Παρασκευή 18 Νοεμβρίου 2016

"Το σάντουιτς του γίγαντα" ενός άλλου "γίγαντα"... Του Ευγένιου Τριβιζά...

Δεν είναι η πρώτη φορά που δηλώνω την λατρεία μας στον μέγα παραμυθοποιό όλων, τον Ευγένιο Τριβιζά, και σίγουρα δεν είναι η τελευταία. Αυτό του το βιβλίο όμως το έχουμε λατρέψει ακόμα περισσότερο από οποιοδήποτε- πράγμα ανέφικτο γιατί αναρωτιέσαι- "Πόσο ακόμα να μπορεί να με εκπλήξει;" 

Και όμως μπορεί. "Το σάντουιτς του γίγαντα" από τις Εκδόσεις Διάπλαση είναι ένα παραμύθι αστείο, μοναδικό, πρωτότυπο- από τα παραμύθια το πιο...παραμυθένιο. Το αγόρασα χωρίς δεύτερη σκέψη μόλις το είδα μπροστά μου διότι εκτός του ότι με τράβηξε απίστευτα η απίθανη εικονογράφηση, (του Άγη Αγησίλαου), μόλις διάβασα μια μόνο σελίδα, ήξερα πως θα το ερωτευτούμε. 

Και είχα δίκιο. Ακριβώς αυτό έγινε. Το ερωτευτήκαμε. 



Το παραμύθι αυτό σου δίνει την δυνατότητα να είσαι άκρως θεατρικός όσο το διαβάζεις στο παιδάκι σου, (πράγμα που λατρεύω), να μιλήσεις για ένα σωρό καινούργιες λέξεις, να μπερδέψεις την γλώσσα σου άπειρες φορές μέχρι να πεις "λιμπελουλο-καναρινο-χηνο-κουνελο-σκαντζοχοιρο-μυρμηγκοφαγο-λεοπαρδαλο-ιπποποταμο-μαρουλοφυλλο-σάντουιτς",  να το ακούσεις να γελάει με την καρδιά του κάθε φορά που αυτό το άτιμο κίτρινο καναρινί καναρίνι σε κάνει να μπερδεύεσαι και να αρχίζεις πάλι από την αρχή αυτό το...ατελείωτο, (και αφάγωτο τελικά- γιατί όμως;), σάντουιτς με τα 9 υλικά, (και τι υλικά!), σε κάνει και σένα πάλι παιδί την ώρα που το διαβάζεις γιατί το διασκεδάζεις τόσο πολύ και εσύ που απλά... δεν θες να τελειώσει!  






Η δε εικονογράφηση είναι τόσο πλούσια και ζωντανή, που μπορείς σε κάθε σελίδα να μείνεις λεπτά ολόκληρα ψάχνοντας με το μικράκι σου κάθε τι που τόσο ακατάστατα έχει πετάξει αυτός ο Μπομ Αμπεμπαμπλόμ Τουκιθεμπλόμ, να ξεκαρδίζεσαι όταν βλέπεις πως μέσα στο πλυντήριο του έκρυβε τις νερομπογιές, τις τσιχλόφουσκες και τα καλαμάκια της πορτοκαλάδας, ενώ μέσα στην κατάψυξη του βρίσκονταν όλα τα πούπουλα από το μαξιλάρι του!



Και τελικά τι θα γίνει με αυτό το επικό σάντουιτς;;; Θα το φάει ο Μπόμ Αμπεμπαμπλόμ Τουκιθεμπλόμ; Και αν όχι, γιατί; Τι ακριβώς έγινε και πόσες φορές μπορείς άραγε να μασήσεις ένα σποράκι σουσαμιού; 

Θα είμαι ειλικρινής. Κριτικός βιβλίων δεν είμαι φυσικά, μια απλή μαμά είμαι που λατρεύει τα βιβλία, λατρεύει τον γιο της και ελπίζει βαθιά να του μεταδώσει αυτές ακριβώς τις λατρείες της. Όποτε, δεν ξέρω να σας πω αν έχει κάποιο κρυφό νόημα του βιβλίο αυτό ή έστω κάποιο φανερό που εγώ δεν εντοπίζω επειδή διασκεδάζω τόσο μα τόσο πολύ διαβάζοντας το. Αυτό που ξέρω είναι πως ο Δημήτρης Γεράσιμος- παρά το νεαρό της ηλικίας του- μου ζητάει να του το διαβάζω ξανά και ξανά, αυτό που ξέρω είναι πως γελάει κάθε φορά με το ίδιο πάθος με αυτόν το τόσο, μα τόσο, μα τόσο, ακατάστατο γίγαντα και πως στην τελική όπως πολύ σοφά λέει και η γλυκιά μου Ράνια Μπουμπουρή στο εξαιρετικό της βιβλίο "Ένα τρελό, τρελό αριθμητάρι" - " Αξία, κυρίως, βρίσκω εγώ σε ένα βιβλίο αν με ωθεί να διαβάσω και άλλα ακόμα" 

Και δεν υπάρχει αμφιβολία πως αυτό το βιβλίο θα το λατρέψει κάθε παιδί,  μικρότερο μα και μεγαλύτερο, κάνοντας το να αναρωτηθεί πόσα ακόμα τέτοια διαμάντια μπορούν να βρίσκονται εκεί έξω... 

Ο Ευγένιος Τριβιζάς δεν χρειάζεται συστάσεις από εμάς. Ξέρω πολύ καλά ωστόσο πότε ένα βιβλίο αγγίζει βαθιά την ψυχή και το μυαλό  του μαιμουδιού, διότι με ρωτάει να μάθει ποιος το έγραψε.  Όντας λοιπόν μόλις  3,5 χρονών και με  13 τίτλους του ταλαντούχου αυτού ανθρώπου ήδη στην βιβλιοθήκη του, να λατρεύει κάθε έναν ξεχωριστά, ενώ αν του δείξω ένα παραμύθι πριν το αγοράσουμε και με ρωτήσει ποιος είναι ο  συγγραφέας, ξέρω. Ξέρω πως αν ακούσει: "Ο Τριβιζάς"  θα το αρπάξει από τα χέρια μου και θα μου πει με κάθε βεβαιότητα να το πάρουμε. 

ΥΓ: Πρόσφατα είχαμε την χαρά να πάρουμε και το "Το πιο όμορφο κυκνάκι" . Μπορεί να μην το ερωτευτήκαμε σφοδρά όπως το "Σάντουιτς του γίγαντα" όμως το αγαπήσαμε πολύ και επειδή η συγκεκριμένη σειρά,("Χίλιες και μια Καληνύχτες"), δείχνει να δίνει έμφαση στο πλούσιο λεξιλόγιο και στην επανάληψη- στοιχεία που ερωτευτήκαμε στον γίγαντα- αναμένουμε με τεράαααστια αγωνία το υπό έκδοση "Τσιμπιτσούξ και Τσιμπινέλα" ! (και κάτι μου λέει πως πάλι θα μπερδεύει αυτή η δόλια η μάνα την γλώσσα της!) 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια σας είναι η κινητήριος δύναμη μου, Η αλληλεπίδραση που χρειάζεται κάθε blogger με τους αναγνώστες του. Θα χαρώ πολύ να σας δω εδώ κάτω...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...