Δευτέρα 8 Οκτωβρίου 2018

7+1 δραστηριότητες για το φθινόπωρο...

Η εβδομάδα που μας πέρασε όσον αφορά το homeschooling μας, ήταν η εβδομάδα του... φθινοπώρου φυσικά! 



Αυτή την εβδομάδα πήρα εγώ τα ηνία και αποφάσισα το θέμα μιας και το μαιμούδι πολύ πανεπιστημιακά μου το πάει- ήθελε πάλι ανθρώπινο σώμα από την αρχή! Όχι ότι δεν έχω να προσθέσω δραστηριότητες σε αυτή την θεματολογία, προτιμώ όμως να γίνει λίγο αργότερα ώστε να έχει ωριμάσει και άλλο η οπτική του! 

Ως γνήσια οπαδός του φθινοπώρου (διάβασε αν θες γιατί εδώ) ήταν ένα θέμα εύκολο για μένα. Αφού βεβαιώθηκα πως στο νήπιο έχουν επικεντρωθεί στον τρύγο αυτές τις δυο εβδομάδες, σκέφτηκα πώς θα το συμπλήρωνα ωραία και με τις δικές μας δραστηριότητες. 

Το πλάνο λοιπόν είχε ως εξής: 

ΦΘΙΝΌΠΩΡΟ

  • Πείραμα σχετικά με την βροχή και πως δημιουργείται
  • Δημιουργία κυκλώνα μέσα σε ένα βάζο
  • Αισθητηριακό παιχνίδι με φθινοπωρινούς θησαυρούς
  • Φθινοπωρινό κυνήγι θησαυρών
  • Παρατήρηση των φθινοπωρινών θησαυρών και μελέτη τους
  • Ζωγραφική με τους φθινοπωρινούς θησαυρούς μας
  • Ζαχαροπλαστική με  φθινοπωρινούς θησαυρούς 
  • Ανάγνωση σχετικών βιβλίων
ΠΕΊΡΑΜΑ ΣΧΕΤΙΚΆ ΜΕ ΤΗΝ ΒΡΟΧΉ

'Ηθελα να το κάνω τόοοσο καιρό αυτό το πείραμα, τελικά βρήκα την ευκαιρία μιας και το φθινόπωρο μας έδειξε τα "δόντια" του με κάμποσες βροχές μέχρι και ακραία φαινόμενα τις εβδομάδες που πέρασαν! Είναι εξαιρετικά εύκολο στο στήσιμο και πολύ εντυπωσιακό! Θα χρειαστείτε: 

  • ένα διάφανο βάζο
  • αφρό ξυρίσματος 
  • χρώμα ζαχαροπλαστικής (κατά προτίμηση μπλε) 
  • έναν δοσομετρητή
Αυτό ήταν! Γεμίζουμε με νερό τα 2/3 του βάζου και το υπόλοιπο με αφρό ξυρίσματος. Αν το χρώμα ζαχαροπλαστικής είναι σε μορφή τζελ το αραιώνουμε σε λίγο νερό. Είμαστε έτοιμοι! Το νερό στο βάζο αντιπροσωπεύει την ατμόσφαιρα. Ο αφρός τα σύννεφα. Και το χρώμα την βροχή. Όσο το μικράκι μας ρίχνει χρώμα, αυτό βαραίνει τον αφρό και αρχίζει να περνάει από κάτω στο καθαρό νερό. Όπως ακριβώς γίνεται με την βροχή! Ο Δημήτρης Γεράσιμος εκστασιάστηκε πραγματικά! 







 Βλέπετε χαμόγελο; Και μετά ευκαιρία και για λίγο αισθητηριακό messy play! 




Δείτε και τα πειράματα της γλυκιάς Ελπίδας εδώ! 

ΔΗΜΙΟΥΡΓΊΑ ΚΥΚΛΏΝΑ ΜΈΣΑ ΣΕ ΒΆΖΟ

Όταν κάναμε για το φθινόπωρο είχε προηγηθεί η τρέλα με τον Ξενοφώντα και τον Ζορμπά. Ο μικρός που τρελαίνεται για περιστατικά έκτακτης ανάγκης είχε πάθε εμμονή. Νομίζω πως σχεδόν απογοητεύτηκε που από εμάς πέρασε ξυστά. Έτσι έψαξα και βρήκα πως μπορώ να δημιουργήσω ένα κυκλώνα σπίτι μου. (αρχική ιδέα εδώ) Εξαιρετικά εύκολο στο στήσιμο πείραμα και φυσικά άκρως εντυπωσιακό. Θα χρειαστείτε: 


  • Ένα γυάλινο βάζο με καπάκι
  • Ένα κουταλάκι του γλυκού διάφανο υγρό πιάτων ή χεριών
  • Ένα κουταλάκι του γλυκού ξύδι λευκό
  • Μπλε χρώμα ζαχαροπλαστικής (προαιρετικά, εμείς δεν το προτιμήσαμε θα σας πούμε γιατί) 
Γεμίζουμε το βάζο σχεδόν μέχρι απάνω με νερό. Αν θέλουμε να προσθέσουμε το χρώμα το προσθέτουμε τώρα. Εμείς το βάλαμε αρχικά μα δεν μπορούσαμε τελικά να δούμε καθαρά τους σχηματισμούς του κυκλώνα. Αν το προτιμήσετε, βάλετε ελάχιστο. Προσθέτετε το υγρό και το ξύδι. Κλείνετε καλά το καπάκι. Κουνάτε το βάζο δυνατά με κυκλικές κινήσεις... Έτοιμος ο κυκλώνας σας! Φοβερό; Ο Δημήτρης Γεράσιμος κατανόησε πολύ περισσότερο το φαινόμενο βλέποντας αυτή την εικόνα και τελικά χάρηκε που ο κυκλώνας Ξενοφώντας πέρασε μόλις ξυστά από την πόλη μας! 






ΑΙΣΘΗΤΗΡΙΑΚΌ ΠΑΙΧΝΊΔΙ ΜΕ ΦΘΙΝΟΠΩΡΙΝΟΎΣ ΘΗΣΑΥΡΟΎΣ

Θα χρειαστείτε μόλις μερικές μπίλιες νερού- εγώ είχα μόνο πορτοκαλί θα προτιμούσα να είναι συνδυασμένα όλα τα χρώματα που φθινοπώρου, (πορτοκαλί, κίτρινο, μωβ, κόκκινο, πράσινο),αλλά και έτσι ήταν άψογο- μερικούς θησαυρούς και εργαλεία για την εξερεύνηση! (αν και μετά μπαίνουν πάντα τα χεράκια!) Για τους δικούς μας θησαυρούς χρειάστηκε να πάω μια βόλτα στο σπίτι της μητέρας μου που έχει ένα σωρό- μα ένα σωρό- μπιχλιμπίδια και να βρω ΑΚΡΙΒΏς ότι θέλω! Αν η δική σας η μητέρα ή εσείς δεν είστε μαζώχτρες ;-) τότε όταν πάτε να ψωνίσετε τις μπίλιες από το γνωστό πολυκατάστημα δεν έχετε παρά να πάρετε μερικές τσαχπινιές. Αλλιώς με μια βόλτα στο πάρκο ή ακόμα και στο μπαλκόνι σας όλο και κάτι θα βρείτε. (μικρούς καρπούς, μικρά ανθεκτικά φύλλα, πετρούλες- τα παιδιά θεωρούν θησαυρούς τα ΠΑΝΤΑ!) Ενώ παίζουμε μιλάμε και για τα μήλα, τις κολοκύθες, το πέσιμο των φύλλων, τις εποχές- ακούμε τις σκέψεις των μικρών μας και καθοδηγούμαστε ανάλογα! 










ΦΘΙΝΟΠΩΡΙΝΌ ΚΥΝΉΓΙ ΘΗΣΑΥΡΏΝ. 

Παλιό μα ΤΌΣΟ αγαπημένο! Δεν το βαριόμαστε ποτέ! Είναι το παιχνίδι όλων των εποχών! Δείτε όλες τις λεπτομέρειες εδώ! (για να πάρετε ιδέες για πολλών ειδών κυνήγια!)Και ετοιμαστείτε να δείτε πως θα αξιοποιήσουμε στο έπακρον όλους αυτούς τους θησαυρούς που βρήκαμε! 







ΠΑΡΑΤΉΡΗΣΗ ΚΑΙ ΜΕΛΈΤΗ ΤΩΝ ΘΗΣΑΥΡΏΝ

Εντάξει! Το λάτρεψε. Δεν έχει τόσο καιρό που του έχω αγοράσει τον πρώτο του μεγεθυντικό φακό, ίσως μισός χρόνος περίπου, και το γεγονός πως μπορούσε να παρατηρήσει όλα αυτά τα μικρά πραγματάκια με αυτόν ήταν από μόνο του συγκλονιστική δραστηριότητα! Μιλήσαμε και για αυτά μα περισσότερο του άρεσε να παρατηρεί με τις ώρες και να με ρωτάει ότι αυτός νιώθει. 





Αυτό που μάθαμε φέτος- και οι δυο μας- και συγκλονιστήκαμε εξίσου - και οι δυο μας- είναι πως τα κουκουνάρια είναι πιο τσαχπίνικα από όσο νομίζαμε... Δεν ξέρω για εσάς- εγώ πάντως τα κουκουνάρια τα είχα για πολύ άκαμπτο υλικό. Πως να το πω; Σαν κόκκαλο. Πίστευα πως ο κύκλος τους ήταν αυτός. Αρχικά πράσινα και σφοδρά κλειστά και στην συνέχεια να ανοίγουν σταδιακά μέχρι που πέφτουν στο έδαφος και ο κύκλος κλείνει. Και η αλήθεια είναι πως κάπως έτσι είναι. Με μια μικρή ωστόσο λεπτομέρεια. Όσο είναι ακόμα σχετικά φρέσκα, όχι πράσινα, αλλά είτε να έχουν πέσει πρόσφατα από το δέντρο, είτε να είναι καφέ μα ακόμα πάνω στο δέντρο- τα κουκουνάρια αλληλεπιδρούν με τον καιρό! Κι όμως! Τα ΊΔΙΑ ακριβώς κουκουνάρια όταν βρέχει, κλείνουν (ακόμα και αν είναι ανοιχτά) ενώ όταν φτιάχνει ο καιρός και δεν έχει υγρασία, ανοίγουν! Αυτό γίνεται διότι όταν βρέχει κλείνουν για να προστατεύσουν τους σπόρους τους- ενώ όταν έχει καλό καιρό ανοίγουν ώστε να πάρει ο αέρας τους σπόρους και να τους διασκορπίσει! Συγκλονιστικό; Για μας ήταν γιατί ζωγραφίζουμε και κάνουμε δραστηριότητες με κουκουνάρια τέσσερα χρόνια τώρα- αυτό φέτος το ανακαλύψαμε! Για να το ανακαλύψετε και εσείς, δεν έχετε παρά να τοποθετήσετε μερικά κουκουνάρια σε ένα παράθυρο σας και θα το δείτε να συμβαίνει πολύ πιο έντονα από όσο ίσως περιμένετε. 

Τα δικά μας όταν τα μαζέψαμε με σχετικά βροχερό καιρό... 




Με καλοκαιρία αλλά άπνοια...


Με κάμποσο αεράκι... 




Και ξανά με βροχή.... 


(το άκρη άκρη δεξιά το κόψαμε φρέσκο φρέσκο- πράσινο ακόμα. Περιμένουμε να δούμε πως θα αντιδράσει και αυτό...) 

ΖΩΓΡΑΦΙΚΉ ΜΕ ΤΟΥΣ ΘΗΣΑΥΡΟΎΣ ΜΑΣ

Κλασσικό και αυτό, αγαπημένο και αυτό! Έχουμε ξαναζωγραφίσει με φύλλα εδώ, (και πάλι έμπνευση η Ελπίδα), τώρα όμως θέλαμε να ζωγραφίσουμε με πινέλα φτιαγμένα από φύλλα- και πάλι η Ελπίδα να κρύβεται πίσω από αυτό!  Εμείς χρησιμοποιήσαμε ότι βρήκαμε, πευκοβελόνες, φασκόμηλο, (ήταν απόλαυση και για τις αισθήσεις!), κάτι περίεργοι καρποί που άρεσαν πολύ του μαιμουδιού και φυσικά με απλά φύλλα! Τα κάναμε όλα ΧΆΛΙΑ μα ήταν ΥΠΈΡΟΧΑ! Δείτε πως αλλιώς αξιοποίησε τα φύλλα η γλυκιά Σωτηρία εδώ. 











ΖΑΧΑΡΟΠΛΑΣΤΙΚΉ ΦΘΙΝΟΠΩΡΙΝΉ 

Ο Δημήτρης Γεράσιμος συμμετέχει ενεργά σε όλες τις δουλείες του σπιτιού από μωρό παιδί- χωρίς η κουζίνα να αποτελεί εξαίρεση. Όσο μεγαλώνει, τόσο πιο ικανός γίνεται και σε μια απλή συνταγή θέλει ελάχιστη βοήθεια από μένα, κυρίως τις μετρήσεις αν αυτές απαιτούν ζυγαριά. Ταυτόχρονα, είναι κοινό μυστικό πως αν το παιδί βοηθήσει στο μαγείρεμα, (ή και στην καλλιέργεια κάποιου συστατικού), είναι πιο πιθανόν να δοκιμάσει κιόλας! Συνεπώς είναι ένας εξαιρετικός τρόπος να κάνουμε το μικράκι μας να φάει κάτι που δεν θα ήθελε. Επίσης, με αυτό τον τρόπο μαθαίνει τα εποχιακά φρούτα και λαχανικά- κάτι που στην εκμάθηση μιας σωστής και ισορροπημένης διατροφής είναι πολύ σημαντικό. Για αυτή την δραστηριότητα επέλεξα μηλόπιτα- όχι επειδή δεν μου τρώει μήλα, τρώει δεν έχω κανένα παράπονο μέχρι και ξινόμηλα- δεν τρώει όμως εύκολα λευκά γλυκά. Γλυκά δηλαδή που δεν περιέχουν οπωσδήποτε σοκολάτα! Και θέλω να σπάσω αυτό το φράγμα! Ξεστραβώθηκα για να βρω την σωστή συνταγή- εύκολη και με διακριτικό το φρούτο μέσα- αλλά την βρήκα στην αγαπημένη Κλειώ εδώ και την φτιάξαμε με απόλυτη επιτυχία! (ούτε καν μίξερ λέμε!)





Και μιας και είναι εβδομάδα τρύγου στο σχολείο και η δασκάλα ζήτησε πετιμέζι αν υπάρχει- θυμήθηκα την αγαπημένη μου συνταγή για μουστοκούλουρα και πως έχω χρόνια να την φτιάξω και έτσι φτιάξαμε και αυτά! (θα ακολουθήσει σύντομα και η συνταγή!) 





ΑΝΆΓΝΩΣΗ ΣΧΕΤΙΚΏΝ ΒΙΒΛΊΩΝ 

Ανακάλυψα πως λίγα βιβλία είχαμε σχετικά με το φθινόπωρο... Θα διορθωθεί και αυτό. !Ωστόσο αυτά που είχαμε και αυτό το ένα που πήρα από Μάλλιαρης Παιδεία μας υπερκάλυψαν! Αν θέλετε να μάθετε λεπτομέρειες σχετικά με αυτά επισκεφτείτε την βιβλιοθήκη μας εδώ. 







Αυτά τα ολίγα. Θέλετε να μαντέψετε ποιο είναι το θέμα μας αυτή την εβδομάδα; 









4 σχόλια:

Τα σχόλια σας είναι η κινητήριος δύναμη μου, Η αλληλεπίδραση που χρειάζεται κάθε blogger με τους αναγνώστες του. Θα χαρώ πολύ να σας δω εδώ κάτω...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...