Δευτέρα 29 Οκτωβρίου 2018

Σνακ στο σχολείο. Αυτή η πρόκληση.

Γιατί μας δυσκολεύουν τόσο τα σνακ στο σχολείο, απορώ. Βάζω και μένα μέσα μην γελιέστε! Απλώς αναρωτιέμαι. Αφού και στο σπίτι, το μαιμούδι λόγου χάρη, όλο και κάτι έτρωγε για δεκατιανό. Ποτέ δεν με δυσκόλεψε στο σπίτι... Γιατί τότε στο σχολείο; 

Νομίζω πως έχει να κάνει με τον προγραμματισμό, με τον χρόνο που τους δίνεται να φάνε και με το γεγονός πως δεν μπορείς να πακετάρεις όλα τα σνακ με επιτυχία. Εκεί έχω καταλήξει εγώ στην πολύ φρέσκια και πρόσφατη εμπειρία μου. 


Πχ. Παρότι ο Δημήτρης Γεράσιμος τρώει μπανάνα, αυγό και κέικ στο σπίτι- στο σχολείο δεν τα θέλει. Μου τα γυρίζει πίσω... Το ίδιο και με το παστέλι. Επίσης στο σπίτι θα έπινε και ένα σούπερ χυμό φτιαγμένο στον αποχυμωτή, κάτι που είναι αδύνατον να γίνει στο σχολείο. Συνεπώς πίνουμε τον χυμό μας το απόγευμα. Τέλος, υπάρχουν σνακ που- το παραδέχομαι- ακόμα φοβάμαι να του τα βάλω στο  σχολείο όπως μήλο, καρύδια, αμύγδαλα, σταφύλια και οτιδήποτε άλλο πνιγηρό. Και αυτά θα τα φάει σπίτι. 

Πέρα λοιπόν από όλες αυτές τις προτιμήσεις που είναι προσωπικές για τον καθέναν, καλό είναι να ενημερωθούμε πόση ώρα έχουν στην διάθεση τους τα μικρά μας για να φάνε. Στο δικό μας νηπιαγωγείο, είναι δυστυχώς μόνο ένα τέταρτο- θα προτιμούσα λίγο παραπάνω μιας και κάποιες φορές πραγματικά μπουκώνεται για να προλάβει- οπότε υπολογίζω πως είναι μικρή η ποσότητα που μπορεί να φάει ο μικρός. 

Ένα τοστ με γαλοπούλα και τυρί λοιπόν είναι αρκετό. Ή μερικά μουστοκούλουρα με λίγο τυράκι. Ή μερικά κριτσίνια με τυρί και πάλι. Ή τοστ με ταχίνι και μια τσαχπινιά μαζί. Ή σπιτικά μπισκοτάκια. Ή  μικρά pancakes. Πότε πότε συμφωνεί σε ένα κέικ ή σε μια μπανάνα! (και χαρά η μάνα!) Για να μην βαριέται λοιπόν, προσπαθώ να κάνω ενδιαφέρον το σνακ του με άλλους τρόπους. Και πιστέψτε με. Δεν θέλει κόπο. Θέλει τρόπο. 






Μην κολλάτε σε όλες αυτές τις υπέροχες μεν, σχεδόν αδύνατον να αναπαράγεις στην καθημερινότητα σου δε, εικόνες που βλέπετε στα social media με σνακ που σχεδόν μοιάζουν με πίνακα ζωγραφικής! Θαυμάζω πραγματικά τις μητέρες που τα κάνουν, μα εκτός του ότι δεν έχουμε όλες το ταλέντο για κάτι τέτοιο, θέλει και πολύ χρόνο, οργάνωση και ένα παιδί που τρώει τα πάντα. (ώστε να έχεις επιλογές και υλικά να παίξεις) 

Εγώ θα σας μιλήσω για όμορφα μεν, απλά δε σνακ που μπορούμε να κάνουμε πιο τσαχπίνικα ακόμα και αν δεν προετοιμαστούμε καθόλου εκ των προτέρων. (αν και για μένα λειτουργεί πάντα καλύτερα να έχω ετοιμάσει τις εξτρά τσαχπινιές μου την Κυριακή το βράδυ για όλη την εβδομάδα. Λόγου χάρη τις μικρές ζωγραφιστές κάρτες ή τα αυτοκόλλητα που θα χρησιμοποιήσω!) 

Ένα μεγάλο στρογγυλό κουπ πατ, θα σας βγάλει ασπροπρόσωπες στο κόψιμο το τοστ- όπου ουσιαστικά κοβόνται μόνο οι κόρες- και σας δίνει μεγάλο περιθώριο να παίξετε... Τα αστέρια επίσης σε διάφορα μεγέθη με έχουν σώσει, με αυτά κόβω μέχρι και το τυρί ή και το τοστ για μια διαφορετική προσέγγιση. Γενικά όποιο κουπ πατ βοηθάει- εγώ προτιμώ τα ανθρωπάκια και τα αεροπλάνα κυρίως. Μικρές σοκολατένιες μπίλιες βοηθάνε στον να "σχεδιάζω" πάνω στο στο τοστ- ενώ κάποιες φορές θα χρησιμοποιήσω και πολύχρωμα κουφετάκια. Άλλες μέρες απλώς θα ζωγραφίσω μια ζωγραφιά με ένα τρυφερό μήνυμα. Τις μέρες που βαριέμαι θα βάλω όμορφα αυτοκόλλητα στο ταπερ, ή αστεία ματάκια. Ο μικρός περιμένει πάντα με ανυπομονησία τι θα δει μέσα στο ταπεράκι του. Για αυτό διάλεξα σκέτα ταπερ χωρίς σχέδια για να μπορώ να παίξω. 









Και αυτό ήταν! Εννοείται πως επαναλαμβάνονται τόσο τα ίδια τα σνακ, όσο και οι τσαχπινιές. Ωστόσο μπορούμε να διαφοροποιήσουμε πχ το τοστ με τυρί- μια μέρα το κόβουμε κανονικά, την άλλη αστέρια. Το τοστ με ταχίνι, μια φτιάχνουμε φατσούλα, την άλλη ανθρωπάκι! Λίγη φαντασία θέλει. (Δεν φαντάζεστε βέβαια τι ετοιμάζω για τον Δεκέμβριο... Εκεί η φαντασία θα πάρει φωτιά...) 






Όταν πρόκειται να συμβεί κάτι ξεχωριστό στο σχολείο, όπως μια εκδρομή, τότε αναπαράγουμε αυτό το γεγονός στο σνακ- με αυτό τον τρόπο εγώ τουλάχιστον του δείχνω πως είμαι όσο ενθουσιασμένη είναι και ο ίδιος. 



Δεν ξέρω αν βοήθησα έστω και λίγο μιας και το θέμα σνακ έχει υπερκαλυφθεί η αλήθεια είναι, όμως παραθέτω ταυτόχρονα τις αγαπημένες μας συνταγές για λαχταριστά και ταυτόχρονα υγιεινά σνακ, και το κυριότερο; Εύκολα στην παρασκευή τους. (κλικ στον τίτλο για τον σύνδεσμο) Μια ακόμα αγαπημένη μαμά με εύκολα και εντυπωσιακά σνακ είναι η Τάνια από το The Green Mixer! Βρείτε τα εμπνευσμένα σνακ της κάνοντας κλικ εδώ!

Μπισκότα κανέλας και φυστικοβούτυρου. (μαστιχωτά) 

Μπισκότα με κομματάκια σοκολάτας. (μαστιχωτά) 

Αλμυρά μπισκοτάκια τυριού

Pancakes μπανάνας με 3 υλικά

Το αγαπημένο μας κεικ

Λατρεμένη γαλατόπιτα 

Σπανακόπιτα

Λαδοκούλουρα 

Αφράτα τυροψωμάκια 

Κράκερς από ρεβύθια 

Μουστοκούλουρα 

Υπέροχες συνταγές για σνακ θα βρείτε και στην φίλη μου Μαρία και τα Little Men της κάνοντας κλικ εδώ! 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια σας είναι η κινητήριος δύναμη μου, Η αλληλεπίδραση που χρειάζεται κάθε blogger με τους αναγνώστες του. Θα χαρώ πολύ να σας δω εδώ κάτω...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...