτούμε! Φτιάχνουμε και γλυκό και αλμυρό ποπ κόρν για να γευτούμε την διαφορά- και να την νιώσουμε στα δάχτυλα μας!!!! Φοβερό; (είναι!!!) 





Ανάγνωση σχετικών βιβλίων: 

Αυτή την φορά δεν βρήκα νέα βιβλία σχετικά, εκτός από αυτό με τα μάτια- εκπληκτικό- για το οποίο σας μίλησα εδώ. Στην βιβλιοθήκη μας θα βρείτε και τα υπόλοιπα βιβλία που μας βοήθησαν σχετικά με όλες τις αισθήσεις μας! Τα αγαπάμε όλα! 

  • Το ανθρώπινο σώμα- Μάλλιαρης Παιδεία
  • Μικρός Παντογνώστης- Μάτια- Εκδόσεις Πατάκη
  • Σώμα και Αισθήσεις- Διεθνές Κέντρο Βιβλίου
  • Χρώματα- Henre Tullet- Εκδόσεις Νεφέλη
  • Ένα βιβλίο με ήχους- Henre Tullet- Εκδόσεις Νεφέλη




Τι λέτε; Θέλετε να μαντέψετε το επόμενο θέμα μας, ή να μας προτείνετε ένα;; 

2 σχόλια:

  1. Απιθανη για αλλη μια φορα Γιαννα μου!! Σε καμαρωνω να ξερεις!! πολλα φιλια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ελπίδα μου, από σένα σημαίνει πολλά ... Σε φιλώ γλυκά γλυκά!!

      Διαγραφή

Τα σχόλια σας είναι η κινητήριος δύναμη μου, Η αλληλεπίδραση που χρειάζεται κάθε blogger με τους αναγνώστες του. Θα χαρώ πολύ να σας δω εδώ κάτω...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...