Δευτέρα 12 Μαρτίου 2018

Μαγικό γάλα! Πείραμα για μικρά και μεγάλα παιδιά!

Όσο μεγαλώνει αυτό το πονηρό μαιμούδι, τόσο περισσότερο τον εξιτάρουν τα πειράματα. Αυτό που θα μοιραστούμε μαζί σας σήμερα το λατρέψαμε και οι δυο. Εγώ λόγω της ευκολίας στο στήσιμο του,  ο Δημήτρης Γεράσιμος λόγω του ότι είναι πραγματικά εντυπωσιακό. 



Θα χρειαστείτε: 


  • Γάλα (κατά προτίμηση, πλήρες)
  • χρώματα ζαχαροπλαστικής (σε υγρή μορφή- πουλάνε σε όλα τα σούπερ μάρκετ) 
  • μπατονέτες
  • υγρό πιάτων
  • ένα ρηχό ταψάκι
Βάζετε μια λεπτή στρώση γάλακτος στο ταψάκι. Ρίχνει το μικράκι σταγόνες από τα χρώματα σε όλη την επιφάνεια. Βουτάει μια μπατονέτα στο υγρό πιάτων και μετά την βάζει στο κέντρο της κάθε σταγόνας χρώματος.! Και γίνεται κάτι μαγικό! Το χρώμα διαστέλλεται! Και ξανά, και ξανά! 



Την πρώτη φορά βάλαμε μόνο τρεις σταγόνες διστακτικά, όταν όμως είδαμε τα αποτελέσματα ξαναγεμίσαμε το ταψάκι μας και ήταν πραγματικά εντυπωσιακό! Δείτε το βίντεο μας εδώ. 







Αυτό που συμβαίνει- με απλά λόγια, (και με την βοήθεια της Βικιπαίδεια) , δεν είμαι εκπαιδευτικός- είναι πως το γάλα αποτελείται εκτός από νερό, βιταμίνες, υδατάνθρακες και από λίπος και πρωτεΐνες. (εξου και η προτίμηση σε πλήρες γάλα).  Όταν λοιπόν βάζουμε μέσα σε αυτό το υγρό σαπουνιού- το οποίο είναι αμφίφιλο: μερικώς υδρόφοβο (πολικά) και μερικώς υδρόφοβο (μη πολικά) - διασπά το λίπος και τις πρωτεΐνες δημιουργώντας αυτό το εντυπωσιακό αποτέλεσμα το οποίο γίνεται ορατό στα μάτια μας λόγω του χρώματος ζαχαροπλαστικής! (Μια παρένθεση: αν μου τα δίδασκαν  έτσι οι καθηγητές μου- στην πράξη δηλαδή-  στο σχολείο, σίγουρα θα είχα περισσότερο ενδιαφέρον στις φυσικές επιστήμες και είναι κρίμα που στα ελληνικά σχολεία δεν υπάρχουν εργαστήρια φυσικής και χημείας ή έστω αρκετοί εκπαιδευτικοί που είναι διατεθειμένοι να κάνουν την υπέρβαση έστω μέσα στην σχολική αίθουσα.) 

Για αυτό ακριβώς τον λόγο, όταν προσθέσαμε στο ήδη υπάρχον γάλα και άλλο χρώμα, το αποτέλεσμα δεν ήταν πια τόσο εντυπωσιακό, αφού δεν είχαν μείνει άλλα μόρια λίπους ή πρωτεινής για να διασπαστούν! 



Αυτό ωστόσο δεν πτόησε το μαιμούδι το οποίο απλά συνέχισε να ζωγραφίζει στο γάλα, άλλωστε δεν μπορεί ακόμα να κατανοήσει πλήρως το πείραμα. (για αυτό και θα το επαναλαμβάνουμε κάθε χρόνο όπως όλα- η αντίδραση του κάθε φορά διαφορετική και εξίσου μαγική!) 






Τι λέτε; Θα το δοκιμάσετε; 

Υ.Γ : Αν δεν έχετε υγρά χρώματα ζαχαροπλαστικής αλλά σε πάστα, μπορείτε να ανακατέψετε την πάστα χρώματος που έχετε σε λίγο νερό και να την βάζουν τα παιδάκια σας με σταγονόμετρα ή μια σύριγγα αν έχετε! 

2 σχόλια:

Τα σχόλια σας είναι η κινητήριος δύναμη μου, Η αλληλεπίδραση που χρειάζεται κάθε blogger με τους αναγνώστες του. Θα χαρώ πολύ να σας δω εδώ κάτω...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...