Δευτέρα 25 Ιουνίου 2018

Σε παιδικό κάθισμα μέχρι 12 ετών; Γίνεται! (Βασικά επιβάλλεται!)

Για το ότι πρέπει ένα παιδί να κάθεται σε παιδικό κάθισμα από την πρώτη κιόλας έξοδο από το μαιευτήριο έχουμε μιλήσει ξανά. Όπως και για το ότι ένα παιδί πρέπει να κάθεται σε ανάποδο κάθισμα, (κάθισμα που κοιτάει αντίθετα από την φορά του οχήματος), μέχρι τουλάχιστον τα δύο έτη- ιδανικά μέχρι τα 4 έτη. Και εννοείται πως ένα παιδί πρέπει να κάθεται ανεξαιρέτως σε κάθισμα κατάλληλο για την ηλικία του ΠΑΝΤΑ- ακόμα και για μια απόσταση λίγων μέτρων. 

Το γιατί πρέπει να τα κάνουμε όλα αυτά τα έχουμε εξηγήσει αναλυτικά εδώ και εδώ. Ενώ θα βρείτε εξαιρετικά χρήσιμες και αναλυτικές πληροφορίες από το Ινστιτούτο Οδικής Ασφάλειας Πάνος Μυλωνάς εδώ. (διαβάστε το ακόμα και αν δεν ολοκληρώσετε το δικό μου κείμενο)

Το ότι πρέπει ένα παιδί, ωστόσο, να κάθεται σε παιδικό κάθισμα μέχρι την ηλικία των 12 ετών το γνωρίζατε; 

Φτάσαμε λοιπόν και εμείς στο στάδιο αλλαγής κατηγορίας καθίσματος όπου ο Δημήτρης Γεράσιμος δεν καλύπτεται πλέον από τις ζώνες 5 σημείων, λόγω κιλών, και πρέπει να δεθεί με την ζώνη 3 σημείων του αυτοκινήτου. Όπως πολύ σωστά επισημαίνει το εξαιρετικό άρθρο του Ινστιτούτου- του οποίου λινκ έχω παραπάνω- υπάρχει ακόμα, δυστυχώς στην Ελλάδα η εσφαλμένη άποψη πως ένα παιδί από την ηλικία των πέντε με έξι ετών μπορεί να δένεται απλώς με την ζώνη του αυτοκινήτου- χωρίς το ειδικό για την ηλικία του παιδικό κάθισμα. 

Λάθος.

 Το ύψος της ζώνης σε όλα τα αυτοκίνητα καλύπτει έναν άνθρωπο τουλάχιστον 1.35 σε ύψος και πάνω. Επίσης. Η ζώνη μας προστατεύει μόνο εφόσον φοριέται σύμφωνα με τις οδηγίες του κατασκευαστή, συνεπώς δεν μας καλύπτει ούτε η λύση να περνάνε το ένα σημείο της ζώνης κάτω από την μασχάλη του παιδιού ή πίσω από την πλάτη του. Για να επιτευχθεί αυτό, οι εταιρίες παιδικών καθισμάτων παρέχουν πολλές και εξαιρετικές επιλογές για το επόμενο κάθισμα που θα πάρετε στο παιδί σας το οποίο- αν κάνετε σωστή επιλογή- θα σας καλύψει πιθανότατα μέχρι το παιδί να μπορεί να κάθεται κανονικά στο κάθισμα του αυτοκινήτου δεμένο πλέον όπως οι ενήλικες με την ζώνη του. 

Θυμίζω εδώ πως τα απλά booster- που κυκλοφορούν δυστυχώς ακόμα στην αγορά,  είναι ακατάλληλα. Τα παιδικά καθίσματα κατηγορίας 2-3 που καλύπτουν παιδιά από 4 μέχρι 12 ετών και 15- 36 κιλών οφείλουν να ασφαλίζουν στο κάθισμα του αυτοκινήτου είτε με την ίδια την ζώνη, είτε με isofix και να παρέχουν και πλευρική προστασία στο παιδί- δεν είναι σκοπός μας μόνο να φτάσει το παιδί το απαιτούμενο ύψος. Τα καθίσματα αυτής της κατηγορίας είναι εξαιρετικά πρακτικά- το παιδί ανεβαίνει και κατεβαίνει μόνο του, από μια ηλικία και μετά θα δένεται και μόνο του και ξανατονίζω πως είναι απαραίτητα για την σωματική ασφάλεια των παιδιών μας- και όταν μιλάμε για σωματική ασφάλεια των παιδιών μέσα σε ένα αυτοκίνητο το οποίο μπορεί να εμπλακεί σε ένα ατύχημα μιλάμε στην ουσία για την ίδια τους την ζωή. 

Θέλω να το θυμάστε αυτό και να του δίνετε την βάση που του πρέπει. Γίνομαι πολύ αυστηρή σε αυτό το θέμα- χωρίς να με ενδιαφέρει αν θα παρεξηγηθώ- γιατί έχω ζήσει την αδιανότητη απώλεια, έστω και όχι με αυτό τον τρόπο, και γνωρίζω πολύ καλά πως αυτό που εσείς θεωρείται αδιανόητο ή πολύ απλοϊκά σκέφτεστε πως δεν θα συμβεί σε σας- μπορεί να συμβεί και σε εσάς. Κανείς δεν εξαιρείται του κινδύνου. 

Ο Δημήτρης Γεράσιμος βλέπει παιδιά σε διπλανά αυτοκίνητα εντελώς χύμα μέσα στο αυτοκίνητο- πολλές φορές και στην θέση του συνοδηγού και προβληματίζεται τόσο πολύ διότι αναρωτιέται πως γίνεται να μην φροντίζουν οι γονείς για την ασφάλεια τους. Εγώ λοιπόν ως ενήλικη μπορώ να βεβαιώσω το παιδί μου πως αυτοί οι γονείς αγαπάνε τα παιδιά τους πολύ. Απλώς δεν κατανοούν τον κίνδυνο. Δεν παίρνουν στα σοβαρά όλες τις επιστημονικές μελέτες και τα crash test που έχουν αποδείξει περίτρανα όσα βροντοφωνάζουμε τα τελευταία χρόνια οι υπέρμαχοι της ασφάλειας του παιδιού κατά την οδική του μεταφορά. 

Μόλις πρόσφατα, ανακάλυψα μια εκπληκτική ομάδα η οποία εντελώς αφιλοκερδώς και με θυσία προσωπικού χρόνου κάνει ακριβώς αυτό. Ενημερώνει. Λύνει απορίες. Κάνεις δράσεις. Γίνετε και εσείς υπέρμαχοι της ασφαλείας του παιδιού. Γίνετε μέλος της ομάδας Παιδί και Οδική Ασφάλεια και ακολουθήστε και την σελίδα τους στο διαδίκτυο. Κοινοποίηστε και προσκαλέστε και άλλους στην ομάδα. Δεν φαντάζεστε πόσα λάθη κάνουμε μέχρι και στην τοποθέτηση των εξτρά μαξιλαριών ενός παιδικού καθίσματος τα οποία μπορούν να κοστίσουν πολύ ακριβά. Η ομάδα υπάρχει για να ενημερώσει για τα πάντα. 

Σας θερμοπαρακαλώ λοιπόν. Αν δεν έχετε το παιδί σας σε παιδικό κάθισμα κάντε το σήμερα κιόλας. Αν θεωρείται ότι το παιδικό κάθισμα είναι λάθος τοποθετημένο ή κακής ποιότητας- δυστυχώς υπάρχουν και αυτά που οι βαθμολογίες στα crash test είναι κάκιστες και όμως δίνονται από μεγαθήρια εταιρείες βρεφικών ειδών- ελέγξτε το σήμερα κιόλας. Αν γνωρίζετε ανθρώπους που δεν παίρνουν την ασφάλεια των παιδιών του σοβαρά μιλήστε τους σήμερα κιόλας. Κοινοποιήστε αυτό το κείμενο. Φωνάξτε και εσείς σε κάθε ευκαιρία. 

Γίνεται εσείς συνήγοροι των παιδιών. 




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια σας είναι η κινητήριος δύναμη μου, Η αλληλεπίδραση που χρειάζεται κάθε blogger με τους αναγνώστες του. Θα χαρώ πολύ να σας δω εδώ κάτω...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...