Σάββατο 24 Φεβρουαρίου 2018

Οργανώνοντας με repurposing!

Ή αλλιώς η χαρά της ψυχαναγκαστικής μαμάς!



Ένα από τα καλά που μου πρόσφερε η οικονομική κρίση σε συνδυασμό με την μητρότητα, είναι πως έμαθα να αξιοποιώ σχεδόν τα πάντα ξυπνώντας ένα κομμάτι της  δημιουργικότητας μου που είχα με τα χρόνια πάψει να "ακούω". 

Αυτό συμπεριλαμβάνει από τα πιο βασικά και ουσιαστικά πράγματα, όπως το να αξιοποιώ λόγου χάρη τα πάντα στο μαγείρεμα, να μην σπαταλάω όπως παλαιότερα που αγόραζα παραπάνω από όσα χρειαζόμασταν με αποτέλεσμα να χαλάνε και να τα πετάμε  μέχρι τα λιγότερα σημαντικά που απλώς ομορφαίνουν την ζωή μας- όπως λόγου χάρη να φτιάξεις χειροποίητα στολίδια για τα μπαλκόνια σου από το τίποτα αντί να αγοράζεις ή απλώς να αναπαλαιώνεις τα παλιά αλλάζοντας τους μορφή. 

Σε μένα, που είμαι τέρας οργάνωσης, όλο αυτό με βοήθησε και σε κάτι ακόμα πολύ σημαντικό. Να οργανώνομαι επαναχρησιμοποιώντας αντικείμενα που έχω ήδη στο σπίτι μα που προορίζονταν για άλλη χρήση αρχικά. Repurposing λέγεται στα αγγλικά και είναι ο καλύτερος τρόπος που μπορώ να το αποδώσω. 

Ως τέρας οργάνωσης λοιπόν φαντάζεστε πόσο αγαπώ κάθε τι που την αφορά με πρωταγωνιστή τα δοχεία και κουτιά πάσης φύσεως. Παλαιότερα θα αγόραζα οποιοδήποτε κουτί που θα μου άρεσε και θα μπορούσα να αξιοποιήσω, πλέον όμως είναι ένα έξοδο που θεωρώ περιττό και δεν διατίθεμαι να το κάνω. Παράλληλα δεν σκόπευα να μου στερήσει αυτό την οργάνωση μου- συνεπώς έπρεπε να βρω μια λύση. 

Οι λύσεις τελικά άφθονες και παντού γύρω μας. Προσωπικά ανακάλυψα πως λατρεύω να επαναχρησιμοποιώ τα κεσεδάκια του κιλού από το γιαούρτι, τα τενεκεδένια κουτιά από το γάλα σκόνη του μαιμουδιού αλλά και κουτιά παπουτσιών φυσικά. Ειδικά τώρα με ένα νήπιο στο σπίτι και τις δραστηριότητες να μην έχουν τελειωμό, χρειαζόμασταν επειγόντως κάτι για να οργανώσουμε όλο αυτό το χάος από χρώματα, μαγνητάκια, καπάκια, ρολά, υλικά χειροτεχνίας πάσης φύσεως. Υπάρχουν όμως και άλλα πολλά αντικείμενα που μπορούν να μας βοηθήσουν και σκοπεύω να τα μοιραστώ στην πορεία όλα μαζί σας! 

Το αρνητικό με αυτά τα δοχεία είναι ότι δεν είναι διάφανα όπως του εμπορίου, ώστε να μπορείς να δεις τι περιέχουν. Κανένα πρόβλημα! Μπορείς εσύ να σημειώσεις τι περιέχουν ή ακόμα και να δείξεις τι περιέχουν αν το μικράκι σου δεν ξέρει ακόμα ανάγνωση. Το μόνο που χρειάζεσαι είναι φαντασία, καλή διάθεση, λίγα χρώματα και μερικά χρωματιστά χαρτιά. Τόσο απλά κρύβεις την "ασχήμια" των κουτιών και παράλληλα ξέρεις άμεσα τι περιέχει το καθένα!



Τέλειο; Επειδή όλες τις χειροτεχνίες μας τις κάνουμε σχεδόν πάντα στην κουζίνα, έχω αδειάσει ένα ντουλάπι που είχα πράγματα που δεν χρησιμοποιούσα συχνά και είναι πλέον ο χώρος που φιλοξενεί τον βασικό όγκο από αντικείμενα του μικρού μου μαιμουδιού. Παλιοί δίσκοι, κουτάκια και βαλιτσάκια από οτιδήποτε είχε μέσα κάτι άλλο, ακόμα και μπολάκια που απλά δεν χρησιμοποιώ πια, τώρα μας βοηθούν να οργανώνουμε όλο αυτό το χάος που απαιτείται για να μπορείς να είσαι δημιουργικός! (μπορείτε να φανταστείτε που είναι όλοι οι μαρκαδόροι μας;) 


Μην γελιέστε. Ο χώρος αυτός δεν επαρκεί για όλα όσα έχει αυτό το πονηρό μαιμούδι για τις χειροτεχνίες του. Είχα αγοράσει λοιπόν παλαιότερα ένα ξύλινο έπιπλο το οποίο υποτίθεται θα εξυπηρετούσε ως κινητός πάγκος μέσα στην κουζίνα. Δεν τον χρησιμοποίησα ποτέ και τον είχα μόνο για να αποθηκεύω νερά και κρεμμύδια- κάτι που κάνω ακόμα άλλωστε. Έχει όμως δυο συρτάρια και μερικά ράφια ακόμη οπότε να μια ακόμα λύση. Δεξιά είναι όλα τα βιβλία ζωγραφικής μας, αριστερά όλα τα βιβλία δραστηριοτήτων- στα υπόλοιπα ράφια η αγαπημένη μας σειρά με τον εξυπνούλη και μερικές ακόμα δραστηριότητες ενώ στα συρτάρια τοποθέτησα δυο ξύλινες θήκες διαχωριστικά που είχα- το ένα από μαχαιροπήρουνα και το άλλο ούτε που θυμάμαι, όπου τοποθετούμε όλα τα μικροπράγματα όπως γόμες, ματάκια, πον πον, χάρακες, κόλλες και οτιδήποτε άλλο μικρό που θα χανόταν οπουδήποτε άλλου. Διαχωριστικά να έχετε υπόψιν σας πως μπορείτε να φτιάξετε και οι ίδιες με σκληρό χαρτόνι από χαρτόκουτο- αν είστε ευγενικές οποιοδήποτε σούπερ μάρκετ θα χαρεί να σας δώσει μερικές κούτες! (και για να δείτε πόσο "δουλεύω" με τις ψυχώσεις μου, βλέπετε ότι δεν διορθώνω τον τρόπο που τακτοποιεί το μαιμούδι τα πράγματα του αφότου τα χρησιμοποιήσουμε!) 




Μην νομίζετε πως η οργάνωση σταματά εδώ... Όχι! Την αγαπάμε σε όλα τα σημεία του σπιτιού! Επόμενη στάση μας θα είναι το πολύτιμο γραφείο μου- αυτή η γωνίτσα που προσπαθεί να τα στριμώξει μέσα της κυριολεκτικά όλα... Αυτό όμως θα ακολουθήσει σε άλλη ανάρτηση. Θα σας δώσω μόνο μια μικρή γεύση από τον τρόπο που έχω οργανώσει τις λατρεμένες μου κορδέλες... 


4 σχόλια:

  1. Πωωωωωωπωωωω! Μετά από τέτοιο συμμαζεμα δεν νιώθεις πάντα ανάλαφρη?? Πολύ καλή δουλειά! Μου'δωσες μερικές ιδέες!!φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Εννοείται! Σε ευχαριστώ πολύ, χαίρομαι που σε ενέπνευσα! Φιλιά πολλά!

      Διαγραφή
  2. Σε νιώθω γιατί έχουμε κι εμείς αμέτρητα υλικά για χειροτεχνίες! Θα έλεγα ότι έχω δρόμο ακόμα για να τα οργανώσω οπως έχω στο μυαλό μου! Μου αρέσει η ιδέα με τα κεσεδάκια από το γιαούρτι. Φιλιααα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Είμαι σίγουρη αφού φτιάχνετε υπέροχα πράγματα! Βολεύει πολύ Σωτηρία μου! Μια απόφαση είναι! Ασχολήσου μια μέρα και θα μπουν όλα σε σειρά! Φιλιά πολλά!

      Διαγραφή

Τα σχόλια σας είναι η κινητήριος δύναμη μου, Η αλληλεπίδραση που χρειάζεται κάθε blogger με τους αναγνώστες του. Θα χαρώ πολύ να σας δω εδώ κάτω...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...