Τετάρτη 3 Οκτωβρίου 2018

6+1 δραστηριότητες για προσχολικά μαθηματικά!

Τα... μαθηματικά ήταν το θέμα homescholing την εβδομάδα που μας πέρασε- απαίτηση του ίδιου το μαθητή παρακαλώ πολύ! Είχε δείξει ξαφνικό και έντονο ενδιαφέρον για τους αριθμούς και τις μικρές πράξεις από το καλοκαίρι κιόλας- όταν όμως πήγε στο νηπιαγωγείο και ανακάλυψε την γωνιά των μαθηματικών- ερωτεύτηκε! Ήταν και είναι ακόμα η αγαπημένη του γωνιά! Τι να κάνω η μάνα; Έφτιαξα την εβδομάδα μαθηματικών στο σπίτι! 



Το πλάνο είχε ως εξής: 

ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ


  • Ανάγνωση σχετικών βιβλίων
  • Επιτραπέζια παιχνίδια με αγορά και πώληση
  • Πρόσθεση με τουβλάκια lego και ξυλάκια
  • Ταύτιση αριθμών με διάφορα αντικείμενα
  • Εξάσκηση γραφής των αριθμών
  • Παιχνίδι ακολουθίας αριθμών
  • Pretend play- ψωνίζω/πληρώνω  


ΤΑΎΤΙΣΗ ΑΡΙΘΜΏΝ 

Ξεκίνησα με την ταύτιση αριθμών γιατί βρήκα μια ωραία και καινούργια χειροτεχνία στο διαδίκτυο που έφτιαξα μέσα σε πέντε λεπτά και ήξερα πως θα τον εξιτάρει. Σε ένα χαρτόνι Α4 έφτιαξα με οδηγό ένα πλαστικό ποτήρι, 12 κύκλους. Μέσα ζωγράφισα κουκκίδες- από το 1 έως το 12. Έπειτα σε κάθε ποτήρι- 12 στο σύνολο- έγραψα πάνω τους αριθμούς. Έπρεπε λοιπόν να μετρήσει τις κουκκίδες και να τοποθετήσει σωστά τα ποτήρια. Το λάτρεψε. Έπειτα είχα μικρά pon pon,  μια τσιμπίδα και έπρεπε να βάλει όσα pon pon αντιστοιχούσαν σε κάθε κύκλο με την τσιμπίδα!! (και εξάσκηση λεπτής δεξιότητας- δυο σε ένα!) Αυτό τον νευρίασε λιγάκι γιατί η ψυχαναγκαστική φύση του ήθελε οπωσδήποτε τα pon pon να εφάπτονται τέλεια με τις κουκκίδες- όσες φορές και αν του είπα πως δεν χρειάζεται! Δεν πειράζει! Ακόμα περισσότερη εξάσκηση στα δαχτυλάκια! 







Η ταύτιση αριθμών συνεχίστηκε και με τις υπέροχες καρτέλες τις Ελπίδας που θα βρείτε εδώ ( με αυτές παίζουμε από δύο χρονών) και με τις κάρτες του εμπορίου που του άρεσαν επίσης πολύ.  





ΠΡΌΣΘΕΣΗ ΜΕ ΤΟΥΒΛΆΚΙΑ LEGO 

Την συγκεκριμένη δραστηριότητα την είχαμε ετοιμάσει πέρσι και τον είχε ενθουσιάσει. Δείτε λεπτομέρειες εδώ. Είναι διασκεδαστικό μιας και η πρόσθεση μπορεί να γίνει μέχρι και με ανθρωπάκια playmobil λόγου χάρη, και τον βοηθάει να την κατανοήσει ακόμα περισσότερο. Εξίσου του αρέσουν και τα ξυλάκια- στα οποία ομολογουμένως συγκεντρώνεται λίγο περισσότερο! 





ΠΑΙΧΝΊΔΙ ΑΚΟΛΟΥΘΊΑΣ ΑΡΙΘΜΏΝ 

Εντάξει! Λατρεμένο! Ο σκοπός εδώ είναι να ακολουθεί σωστά τους αριθμούς. Από το 1 στο 2 και ούτω καθεξής. Εκτός από αυτό το παιχνίδι που είχαμε φτιάξει και για το οποίο θα βρείτε λεπτομέρειες εδώ- (όπου πρέπει να περάσει την μπάλα μέσα από τους σωστούς αριθμούς- εξαιρετική εξάσκηση λεπτής κινητικότητας και συντονισμού ματιών χεριών)- έχουμε και τις αγαπημένες κάρτες της Ελπίδας και πάλι! (βρείτε τες εδώ) Δραστηριότητα που έχουμε λιώσει από δύο ετών και ακόμα να την βαρεθεί! Σχεδιάζουμε ακολουθώντας σωστά τους αριθμούς!






ΕΞΆΣΚΗΣΗ ΓΡΑΦ'ΗΣ ΑΡΙΘΜΏΝ

Το καλοκαίρι που ξεκινήσαμε να παίζουμε κουτσό, συνειδητοποίησα πως δεν είχαμε εξασκηθεί ΚΑΘΟΛΟΥ στο να γράφουμε αριθμούς! Ο Δημήτρης Γεράσιμος ήθελε να γράφει ο ίδιος τους αριθμούς στο κουτσό και αρχικά εκνευριζόταν τόσο! Σταδιακά κατακτήσαμε τους περισσότερους αριθμούς- ωστόσο χρειαζόμασταν και ένα σχετικό εκπαιδευτικό βιβλίο ώστε να γίνει αυτό ακόμα πιο σωστά! Αυτό που λατρεύει ο μικρός στα συγκεκριμένα βιβλία είναι πως ο μαρκαδόρος σβήνει σε περίπτωση που του ξεφύγει κάποια γραμμή και μπορεί να προσπαθήσει πάλι από την αρχή!




ΕΠΙΤΡΑΠΈΖΙΑ ΠΑΙΧΝΊΔΙΑ

Εννοείται πως  ΟΛΑ τα επιτραπέζια που έχουν ζάρια και πιόνια είναι βοηθητικά στο μέτρημα. Κάποια όπως η monopoly όπου πρέπει να αγοράζει και να πληρώνει- ακόμα περισσότερο! Εμείς παίζουμε επιτραπέζια σε εβδομαδιαία βάση- τα λατρεύουμε οικογενειακώς! Αυτή η βδομάδα ωστόσο ήταν αφιερωμένη στα μαθηματικά έτσι επιβαλλόταν ένα επιτραπέζιο καθαρά μαθηματικό! Το συγκεκριμένο είναι ακόμα λίγο δύσκολο για τον Δημήτρη Γεράσιμο, το αγαπάει πολύ όμως παρότι  χρειάζεται βοήθεια για να συμμετάσχει. 




ΑΝΆΓΝΩΣΗ ΣΧΕΤΙΚΏΝ ΒΙΒΛΊΩΝ

Είπαμε είμαστε οι απόλυτοι βιβλιοφάγοι. Διαβάζουμε τουλάχιστον πέντε βιβλία ημερησίως- ο Δημήτρης Γεράσιμος δεν τα χορταίνει. Είμαστε πολύ τυχεροί διότι τα μεγαλύτερα ξαδέλφια του του έχουν χαρίσει αυτά τα υπέροχα βιβλία του Τριβιζά που εμπεριέχουν μαθηματικές έννοιες στην ιστορία τους και τα λατρεύει όπως και να έχει. (Ιδίως τον Άρη τον Τσαγκάρη!) Φυσικά ΛΑΤΡΕΎΟΥΜΕ το Αριθμητάρι της αγαπημένης Ράνιας Μπουμπουρή για το οποίο σας έχουμε μιλήσει εκτενώς εδώ! Τα προτείνουμε ανεπιφύλακτα. Όλα. Τα διαβάζουμε ξανά και ξανά! Λεπτομέρειες για όλα αυτά θα βρείτε εδώ.  Μέσα σε αυτά, έχουμε και αυτό το διαμαντάκι το οποίο μιλάει για τις συγκρίσεις. Μετρήσαμε ακόμα μια φορά τις εικόνες, και κάναμε ακόμα μια φορά τα πειράματα που μας προτείνει το βιβλίο, όπως λόγου χάρη να γεμίσει τέσσερα ποτήρια από το περισσότερο νερό στο λιγότερο. 







PRETEND PLAY 

Τέλος το σημαντικότερο όλων! Το παιχνίδι! Υπάρχει καλύτερο παιχνίδι για μαθηματικά από το super market;; Όχι βέβαια! Και εμείς έχουμε και από αυτό! Ο Δημήτρης Γεράσιμος είναι ο ταμίας- πάντα ;-)- και η μαμά η πελάτισσα φυσικά!Και πόσα μαθαίνουμε μέσα από αυτό! Σε αυτό το σημείο να σας τονίσω κάτι που μας είπε η δασκάλα μας φέτος το οποίο εμείς το κάναμε από πάντα- χωρίς ωστόσο να μπορώ να εξηγήσω την σπουδαιότητα του. Το να μάθει ένα παιδί να μετράει είναι εύκολο! Ακόμα και μέχρι το 100. Η μνήμη τους είναι ολόφρεσκη και απλά απομνημονεύουν. Το θέμα είναι να μάθουν πως "χτίζονται" οι αριθμοί μέχρι το 100. Αυτό θα συμβεί αν λόγου χάρη μας βοηθάει στα ψώνια μας ζητώντας του να βάλει δέκα μήλα στην σακούλα. Ή να τοποθετήσει τρία πιάτα στο τραπέζι το μεσημέρι. Ή να πληρώσει δέκα ευρώ στον φούρνο και να περιμένει για τα ρέστα, ενώ του εξηγούμε πως "χτίστηκε" το πόσο που πληρώνουμε. (πχ ένα ευρώ κάνει το ψωμί και δυο ευρώ το γάλα σύνολο τρία ευρώ. Εμείς θα δώσουμε δέκα. Βγάζουμε τα τρία πόσα μένουμε που θα μας δώσει πίσω η υπάλληλος; Και όλα αυτά με βοήθεια τα δαχτυλάκια τους!) Τέλος, με αφορμή αυτή την εβδομάδα μαθηματικών ξεκινήσαμε με τον Παναγιώτη να του δίνουμε χαρτζιλίκι. Όχι μόνο για να κατανοήσει την αξία των χρημάτων αλλά να μάθει αυτό ακριβώς- πως μπορεί να αποταμιεύει και να διαθέτει τα χρήματα του πριν χρειαστεί να το κάνει μόνος- πχ στο κυλικείο στο σχολείο- και δεν θα ξέρει τι του γίνεται. Του δίνουμε λοιπόν πέντε ευρώ την εβδομάδα. Τα φυλάει σε ένα μεταλλικό δοχείο- κομπιουτεράκι. Του εξηγήσαμε τι μπορεί να αγοράσει με πέντε ευρώ. (πχ δυο αυτοκινητάκια hot wheel, μερικά αυτοκόλλητα ή δυο σοκολάτες). Στην συνέχεια του εξηγήσαμε πως αν μια εβδομάδα δεν χαλάσει τα 5 ευρώ του την επόμενη θα έχει 10. Με τα δέκα ευρώ μπορεί να αγοράσει ένα βιβλίο, ένα αυτοκινητάκι mc queen ή ακόμα και ένα μικρό κουτί playmobil ή  lego. Και ούτω ο καθεξής. Μέχρι που κατάλαβε πως αν δεν χαλάσει τίποτα μέχρι τα Χριστούγεννα θα μπορεί να πάρει εντελώς μόνος του- χωρίς να μπορούμε να του το αρνηθούμε-  πχ το πυροσβεστικό όχημα της playmobil. Αναμένω με αγωνία- πραγματικά όμως- να δω πως θα αξιοποιήσει το χαρτζιλίκι του! 







Αυτά τα ολίγα από εμάς! Θέλετε να μαντέψετε ποιο είναι το θέμα μας αυτή την εβδομάδα; 



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια σας είναι η κινητήριος δύναμη μου, Η αλληλεπίδραση που χρειάζεται κάθε blogger με τους αναγνώστες του. Θα χαρώ πολύ να σας δω εδώ κάτω...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...