Πέμπτη 4 Οκτωβρίου 2018

Αυτή η μικρή φλεβίτσα στον λαιμό...

Αφήνοντας σήμερα τον Δημήτρη Γεράσιμο στο νηπιαγωγείο,  χάζεψα για λίγο μια υπέροχη χειροτεχνία που είχαν φτιάξει με σταφύλια και είχαν κρεμάσει με καμάρι στην τάξη τους. Σχολίασα πόσο όμορφη είναι και κάναμε μια σύντομη κουβέντα με την δασκάλα του. 

Πάντα φεύγω αμέσως μόλις μπει στην τάξη του εφόσον δεν είχε κανένα πρόβλημα προσαρμογής από την αρχή.  Δεν έχει τύχει λοιπόν να τον δω να αλληλεπιδρά με τους συμμαθητές του. Σήμερα μου δόθηκε αυτή η ευκαιρία έστω και για λίγο. 

Όντας συνεσταλμένο παιδί από την φύση του, ο Δημήτρης Γεράσιμος δεν μας έχει συνηθίσει σε πρωτοβουλίες όσον αφορά τρίτους.  Δεν υψώνει εύκολα την φωνή του και θέλει χρόνο μέχρι να εμπιστευτεί και να ανοιχτεί.  

Σήμερα λοιπόν και ενώ κουβέντιαζα με την δασκάλα του,  τον είδα να πλησιάζει ένα παρεακι παιδιών και να τους δίνει ένα παιχνίδι άλογο.  Τον άκουσα να λέει, όσο πιο δυνατά μπορούσε, δίνοντας το. "Αυτό ήταν στο σπιτάκι,  πάρτε το" (γιατί εκεί είναι η θέση των παιχνιδιών ζώων).  Τα παιδιά τον κοίταξαν λίγο απορημένα και αυτός έφυγε να συνεχίσει το παιχνίδι στο σπιτάκι, περιμένοντας το δικό του παρεακι που ακόμα δεν είχε έρθει.  

Λέγοντας το αυτό,  πρόσεξα πως η μικρή του η φλεβιτσα στο πλάι του λαιμού του είχε πεταχτεί από την προσπάθεια του να μιλήσει δυνατά.  Αυτό πρόσεξα.  Εκείνη την στιγμή το έβαλα στο πίσω μέρος του μυαλού μου,  μα μόλις γύρισα σπίτι και το αναπόλησα έβαλα τα κλάματα.  

Έβαλα τα κλάματα για πρώτη φορά από την μέρα που το μικρακι μου ξεκίνησε αυτό το καινούργιο κεφάλαιο στην ζωή του.  Σήμερα.  Εξαιτίας αυτής της μικρής φλέβας.  Αυτής της φλέβας που έκρυβε μέσα της όλη την προσπάθεια του, να είναι σωστός και αποδεκτός σε αυτό το καινούργιο του ξεκίνημα.  

Έβαλα τα κλάματα γιατί θυμήθηκα πόσο μισούσα το σχολείο.  Πραγματικά το μισούσα.  Παρότι είχα πολύ καλή κοινωνική ζωή εκεί,  η στιγμή που επέστρεφα σπίτι μου ήταν η αγαπημένη μου.  Δεν βρέθηκε ένας,  ή μάλλον βρέθηκε μόνο ένας αλλά στο λύκειο,  εκπαιδευτικός να με κάνει να αγαπήσω αυτά τα χρόνια της ζωής μου. Να με κάνει να αγαπήσω την μάθηση.  Δεν βρέθηκε ένας εκπαιδευτικός να εξιτάρει την ήδη υπάρχουσα περιέργεια μου, να ακονίσει το μυαλό μου, να πάρει την- ιδιόρρυθμη- προσωπικότητα μου και να την αξιοποιήσει.  

Και σαν μάνα αγωνιώ.  Αγωνιώ γιατί έχω ένα λουλούδι φέρει σε αυτό το κόσμο.  Για να παραμείνει όμως ανθισμένο  θέλει πότισμα.  Όχι μόνο από μένα.  Από όλο του τον περίγυρο. Τότε όχι απλά θα ανθίσει,  μα θα θεριεψει, θα τυφλώνει με την ομορφιά του.  Αγωνιώ να εκτιμηθεί αυτή η υπέροχη, διακριτική,  προσωπικότητα του. Αγωνιώ να κατανοηθεί.  Να δώσει μα και να πάρει. Θέλω το μικρακι μου να αγαπάει κάθε μικρή γωνιά της ζωής του, όπως τώρα αγαπάει τις μικρές γωνιές στην μικρή - μεγάλη του τάξη.  

Αγωνιώ,  γιατί εκτός από υγιής θέλω να είναι και ευτυχισμένος.  Αχ μικρή μου φλεβιτσα, τι μου έκανες πρωί, πρωί...  

Μόνο αυτό θέλω...


6 σχόλια:

  1. Ωχ φίλη μου.... πολλά κλάματα κι εγώ έχω ρίξει για ένα σωρό λόγους... αυτό αθ πει μάνα... να βλέπει τη φλεβίτσα και να λύνεται στο κλάμα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Είναι απίστευτος ο βαθμός ταύτισης μαζί σου τελικά! Κατ' εμέ υπάρχουν σε όλους τους τομείς διαφόρων ειδών κατηγορίες. Έτσι και στις μανούλες. Υπάρχουν καλές κατά τ' άλλα μανούλες που δεν θα πρόσεχαν ποτέ κάτι τέτοιο και δεν θα συγκινούνταν κατά συνέπεια (πιο διεκπεραιωτικές τις αποκαλώ εγώ, χωρίς απαραίτητα να είναι κάτι αρνητικό αυτό σαν έννοια, αλλά περισσότερο σαν γνώρισμα του χαρακτήρα τους) και υπάρχουν καλές επίσης μανούλες που "τρέφονται" ολόψυχα από τέτοιες μικρές ανώδυνες στιγμούλες που η ίδια η ζωή μας προσφέρει τόσο απλόχερα κατά τη διάρκεια της κοινής ζωής με τα μικρούλια μας. Μια συμβουλή που δεν χρειάζεται να σου δώσω βέβαια Γιάννα μου: ρούφα τες αυτές τις στιγμές μέχρι το μεδούλι. Αυτή η "φλέβα χρυσού" δεν θα φύγει ποτέ από τη μνήμη σου, στο υπογράφω, μιας και βιώνεται με το παλικάρι σου μια τεράστια αλλαγή στην καθημερινότητά σας επί του παρόντος. Μην ξεχνάς όμως να του φιλάς αυτή τη φλεβίτσα για να θυμάσαι.....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Το έθεσες υπέροχα πραγματικά... Σε ευχαριστώ για αυτό το όμορφο σχόλιο, ιδίως εδώ, που θα μείνει παρακαταθηκη και για αυτόν. Μεγάλη αγκαλιά

      Διαγραφή
  3. Tαυτιστηκα απολυτα Γιαννα μου. Απολυτα..

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Τα σχόλια σας είναι η κινητήριος δύναμη μου, Η αλληλεπίδραση που χρειάζεται κάθε blogger με τους αναγνώστες του. Θα χαρώ πολύ να σας δω εδώ κάτω...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...