Τετάρτη 17 Δεκεμβρίου 2014

Τα αγαπημένα μου μελομακάρονα- σίγουρη επιτυχία!

Τη συνταγή αυτή την είχα βρει χρόνια πριν, από την τηλεόραση, και ούτε που θυμάμαι που και από ποιόν. Είναι όμως καταπληκτική και δεν μου έχει αποτύχει ούτε μια φορά! 

Υλικά: (για 70 τμχ κανονικού μεγέθους) 

Για τη ζύμη: 

600 ml ελαιόλαδο
1 ποτήρι ζάχαρη
1 κουταλάκι του γλυκού κανέλλα
1 κουταλάκι του γλυκού γαρύφαλλο
1 κουταλάκι του γλυκού ξύσμα πορτοκάλι
1 ποτήρι χυμό πορτοκάλι
1 κοφτή κουταλιά σόδα
1 φακελάκι baking powder
1/2 ποτήρι κονιάκ
1 κουταλιά της σούπας μέλι
1400 γρ αλεύρι για όλες τις χρήσεις 

Για το σιρόπι:

2 ποτήρια νερό
1 ποτήρι ζάχαρη
1 ποτήρι μέλι
χυμό από μισό λεμόνι
κανέλλα/γαρύφαλλο

1 φλιτζάνι καρυδόψιχα για γαρνίρισμα (είτε χοντροκομμένη, είτε σπασμένη στο γουδί) 

Εκτέλεση:

Χτυπάω στο μίξερ το λάδι και τη ζάχαρη μέχρι να διογκωθούν λίγο και προσθέτω το κανελλογαρύφαλλο, το ξύσμα πορτοκαλιού, το κονιάκ, το baking και το μέλι και ανακατεύουμε καλά. Συνεχίζω στο χέρι και προσθέτω τη μισή ποσότητα του χυμού πορτοκαλιού ενώ στην άλλη μισή προσθέτω τη σόδα,  (πάντα πάνω από τη λεκάνη μας γιατί θα αφρίσει), ανακατεύω και προσθέτω στο υπόλοιπο μείγμα. Αρχίζω να ζυμώνω ενώ προσθέτω σταδιακά και το αλεύρι. Θέλουμε μια ζύμη ελαστική και μαλακή. Δεν ζυμώνω πολύ ώρα γιατί σφίγγει και δεν το θέλω αυτό. Πλάθω μικρά και οβάλ, τοποθετώ σε λαδόκολλα με λίγη απόσταση μεταξύ τους. Τα τρυπάω με μικρό πιρουνάκι για να πάρουν το χαρακτηριστικό σχήμα τους. Τα ψήνω στους 180 βαθμούς στον αέρα στην μεσαία σχάρα για περίπου 20 λεπτά. Τα αφήνω να κρυώσουν.

Ετοιμάζω το σιρόπι βάζοντας όλα τα υλικά μαζί να πάρουν βράση. Μόλις πάρουν μερικές βράσεις και δέσει το σιρόπι, αφαιρώ από τη φωτιά και αφήνω λίγο- δεν θέλω να είναι καυτό μα χλιαρό. 

Τώρα σχετικά με το σιρόπιασμα. Αν σας αρέσουν τα μελομακάρονα να είναι τραγανά τότε θα πρέπει να τα βυθίζετε στο σιρόπι με μια κουτάλα και να τα ακουμπάτε σε μια σχάρα, ώστε να μην "κάθετε" πάνω στο μελομακάρονο το επιπλέον σιρόπι. (Φυσικά τη σχάρα την τοποθετώ πάνω από ένα ταψί) Εάν όμως θέλετε να μελομακάρονα σας μαλακά και απόλυτα σιροπιασμένα- όπως εγώ- τότε έτσι όπως είναι στο ταψί με την λαδόκολλα περιχύνω σιγά σιγά πάνω από κάθε τεμάχιο το σιρόπι και αφήνω να "πιουν" το επιπλέον σιρόπι. (το πίνουν σχεδόν αμέσως!) 

Τέλος στο στήσιμο της πιατέλας, τοποθετώ τα μελομακάρονα, με ένα πινέλο αλείφω με λίγο μέλι και πασπαλίζω με την καρυδόψιχα. 

Καλή Επιτυχία! 

Το ημερολόγιο μιας μαμάς

* Στις φωτογραφίες έχω κάνει μέγεθος "μπουκίτσες", περίπου όσο ένα καρύδι πριν ψηθούν. Σε αυτό το μέγεθος βγαίνουν πάνω από 100 τμχ. 





7 σχόλια:

  1. αν και δεν είμαι του μελομακαρονου.. αναζητω μια καλή συνταγη γιατι ο Νικόλας τρελαίνεται!! θα τη δοκιμασω Γιάννα μου!! Φαίνεται πράγματι ωραία!! πολλά φιλια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. το κάνω pin- γιατί ποτέ δεν λέμε όχι στα μελομακάρονα!
    ήδη μου ζήτησαν τα παιδιά να φτιάξω:)
    δεν περιμένουμε τα Χριστούγεννα, τα τρώμε από νωρίς

    φιλιά, Γιάννα μου
    ευχαριστούμε για την συνταγή!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αλεξία μου τα μελομακάρονα είναι για ρην νηστεία!! Καλά κάνετε!!! Φιλιά πολλά πολλά πες μου την γνώμη σου οταν τα δοκιμάσεις!!!

      Διαγραφή
    2. Αλεξία μου τα μελομακάρονα είναι για ρην νηστεία!! Καλά κάνετε!!! Φιλιά πολλά πολλά πες μου την γνώμη σου οταν τα δοκιμάσεις!!!

      Διαγραφή

Τα σχόλια σας είναι η κινητήριος δύναμη μου, Η αλληλεπίδραση που χρειάζεται κάθε blogger με τους αναγνώστες του. Θα χαρώ πολύ να σας δω εδώ κάτω...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...