Παρασκευή 22 Ιουνίου 2018

Φτιάξαμε φλάουτο με... καλαμάκια!

Φτιάξαμε φλάουτο με ένα μόνο υλικό! Μια διασκεδαστική και εύκολη δραστηριότητα στην οποία μπορούν να συμμετάσχουν μικρότερα αλλά και μεγαλύτερα παιδιά- δραστηριότητα που εξασκεί τις λεπτές δεξιότητες, (ψαλίδι), τον συντονισμό χεριών ματιών, (ταινία) και την μαθηματική σκέψη. (σε μεγαλύτερα παιδιά) 





Θα χρειαστείτε: 

(στην ουσία) 


  • καλαμάκια (ότι φάρδος να είναι)- 8 για κάθε φλάουτο. 
  • χαρτοταινία ή απλά σελοτέιπ
  • ψαλίδι
(για έξτρα τσαχπινιά) 

  • χρωματιστό χαρτόνι
  • ταινία διπλής όψης
  • κατά προτίμηση χρωματιστά καλαμάκια σε διάφορα χρώματα 
Αφήνουμε το παιδί να διαλέξει τα χρώματα που θέλει για το φλάουτο του. Ο Δημήτρης Γεράσιμος διάλεξε τα γαλάζια και πορτοκαλί. (εγώ ότι απέμεινε για να έχω δυάδες!) 


Αν τα καλαμάκια μας έχουν την "φυσαρμόνικα"που λέω εγώ για να λυγίζουν είναι προτιμότερο να τα κόψουμε για να είναι σταθερά στα παιδικά χεράκια. Ότι πρέπει δηλαδή  για παιδικά χεράκια! (άσε τα γέλια που κάνουμε έτσι όπως πετάγονται μακρυά τα καλαμάκια!) 




Στην πορεία κόβουμε δυο χαρτόνια ανά φλάουτο- στο φάρδος της ταινίας διπλής όψης και λίγο πιο μεγάλα στο μήκος από όλα τα καλαμάκια τοποθετημένα το ένα δίπλα στο άλλο και βάζουμε την ταινία πάνω στα χαρτόνια μας. Πάνω εκεί κολλάμε τα καλαμάκια μας με την σειρά που θέλουμε να είναι τα χρώματα. (αρχικά τον δυσκόλεψε να τα βάλει όλα στο ίδιο ύψος- στην πορεία όμως την κατέκτησε και αυτή την δεξιότητα!) 




Έπειτα κολλάμε και το άλλο χαρτόνι αφού έχουμε διπλώσει πρώτα το κάτω που προεξέχει- ώστε να είναι πιο σταθερά τα καλαμάκια μας. (εναλλακτικά μπορείτε να τα κολλήσετε απλώς με χαρτοταινία!) 




Έτοιμο! Το μόνο που μένει τώρα είναι τα κόψουμε τα καλαμάκια διαγώνια! Και το φλάουτο μας είναι έτοιμο! (σε μεγαλύτερα παιδιά- εκτός του ότι μπορούν να τα κόψουν μόνα- εμένα ο μικρός δεν μπορεί ακόμα- μπορούν και να μετρήσουν ευθύς εξαρχής την διαφορά στα καλαμάκια και να τα κόψουν προτού τα κολλήσουν! )

Τώρα δεν μένει παρά να φυσήξουμε και να ακούσουμε τον ήχο.... Εθιστικά απαλός.. (είδατε πως βάζει το χεράκι του μπροστά για να διαπιστώσει πως πράγματι περνάει ο αέρας από μέσα;) 




Μπορούμε να κάνουμε εναλλαγές στο φλάουτο με πιο στενά ή πιο μακρυά καλαμάκια και να δούμε την διαφορά στην ήχο! Εμείς σκοπεύουμε να το κάνουμε! 

Σε αυτό το σημείο πρέπει να κάνω μια παρένθεσ(άρα)! 

Ο Δημήτρης Γεράσιμος αγαπάει πολύ την μουσική, τα τραγούδια και κάθε μουσικό όργανο που γνωρίζει. Από βρέφος μερικών ημερών μέχρι σχεδόν  τεσσάρων ετών ήθελε να του τραγουδάω για να αποκοιμηθεί, ενώ το μάθημα μουσικής έκφρασης με την λατρεμένη του κ. Γιώτα του έχει καλλιεργήσει ακόμα περισσότερο αυτή την αγάπη. 

Το να φτιάχνουμε μόνοι μας μουσικά όργανα ήταν μια έμπνευση που αρχικά ήρθε από την την γλυκιά Σοφία του The rainbow plays music. Πάντα μου αρέσει να αναφέρομαι στα άτομα που με εμπνέουν γιατί ο καθένας από εμάς έχει και κάτι ξεχωριστό να προσφέρει σε αυτόν τον μικρό και τόσο μεγάλο διαδικτυακό κόσμο.  

Η πρώτη ανάρτηση που διάβασα ποτέ στην Σοφία ήταν το μπουκάλι με τον ήχο της βροχής που απλά μας ξετρέλανε. Συνεχίσαμε με το σαντούρι, τα μουσικά βραχιολάκια, τις μπαλανομαράκες,  την χελιδόνα, και φυσικά τα καζού που λατρέψαμε!  Έχουμε επίσης ζωγραφίσει με κουδούνια, και έχουμε φτιάξει το μουσικό τούνελ- δεν σας τα έχουμε όμως δείξει- ενώ στα υπόψιν είναι και το σείστρο!  (κλικ πάνω στις χρωματισμένες λέξεις για να βρείτε λινκ στις δημιουργίες μας μα και στα κείμενα της Σοφίας)

Σήμερα, μετά το φλάουτο φτιάξαμε και τις υπέροχες μαράκες μόνο από ρολό υγείας και ρύζι που έχει δείξει ξανά η Σοφία εδώ. Ακόμα μια εξαιρετική άσκηση στην οποία με άφησε άφωνη ο μικρός αφού την εκτέλεσε εξ' ολοκλήρου μόνος χωρίς καμία βοήθεια. Να λοιπόν και οι δικές μας μαράκες. (οι δικές μου είναι οι κόκκινες) 


Και επειδή αυτό δεν ήταν αρκετό στην παρένθεσ(άρα) μου, έχω και συνέχεια! 

'Εχω εδώ και χρόοονια ένα υπέροχο μπαμπού καλάθι που το έχω εξορίσει σε μια γωνία της σύνθεσης μου και ήταν μόνιμα γεμάτο από τα κουκουνάρια, τα ξύλα και τις πέτρες που μαζεύουμε από τις βόλτες μας με τον Δημήτρη Γεράσιμο! Δεν έχει καμία χρηστική αξία- πλην των Χριστουγέννων από το οποίο προμηθευόμαστε τα υλικά για τις χειροτεχνίες μας και φυσικά σκονίζεται οικτρά. Μόλις λοιπόν είδα το καλάθι των ήχων της Σοφίας εδώ, ξετρελάθηκα! Ο Δημήτρης Γεράσιμος έχει πολλά μουσικά όργανα, επειδή όμως έχει και πολλά που μπαίνουν στο στόμα τα έχω όλα φυλαγμένα σε μεριά που δεν μπορούν να έχουν πρόσβαση οι μικροί φίλοι και συγγενείς μας μιας και δεν τηρούν όλα τα παιδάκια τον δικό μας κανόνα να μην μοιραζόμαστε πράγματα που μπαίνουν στο στόμα μας. Και ξαφνικά αναρωτήθηκα τι φταίνε όλα τα υπόλοιπα μουσικά όργανα να βρίσκόνται στην αφάνεια και τα έβγαλα! Και φτιάξαμε το δικό μας καλάθι ήχων. Που μαζί με τα χειροποίητα όργανα μας...


... βάλαμε και τα υπόλοιπα...


Το τοποθέτησα ακριβώς δίπλα στο πιανάκι του και όλη μέρα σήμερα μου λέει ευχαριστώ! (τόσο πολύ ξετρελάθηκε!) 

Ευχαριστούμε Σοφάκι που έχεις πάει την αγάπη μας για χειροτεχνίες και μουσική σε άλλο level!

5 σχόλια:

  1. Έλα ρε συ Γιάννα!!! απλά τέλειο!!!!!!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ειλικρινά, ειλικρινέστατα, συγκινήθηκα!!!! Εκπληρώνετε τον σκοπό του The Rainbow plays music και χαίρομαι πραγματικά που σας μετέφερα την αγάπη μου για τη μουσική! Η μουσική, βρίσκεται παντού και συνέχεια. Μένει μόνο να ανοίξουμε τις ακουστικές μας κουρτίνες και να την αφήσουμε να μπει μέσα! Κι εσείς, όχι απλά την αφήσατε να μπει, αλλά της δώσατε ξεχωριστό χώρο στις καρδιές σας! Και νιώθω ευγνώμων γι' αυτό!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γλυκιά μου Σοφία εμεις ευχαριστούμε που δίνεις επιπλέον τροφή για ένα ήδη υπάρχον πάθος! Μεγάλη αγκαλιά!

      Διαγραφή

Τα σχόλια σας είναι η κινητήριος δύναμη μου, Η αλληλεπίδραση που χρειάζεται κάθε blogger με τους αναγνώστες του. Θα χαρώ πολύ να σας δω εδώ κάτω...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...