Τετάρτη 14 Σεπτεμβρίου 2016

Η Ροζώ που είναι στα αλήθεια η Ρόζα και μια σούπα που.... ποιανού είναι τέλος πάντων;;; (διαβάσαμε και σας προτείνουμε!)

Το ότι το μαιμούδι είναι ο απόλυτος βιβλιοφάγος, το έχω πει πολλάκις. Το πόσο χαίρομαι για αυτό, είναι δεδομένο, αφού το διάβασμα παραμυθιών σε αυτή την ευαίσθητη ηλικία είναι ότι καλύτερο μπορεί κανείς να προσφέρει στο παιδί του και το πιστεύω βαθιά αυτό. 

Βρίσκομαι λοιπόν σε μια μόνιμη αναζήτηση παραμυθιών- ξεχωριστών, ταξιδιάρικων, με μαγικές εικονογραφήσεις, με κρυφά ή και φανερά νοήματα- παραμυθιών που θα εμπλουτίσουν την φαντασία που ήδη "οργιάζει" στα τρία του χρόνια, παραμύθια που θα εμπλουτίσουν το λεξιλόγιο του και θα τον κάνουν να αγαπήσει την γνώση και τα όσα έχει αυτή να σου προσφέρει. 

Ένα πάτωμα γεμίζουν τα παραμύθια μας λοιπόν- το έχετε ήδη δει- και πολλές φορές επιλέγουμε από τις αγαπημένες μας εκδόσεις Ψυχογιός. Οι πιο πρόσφατες λοιπόν προσθήκες στην βιβλιοθήκη μας είναι δυο εξαιρετικά βιβλία από την παιδική σειρά- "τών φρούτων" μου αρέσει να την αποκαλώ- των εκδόσεων Ψυχογιός.  "Η Ροζώ" της λατρεμένης μας Ράνιας Μπουμπουρή , (της έχουμε αδυναμία η αλήθεια να λέγεται), και "Ποιανού είναι αυτή τη σούπα" του Μάκη Τσίτα. ( τον οποίο διαβάζω πρώτη φορά- ομολογώ- μα με κέρδισε και θα βρω και σκοπεύω να αποκτήσουμε και άλλα βιβλία του). 

Τα παραλάβαμε μόλις χθες και ο Δημήτρης Γεράσιμος μου ζήτησε αμέσως να τα διαβάσουμε. Τα κοίταξε και τα δυο και για αρχή επέλεξε το "Η  Ροζώ." 




Η Ροζώ λοιπόν- που τη λένε Ρόζα στα αλήθεια μα την φωνάζουν Ροζώ- ονειρεύεται ηρωικές πράξεις- μεγάλες και τρανές- σαν και αυτές που κάνει ο αγαπημένος της ήρωας, ο Ζορό! (λέτε για αυτό να την φωνάζουν Ροζώ;;) 


Όμως παράξενα πράγματα συμβαίνουν την ίδια ακριβώς μέρα- που μαζί με μια καινούργια συμμαθήτρια που ναι μεν δεν μιλάει ακόμα ελληνικά μα ξεκαρδίζονται στα γέλια με το αγαπημένο παραμύθι της Ροζώς- κάνουν την μικρή μας φίλη να συνειδητοποιήσει κάτι πολύ σημαντικό... 



Πως οι ηρωικές πράξεις δεν είναι πάντα μεγάλες και τρανές. Μερικές φορές οι ηρωικές οι πράξεις είναι κάτι μικρό και πολύ εύκολο, Συνειδητοποιεί πως οτιδήποτε κάνει κάποιον να χαμογελάσει και να είναι ευτυχισμένος - είναι αναμφισβήτητα μια ηρωική πράξη!


Και παρότι είναι ένα παραμύθι με αρκετό κείμενο και απευθύνεται τυπικά σε μεγαλύτερες ηλικίες- (είναι στην σειρά Φραουλίτσα που απευθύνεται σε ηλικίες 5-6 έτων)- το μαιμούδι ρούφηξε κάθε λέξη και μου ζήτησε μόλις το διαβάσαμε να το διαβάσουμε... ξανά! 

Μετά καθίσαμε ακόμα πιο αναπαυτικά και ξεκινήσαμε το "Ποιανού είναι αυτή η σούπα;" 


Το οποίο είναι τόσο υπέροχα απολαυστικό μέσα στην απλότητα του! Ένα πιάτο σούπα προκαλεί μεγάλη αναστάτωση στην Χρυσούλα, που αναρωτιέται ποιανού μπορεί να είναι... Μέχρι και την γειτόνισσα ρωτάει... Μα κάποιες φορές η απάντηση είναι πολύ πιο απλή και αυτονόητη και τα προβλήματα μας τελικά πολύ μικρότερα από όσο τα έχουμε μέσα στο κεφάλι μας... 





Προσωπικά απόλαυσα και τα δυο εξίσου- με μια προτίμηση στο κείμενο της Ροζώς, το οποίο είναι πιο σύνθετο και μου αρέσει- αλλά στην εικονογράφηση του "Ποιανού είναι αυτή η σούπα;" Όταν ρώτησα το μαιμούδι πιο του άρεσε περισσότερο, μου έδειξε πρώτα το ένα, μετά αμέσως το άλλο , ξανά το ίδιο και ξανά το ίδιο, τονίζοντας μου στο τέλος πως του αρέσουν πολύ και τα δυο και δεν μπορεί να διαλέξει. Όταν όμως του είπα πως πρέπει να διαλέξει ένα μόνο- διάλεξε την σούπα! Τον ρώτησα γιατί. Και άρχισε να απαγγέλλει από μνήμης σχεδόν όλο το παραμύθι....

Και για μια ακόμη φορά ο τρίχρονος γιος μου, μου έδωσε ένα πολύτιμο μάθημα. Πως κάτι που εμάς μπορεί να μας φαίνεται μια απλή επιλογή- για αυτά είναι εξίσου συγκλονιστική και ίσως πιο κατανοητή και διασκεδαστική. 

Η ουσία είναι πως από χθες έχουμε διαβάσει το καθένα τουλάχιστον δέκα φορές. Και κάθε φορά απολαμβάνω αυτή την μοναδική στιγμή που μοιραζόμαστε. Και ναι- τα προτείνω και τα δυο ανεπιφύλακτα. Δεν θα ήθελα να λείπει κανένα από την βιβλιοθήκη μας. 

Όλη την σειρά παιδικών βιβλίων των εκδόσεων Ψυχογιός μπορείτε να την βρείτε εδώ. Εμάς είναι  αγαπημένη μας συνήθεια- όχι μόνο λόγω των προσφορών μα και λόγω της άμεσης, (και εύκολης), εξυπηρέτησης του e-shop. (χωρίς αυτό να σημαίνει πως τα αγαπημένα μας βιβλιοπωλεία δεν είναι μια ακόμα λατρεμένη συνήθεια. )  




17 σχόλια:

  1. Ευχαριστούμε Γιάννα μου! Την Ροζώ την κέρδισα σε ένα απο τους διαγωνισμούς που τρέχουν κατά καιρούς στο φατσοβιβλίο αλλα δεν μπορούσα να παραλάβω το δώρο μου γιατί δεν είμαι κάτοικος Ελλάδας 😢😢😢 και η κλήρωση έγινε ξανά! Θα τα αποκτήσουμε όμως σύντομα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κρίμα Μαρίνα μου, είναι μια εξαιρετική προσθήκη στην βιβλιοθήκη των μικρών μας! Και παρότι η κεντρική ηρωίδα είναι κορίτσι, λόγω του δικού της ήρωα που είναι αμιγώς "αγοριστικος", απευθύνεται εξίσου και στα δύο φύλα. Στο εύχομαι μέσα από την καρδιά μου!!

      Διαγραφή
  2. Εξαιρετικά βιβλία...δεν υπάρχει πιο σπουδαίο απο το οτι αγαπάει τα βιβλία...καλή συνέχεια στο ταξίδι της αναγνωσης...φιλια πολλα Μαρια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Έτσι νιώθω και εγώ! Σε ευχαριστούμε πολύ Μαρία μου, σε φιλώ γλυκά!

      Διαγραφή
  3. με γεια τα καινουρια βιβλια σας!! Πραγματικα πολυ ομορφα και ξεχωριστα!!! Θα τα διαβασουμε κι εμεις!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σε ευχαριστούμε Ελπίδα! Να τα διαβάσετε, είμαι σίγουρη πως θα σας αρέσουν - ειδικά η Ροζω, ίσως είναι αρκετά μεγάλος για την σούπα ο Νικόλας! Φιλιά πολλά!

      Διαγραφή
  4. Τι ωραία!!! Μακάρι να συνεχίσει να αγαπάει τα βιβλία για όλη του την ζωή. Είναι ότι καλύτερο πιστεύω!!! Πραγματικά περιμένω πως και πως όταν μεγαλώσει η μπέμπα να διαβάζουμε μαζί βιβλία, μακάρι να τα αγαπάει όσο το μαϊμουδάκι.
    Να περνάτε καλά♥

    (Μην νομίζεις ότι επειδή δεν αφήνω σχόλια δεν διαβάζω, έχω αποσυντονιστεί λίγοο!!!)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ηρώ μου, αν είναι δυνατόν να περιμένω να αφήνεις πάντα σχόλια! Μην σε απασχολεί αυτό! Θα συντονιστεις σύντομα και θα βρει τους ρυθμούς σου! Ξεκινά από τώρα να εμπλουτίζεις την βιβλιοθήκη σας!! Φιλιά πολλά!

      Διαγραφή
  5. Ευχαριστώ πάρα πολύ για τα καλά σας λόγια! Δώστε, αν θέλετε, ένα γλυκό φιλάκι στο "μαϊμούδι" από τη συγγραφέα της "Ροζώς"! :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μεγάλη μας τιμή να μας σχολιάζει μια από τις αγαπημένες μας συγγραφείς. Το είπα στο μαϊμουδακι και πολύ χάρηκε!!! Μόλις χτες διαβάζαμε το Ένα τρελό τρελό αριθμηταρι! Σας ευχαριστώ μέσα από την καρδιά μου!

      Διαγραφή
    2. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

      Διαγραφή
    3. Μεγάλη μας τιμή να μας σχολιάζει μια από τις αγαπημένες μας συγγραφείς. Το είπα στο μαϊμουδακι και πολύ χάρηκε!!! Μόλις χτες διαβάζαμε το Ένα τρελό τρελό αριθμηταρι! Σας ευχαριστώ μέσα από την καρδιά μου!

      Διαγραφή
    4. Καλημέρα! Ναι, το είδα το "Αριθμητάρι" στη φωτογραφία του μικρού με τα βιβλία του και πήρα μεγάλη χαρά κι εγώ! Εύχομαι να του αρέσει! Να είστε πάντα καλά! :)

      Διαγραφή
    5. Να του αρέσει;; Τρελαίνεται! Για όλα! Ένα ιδιαίτερο ευχαριστώ από εμένα για το βιβλίο που με βοήθησε να αποχωριστεί την πιο "πίστη του φίλη" μαγικά... Λεπτομέρειες είχα γράψει εδώ... http://otangennithikaxana.blogspot.gr/2016/04/kopsimo-pipilas.html?m=1 Εσείς να είστε πάντα καλά να χαρίζετε μαγικές στιγμές στα παιδιά μας!

      Διαγραφή
    6. Να του αρέσει;; Τρελαίνεται! Για όλα! Ένα ιδιαίτερο ευχαριστώ από εμένα για το βιβλίο που με βοήθησε να αποχωριστεί την πιο "πίστη του φίλη" μαγικά... Λεπτομέρειες είχα γράψει εδώ... http://otangennithikaxana.blogspot.gr/2016/04/kopsimo-pipilas.html?m=1 Εσείς να είστε πάντα καλά να χαρίζετε μαγικές στιγμές στα παιδιά μας!

      Διαγραφή
    7. Ωωω, τώρα το διάβασα, όπως και την ανάρτηση για τη μετάβαση από το στάδιο της πάνας στο γιογιό. Συγκινήθηκα πολύ! Αν έχω την άδειά σας, θα τα αναδημοσιεύσω. Οι καλύτερες ευχές μου συνοδεύουν την οικογένειά σας!

      Διαγραφή
    8. Εννοείται!!! Θα χαρώ πολύ!!! Τις θερμότερες ευχές και από εμάς!!!

      Διαγραφή

Τα σχόλια σας είναι η κινητήριος δύναμη μου, Η αλληλεπίδραση που χρειάζεται κάθε blogger με τους αναγνώστες του. Θα χαρώ πολύ να σας δω εδώ κάτω...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...