Τετάρτη 4 Φεβρουαρίου 2015

Οι δημιουργικές μας στιγμές με το μαιμουδάκι!

Εφόσον με τον Παναγιώτη δεν ενδιαφερόμαστε ακόμη να στείλουμε τον μικρό παιδικό σταθμό, συνεχώς ψάχνω τρόπους να δώσω πολλά ερεθίσματα στο μαιμούδι, όμοια με αυτά που θα έπαιρνε στον παιδικό και γιατί όχι, ακόμα καλύτερα. 

Δεν ξέρω αν συγκαταλέγεται στον όρο homeschooling αυτό που κάνω, πάντως βλέπω τεράστια ανταπόκριση από τον Δημήτρη και φυσικά ανέλπιστη πρόοδο σε αυτά που μαθαίνει. (ανέλπιστη διότι πολλές από αυτές τις δραστηριότητες αφορούν ηλικίες 3+). 

Το μαιμουδάκι λοιπόν είναι τώρα σχεδόν 19 μηνών, και οι καθημερινές μας δραστηριότητες είναι οι εξής:

Παζλ. Πολλά, πολλά, διαφορετικά παζλ. Εκτός από τα κλασσικά που είναι για την ηλικία του, ξεκινήσαμε πριν καιρό δειλά δειλά και πιο δύσκολα, αυτά που μοιάζουν με τα κανονικά παζλ και συνθέτουν με τα κομμάτια μia ολόκληρη εικόνα, και παραδόξως είναι από τα αγαπημένα του αφού δεν του είναι τόσο εύκολα και τον ιντριγκάρουν πολύ περισσότερο από τα άλλα. Έχω παρατηρήσει πως η ιδανική ώρα για τα πιο "δύσκολα" παζλ είναι το πρωί που ξυπνάει μέχρι να φάμε το πρωινό μας- όπου είναι περιορισμένος στο καρεκλάκι του και δεν αποσπάται η προσοχή του από κάτι άλλο, αλλά και ξεκούραστος και φρέσκος από τον βραδινό ύπνο. Γενικά όμως τα παζλ τα κάνουμε συνήθως όταν τρώμε μιας και είναι ο μόνος τρόπος να φάει κανονικά! 





Είμαι πολύ περήφανη γιατί τα πάει εξαιρετικά και μπορεί και αναγνωρίζει ήδη- αν το ζητήσεις- τους μισούς αριθμούς από το 1- 10 και περίπου 10 διαφορετικά γράμματα της αλφαβήτου. (κουκουβά!) 

Άλλη μια απασχόληση μας είναι τα μαγνητικά γράμματα και οι αριθμοί. Για να είμαι ειλικρινής αν δεν του είχε μάθει η μητέρα μου από μια ταμπέλα στο μαγαζί μας τα γράμματα Α, Ε, Ι, και Ο δεν θα φανταζόμουν ποτέ πως έχει την ικανότητα. Κι όμως... Πήραμε έναν μαγνητικό πίνακα και έχουμε βάλει όλη την αλφάβητο. Εκεί απλά λέμε τα γράμματα ένα- ένα και τολμήσαμε με τον Παναγιώτη να τον μάθουμε να "γράφει" 'Μιμης'... Προς μεγάλη μας έκπληξη σχεδόν τα καταφέρνει. Μπορεί να μην βάζει ακόμα όλα τα γράμματα μόνος του, (μόνο τα πρώτα 3) και να μην τα βάζει απαραίτητα σωστά, όμως είμαστε πολύ πολύ χαρούμενοι που το κάνει και το κυριότερο που συνειδητοποιεί πλήρως ότι πρόκειται για το όνομα του.! Έχω κολλήσει και τους αριθμούς στο ψυγείο και έτσι μου δίνεται χρόνος να κάνω τις δουλειές στην κουζίνα όσο το μαιμούδι μου δείχνει αριθμούς ή απλά παίζει με τα μαγνητάκια! 




Φυσικά η μέρα μας πάντα περιλαμβάνει ζωγραφική και πλαστελίνες και είναι πάντα η ώρα που επικρατεί ένα ΧΑΟΣ!! 



Εννοείται πως όποτε ζυμώνω- σχεδόν πλέον κάθε δεύτερη μέρα- συμμετέχει και το μαιμουδάκι στην διαδικασία και είναι πραγματικά από τις αγαπημένες του στιγμές! Του δείχνω ακριβώς πως γίνεται και αν προσέξετε σε μια εικόνα "ρίχνει" δήθεν και καλά μαγιά στο μείγμα αφού με βλέπει να το κάνω και του εξηγώ και τον λόγο! Κάποιες φορές το ζυμαράκι του το βάζω σε ταψάκι ή το πλάθουμε και το ψήνουμε ξεχωριστά. Η χαρά του όταν βγαίνει και του το δίνω να το φάει- δεν περιγράφεται!! 


Φυσικά όπως έχω πει και σε άλλη ανάρτηση λατρεύουμε τα βιβλία και πάντα μα πάντα θα διαβάσουμε. Η αγαπημένη του ώρα για παραμύθια είναι πριν το μεσημεριανό του ύπνο και πριν τον βραδινό. Τις υπόλοιπες ώρες μας αρέσουν τα βιβλία που κάτι μας μαθαίνουν. Πάντως τα βιβλία που έχουν απλά λέξεις με εικόνες,  τα "σνόμπαρα" πολύ καιρό μιας και πίστευα πως είναι ανούσια αφού δίνουμε πάρα πολλά ερεθίσματα, πολλές βόλτες και του δείχνουμε τα πάντα στην πράξη. Τελικά όμως τρελαίνεται για αυτά πάρα μα πάρα πολύ και έτσι τώρα πλέον έχουμε ολόκληρη συλλογή! 


Τελευταία τόλμησα και μια ακόμη δραστηριότητα μοντεσσοριανής τακτικής. Πήραμε ένα μικρό κάδο για τα σκουπίδια και προσπαθούμε να του διδάξουμε την έννοια. Έχει πολύ πλάκα, γιατί και μόνο η κίνηση να προσπαθήσει να τον ανοίξει με το ποδαράκι του από το πεντάλ απαιτεί τεράστια προσπάθεια, αρά και μόνο αυτό να καταφέρει είναι μεγάλο επίτευγμα! Ωστόσο έχει αρχίσει να διαχωρίζει τι ακριβώς μπορεί να βάζει εκεί, (λόγου χάρη παλιά χαρτιά- όχι τα παιχνίδια του) και μόλις πριν λίγες μέρες τον πείσαμε- επιτέλους- πως δεν μπορεί να τον ακουμπάει πάνω στην καρέκλα! 


Έχουμε και μια άβακα που φυσικά εννοείται πως δεν μετράει ο μικρός, όμως μαθαίνουμε τα χρώματα με αυτή και επειδή όπως και να έχει εγώ του μετράω τις μπίλιες, πολλές φορές, μιμούμενος την συμπεριφορά μου κάνει το ίδιο και με την ίδια χροιά που εγώ μετράω ακούω από το μαιμούδι ένα μουρμούρισμα με την ίδια ακριβώς χροιά ενώ κουνάει μια μια τις μπίλιες! 

 
Πήραμε πρόσφατα και έναν εκπληκτικό πύργο που όμως έχει και μια διαφορετική αφήγηση σε κάθε πλευρά του και του αρέσει υπερβολικά να φτιάχνουμε ιστορίες κάθε φορά! 



Σήμερα μόλις αποφάσισα να του πάρω ψεύτικα φρούτα και να του παραχωρήσω ένα καλάθι στην κουζίνα- αφού τα αληθινά αν τα πετάξει απότομα δεν θα διατηρηθούν ακέραια όπως φαντάζεστε- (όχι γιατί δοκίμασα και με τα αληθινά) και ξ-ε-τ-ρ-ελ-ά-θ-η-κ-ε! Μετά έπαιρνε και τις ξύλινες κουτάλες και τα μπολ και προσποιούνταν πως μαγείρευε!! 


Έχω πολλές ακόμα δραστηριότητες στο μυαλό μου, μα σιγά σιγά. Φυσικά εννοείται πως παίζουμε ατελείωτα και χωρίς κανέναν σκοπό, κάνουμε γαργαλητά χωρίς έλεος, πάμε πολλές μα πάρα πολλές βόλτες- θάλασσα, βουνό, παιδικές χαρές, για ψώνια- και πως ποτέ μα ΠΟΤΕ δεν θα πιέσω το παιδί για μια "¨εκπαιδευτική"¨δραστηριότητα αν βλέπω ότι δεν το θέλει, δεν έχει όρεξη ή αν απλά κουράστηκε. Ακόμα και όταν κάνουμε κάποια και αρχίσει να διασπάται η προσοχή του αμέσως σταματώ και αρχίζει το παιχνίδι!!

Σας έδωσα καμιά ιδέα; Θα χαρώ πολύ να ακούσω και τις δικές σας ιδέες! 



22 σχόλια:

  1. όλα ολα αυτα τα εκανα κι εγω με το Νικολα!! Ειστε σε καλο δρομο βλεπω!! Πανεξυπνο το μαιμουδακι!! Δοκιμασε και παιχνίδια με χρωματα, ταξινόμηση χρωματων, ομαδοποίηση.. πολλα φιλια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ελπίδα μου εμείς τα είπαμε.. Σε ευχαριστώ πολύ για τις όμορφες ιδέες σου <3 Φιλιά πολλά!

      Διαγραφή
  2. Ωραίος ο μικρός σου! Φουλ στη δραστηριότητα! Μπράβο σας!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Αχ τι ωραία!! Αγαπημένες δραστηριότητες!! Τα παζλ τα αγαπάμε κι εμείς πολύ και είναι τόσο καλή που παίρνουμε για μεγαλύτερη ηλικία!κουκουβα!!! Στην κουζίνα επίσης με βοηθάει πολύ,μέχρι που ξέρει τι υλικά χρειαζόμαστε για να φτιάξουμε το κάθετι!!! Τώρα είμαστε στην φάση που μαθαίνουμε να γράφουμε τα γράμματα και κάνουμε και προσχολικές ασκήσεις από ένα βιβλίο!καλή συνέχεια!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σε ευχαριστώ Αλεξάνδρα μου! Είδες πόσο γρήγορα και αποτελεσματικά μαθαίνουν; Είναι συγκλονιστικό! Φιλιά πολλά, πολλά!

      Διαγραφή
  4. Τέλεια! Χαίρομαι πάρα πολύ όταν βλέπω μαμάδες να εξασκούν δραστηριότητες με τα παιδιά τους. Μου έδωσες ιδέες, εμείς είμαστε τώρα στα 3 μάθαμε τους αριθμούς ως το 20 και μαθαίνουμε την αλφαβήτα τώρα. Τα χρώματα τα μάθαμε με τις κάλτσες. Πήραμε απ' όλα τα χρώματα και κάθε μέρα βάζαμε ένα ζευγάρι από ενα διαφορετικό χρώμα που ήταν της επιλογής του. Τους αριθμούς με τις ξυλομπογιές και τα γράμματα με ένα κυβο που κολάω επάνω 6 γράμματα την φορά ώσπου να τα μάθει. Όλα αυτά τα κάνουμε κι εμείς σε στιλ παιχνίδι και όχι για πολύ ώρα. Όλο ξεμυαλίζεται και θέλει κάτι άλλο να ασχοληθεί, μερικές φορές δεν καταφέρνουμε τίποτα ενώ άλλες σε 10 λεπτά έχει μάθει αρκετά πράγματα. Μπορείς να μου πεις τι είναι αυτό με τον πύργο και που μπορώ να το βρώ? Φαίνεται αρκετά ενδιαφέρον!!!
    Πολύ ωραίο το άρθρο σου και χρήσιμο!
    Είμαι η Νίκη από το familysland.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Νίκη μου σε ευχαριστώ και ευχαριστώ και για τις όμορφες ιδέες σου! Τα χρώματα είναι ένα "μελανό" μας σημείο αφού μέχρι τώρα το προσπαθούσα μόνο με τα τουβλάκια και την άβακα. (λόγω του ότι είναι ίδια αντικείμενα ώστε να ξεχωρίσει στο μυαλό του για τι πράγμα μιλάμε) Μου δώσατε όμως πολλές ιδέες τόσο εσύ όσο και η Ελπίδα οπότε βουρ στο "μάθημα"!! Δεν θέλουν πίεση πιο καλά μαθαίνουν για λίγο και πάντα σαν παιχνίδι! Τον πύργο τον πήρα από τα βιβλιοπωλεία discover και είναι των εκδόσεων Σαββάλας και ονομάζεται 'Ο Πύργος της Γνώσης 2" Και εγώ θέλω να πάω να δω αν έχει και άλλα νούμερα, είναι εξαιρετικά καλοφτιαγμένος! Φιλιά πολλά χαίρομαι που σε βρίσκω στο μπλογκοσπιτάκι μου!!

      Διαγραφή
  5. Μπράβο στη μαμά και το μπαμπά που δε βαριούνται να ασχολούνται και δίνουν ερεθίσματα!!!
    Μια από τα ίδια και εμείς!! Μπορείτε ακόμη να ασχοληθείτε με χρώματα και σχήματα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σε ευχαριστούμε Angie μου!! Εννοείται πως δεν βαριόμαστε, να κουραζόμαστε κάποιες φορές ναι, μα είναι πολύ διασκεδαστικό και για μας!! Φιλιά πολλά <3

      Διαγραφή
  6. Όταν αφιερώνεις τόσο από τον χρόνο σου στα παιδιά σου φαντάζομαι πόσο καλό τους κάνει. Μπράβο και στους δυο σας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Καλημέρα Γιάννα μου!! Συμφωνώ με το να μην πάει ακόμα παιδικό είναι μικρούλης!! Τον πίνακα με τα γράμματα τον έχουμε και εμείς!!Φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χαίρομαι Αθηνά μου, αφού δεν υπάρχει λόγος, γιατί να πάει; Φιλιά πολλά πολλά!

      Διαγραφή
  8. Καλημέρα Γιάννα! Αυτόν τον πύργο με τις ιστορίες, που τον πήρατε; Μου άρεσε πολύ σαν ιδέα για τη μπουμπού μου :)
    Το μικρό σου μαϊμουδάκι είναι ένα άξιο κουκουβαγιάκι. Τετραπέρατος!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σε ευχαριστώ Ασπασία μουου!! Τον πύργο τον πήρα από τα βιβλιοπωλεία discover και είναι των εκδόσεων Σαββάλας και ονομάζεται 'Ο Πύργος της Γνώσης 2" Και εγώ θέλω να πάω να δω αν έχει και άλλα νούμερα, είναι εξαιρετικά καλοφτιαγμένος!! Φιλιά πολλά!

      Διαγραφή
  9. Πολύ ωραία πράγματα κάνετε!!! Και εμείς έχουμε μάθει να μετράμε ως το δέκα και ξέρουμε μπόλικα γράμματα και αναρωτιόμουν από πού πήρες τα μαγνητικά γράμματα και αριθμούς.
    Παιχνίδια με χρώματα και σχήματα μπορείτε να κάνετε, και υπάρχουν και κάποιες δραστηριότητες, πώς να τις περιγράψω, που τυπώνεις ένα σχήμα κάνεις γύρω γύρω τρύπες και προσπαθεί το παιδί να περάσει από μέσα ένα κορδόνι ή νήμα κλπ. Άλλο ωραίο που εχω δει στο δίκτυο είναι το ίδιο που σου έγραψε με τις κάρτες και το νήμα αλλά στο σουρωτήρι (μπορείς και με αυτά τα μαραφέτια που καθαρίζουν πίπες)
    Φιλια πολλά

    Τρελοτουρίστρια

    ΥΓ. Για πες για τα γράμματα, να βάλω κανέναν παππού να αγοράσει και να μας τα στείλει

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλά το τρελοτουριστάκι δεν συγκρίνεται είναι πολύυυ μπροστά!! Τα γράμματα με τον πίνακα τα πήρα από το Jumbo! Τα χρώματα είναι ένα θέμα που πρέπει να αρχίσω πιο εντατικά ή πιο σωστά- μάζεψα πολλές ιδέες! Μου αρέσει και αυτό που λες με το νήμα, απαιτεί χειρισμό των δαχτύλων που είναι σημαντικό! Ευχαριστώ κούκλά!

      Διαγραφή
  10. Λοιπόν.. έχω σχόλιο για τον σκουπιδοτενεκέ.
    Εμείς ποτέ δεν εξηγήσαμε στην Δώρα τί είναι αυτό! Μόνο που κάθε φορά που πετούσα κάτι, της έλεγα έλα να πετάξουμε τα σκουπίδια!
    Τώρα πια το ξέρει!
    Αυτό όμως που έκανε χθες με τρέλανε εντελώς!
    Έτρωγε και αφού τελείωσε, πήρε μόνη της το πιάτο της, πήγε στα σκουπίδια καθάρισε με μια χαρτοπετσέτα το πιάτο και το έβαλε στον πάγκο γιατί το πλυντήριο ήταν κλειστό.
    Εκεί που θέλω να καταλήξω είναι αν και ποτέ δεν κάτσαμε να της δείξουμε τί να κάνει, απλώς μας παρακολουθούσε και τα μιμείται!
    Σας περιμένουν μεγάλες στιγμές!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μωρέ η Δώρα μουου!! Ναι το ξέρω Μάρθα μου είναι λίγο υπερβολικο εφόσον μιμούνται όπως και να έχει απλά σκέφτηκα πως μπορεί από τώρα που είναι μικρός να μιμείται αυτή τη συμπεριφορά μιας και στον σκουπιδοτενεκέ ακόμα δεν τον αφήνω! Είναι σαν τα μικρά πιατάκια, ή τα πλαστικά φρούτα ή οποιοδήποτε παιχνίδι είναι για μίμηση! Αχ κάθε μέρα και κάτι καινούργιο,, το ξέρω θα ζούμε διαρκώς μεγάλες στιγμές!!

      Διαγραφή
  11. Μέσα από το παιχνίδι μαθαίνουν κι αναπτύσσονται. Μπράβο για όλες σας τις δραστηριότητες!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Τα σχόλια σας είναι η κινητήριος δύναμη μου, Η αλληλεπίδραση που χρειάζεται κάθε blogger με τους αναγνώστες του. Θα χαρώ πολύ να σας δω εδώ κάτω...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...