Πέμπτη 5 Φεβρουαρίου 2015

Κολασμένα σιροπιαστά κρουασάν σοκολάτας! (της κ. Βάσως!)

Κάποτε δούλευε στο μαγαζί μας η κυρία Βάσω, νοικοκυρά κλασσική και αγαπημένη! Κάθε τρεις και λίγο μας έφερνε και μια λιχουδιά για να γλυκαθούμε! Έχω πάρει άπειρες συνταγές της, μια ακόμα που έχω ήδη μοιραστεί μαζί σας είναι αυτή της Πάστα Φλώρα! Κάποια μέρα- και ήταν καρναβάλι θυμάμαι- μας έφερε αυτά τα απίστευτα κρουασάν. Μετά την πολύ πολύ δουλειά που είχαμε, πέσαμε όλοι με τα μούτρα- φυσικά δεν έμεινε ψίχουλο! Ζήτησα τη συνταγή την ίδια στιγμή και την επόμενη εβδομάδα τα είχα κιόλας φτιάξει! Έκτοτε είναι αγαπημένο γλυκό- ο δε γλυκατζής Παναγιώτης απλά τρελαίνεται!  

Στο αναπάντεχο brunch λοιπόν που έκανα στην τότε εγκυμονούσα και νυν φρέσκια μανούλα, αδελφούλα μου δεν μπορούσα να μην φτιάξω τα απίθανα αυτά σιροπιαστά κρουασανάκια σοκολάτας και σας είχα υποσχεθεί την συνταγή! Ήρθε λοιπόν η ώρα! 



Υλικά: 

1 ποτήρι γάλα χλιαρό
1 ποτήρι σπορέλαιο ή αραβοσιτέλαιο
3 αυγά
40 γρ φρέσκια μαγιά
αλεύρι για όλες τις χρήσεις (λιγότερο από κιλό)
2 βανίλιες
3 κουταλιές ζάχαρη
άλειμμα πραλίνας φουντουκιού ή και κουβερτούρα κομμένη σε μικρά κυβάκια
τρούφα σοκολάτας για το πασπάλισμα

Υλικά για το σιρόπι: 

2 ποτήρια νερό
2 ποτήρια ζάχαρη
2 κουταλιές της σούπας μέλι (στο τέλος αφού πάρει βράση το σιρόπι και αποσύρω από τη φωτιά) 

Εκτέλεση:

Χτυπάω στο μίξερ με το εξάρτημα της ζύμης, πρώτα όλα τα υγρά μέχρι να ομογενοποιηθούν και έπειτα όλα τα υπόλοιπα υλικά. (την μαγιά δεν είναι απαραίτητο να την έχετε λιώσει σε υγρό, απλά την σπάτε σε μικρά τεμάχια). Προσθέτω και το αλεύρι τόσο όσο η ζύμη να πλάθεται και να μην κολλάει στα χέρια. Την σκεπάζω με μια πετσέτα και την αφήνω για λίγο να ξεκουραστεί. Παίρνω περίπου μια χούφτα ζύμη, αλευρώνω ελαφρά την επιφάνεια και με το πλάστη την ανοίγω στρογγυλή, όπως θα άνοιγα φύλλο για πίτα, σε μέγεθος μιας πίτσας 8 τεμαχίων. 


Με το εξάρτημα κοπής της πίτσας ή με ένα μαχαίρι,  κόβω σε τρίγωνα κομμάτια ακριβώς όπως μια πίτσα. Στο πάνω φαρδύ μέρος του "κομματιού" προσθέτω λίγη πραλίνα φουντουκιού, περίπου μισό κουταλάκι του γλυκού. Αρχίζω να τυλίγω από το φαρδύ μέρος προς το στενό. 




Φροντίζω να κλείσω καλά και να δώσω σχήμα μισοφέγγαρο. Τα τοποθετώ σε ταψί στρωμένο με λαδόκολλα και ψήνω σε προθερμασμένο φούρνο στους 175 βαθμούς για περίπου 10 με 12 λεπτά, ίσα μέχρι να ροδίσουν. Τα βγάζω και αφήνω να κρυώσουν. Φτιάχνω το σιρόπι και ενώ τα κρουασάν είναι σε θερμοκρασία δωματίου και το σιρόπι ζεστό, τα περιχύνω σιγά σιγά. Τα αφήνω λίγη ώρα να πιουν όλο το σιρόπι. (το απορροφούν σχεδόν αμέσως.) Περνάω με ένα πινελάκι το κάθε κρουασάν με λίγο μέλι και πασπαλίζω με τρούφα. 





Σερβίρω και απολαμβάνω. (δεν θα την βγάλουν πάνω από μέρα!) 

Και τώρα τα απαραίτητα tips!

  • Μην παρασυρθείτε με την πραλίνα, δεν χρειάζεται ποσότητα πολύ, είναι ένα πολύ "γλυκό", γλυκό! Εάν παρασυρθείτε, θα σας ξεχειλίσει και το αποτέλεσμα εκτός του ότι δεν θα είναι όμορφο, θα είναι να πικρίσει και η πραλίνα. Ωστόσο το μισό κουταλάκι του γλυκού είναι λίγο σχετικό αφού δεν βγαίνουν όλα τα τριγωνάκια απολύτως ομοιόμορφα. Άρα πρέπει να υπολογίσετε με το μάτι!
  • Προσέξτε η άκρη του κρουασάν όταν τα τοποθετείτε στο ταψί να είναι από κάτω από το κρουασάν μιας και τείνουν να ανοίγουν. Για τον ίδιο λόγο να τα "ρολάρετε" σφιχτά και καλά, αν δεν σας φαίνονται πάντα όμορφα ή ομοιόμορφα θυμηθείτε- μετά το ψήσιμο, το σιρόπιασμα και την τρούφα κανείς δεν θα το προσέξει- το εγγυώμαι! 
  • Για το σιρόπιασμα τα τοποθετώ όλα μέσα στο ένα ταψί που τα έψησα και τα κάνω όλα ταυτόχρονα. 
  • Μην παραλείψετε το μέλι στο τέλος, μόνο έτσι θα κολλήσει καλά η τρούφα και δίνει και μια γεύση παραπάνω! 
  • Δεν θα σας πω ότι είναι εύκολη συνταγή, είναι λίγο μπελαλίδικη. Όμως αξίζει τον λίγο έξτρα κόπο- είναι τόσο μα τόσο νόστιμα! 
  • Η συνταγή αυτή βγάζει περίπου 45 τεμάχια. 
Καλή επιτυχία! 

11 σχόλια:

  1. Βρε τί πάθαμε βραδιάτικα.... μας κόλασες κυρία μου! Κι είμαι κι άρρωστη, πού να φτιάχνω τώρα κρουασανάκια... Θα πάει στη λίστα του Σαββατοκύριακου όμως!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Περαστικά κοριτσάκι μου!! Με τέτοιο γλυκό σίγουρα θα αναπτερωθείτε όλοι σας!! Φιλιά πολλά!

      Διαγραφή
  2. Ωχ φαίνονται κι εύκολα κακό αυτό!!! Αλλά φαίνονται τόσο κολασμένα που μου τρέχουν τα σάλια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Απαντήσεις
    1. Καλησπέρα και χρόνια πολλά Βγαίνουν περίπου 30 τμχ ανάλογα το μέγεθος Εγώ τα κάνω λίγο μεγάλες μπουκιτσες

      Διαγραφή
  4. Απλά υπέροχα!
    Τρελή επιτυχία!
    Ευχαριστούμε πολύ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Τα σχόλια σας είναι η κινητήριος δύναμη μου, Η αλληλεπίδραση που χρειάζεται κάθε blogger με τους αναγνώστες του. Θα χαρώ πολύ να σας δω εδώ κάτω...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...