Παρασκευή 3 Απριλίου 2015

Cupcakes καρότου- πανεύκολα και νηστίσιμα- και το πρώτο μου egg-hunting!

Την Κυριακή είμαι καλεσμένη στο πρώτο μου egg-hunting και οφείλω να ομολογήσω πως είμαι πραγματικά ενθουσιασμένη! Η αιώνια και αδελφική μου φίλη Κελλού με πήρε τις προάλλες τηλέφωνο και μου είπε "Τάξε μου, τι διοργανώνω για την Κυριακή θα με παραδεχθείς!" Και είχε δίκιο! 

Για όσους δεν γνωρίζουν το egg-hunting, δηλαδή το "κυνήγι των αυγών", είναι ένα έθιμο όχι μόνο Αμερικάνικο μα και Ευρωπαϊκό όπου την περίοδο του Πάσχα κρύβουν διάφορα αυγά είτε στον κήπο, είτε μέσα στο σπίτι με σκοπό να ψάξουν τα παιδιά και να τα βρουν. Τα αυγά μπορούν να είναι αληθινά, (βρασμένα), διακοσμητικά, από σοκολάτα ή και γεμιστά με σοκολατένιες και άλλες λιχουδιές. Είναι διαφόρων μεγεθών, σχημάτων και χρωμάτων! Τα αυγά πρέπει να κρυφτούν με τέτοιο τρόπο ώστε να μπορούν να τα βρουν διαφόρων ηλικιών παιδιά, ενώ στο τέλος μοιράζονται βραβεία στα παιδάκια για πολλά επιτεύγματα, λόγου χάρη βραβείο για την εύρεση των περισσότερων αυγών, του πιο μικρού αυγού, του πιο πρωτότυπου και ούτω καθεξής.. Φαντασία να υπάρχει! 

Η Κέλλη μου ζήτησε να φτιάξω κάτι φαγώσιμο για να πάω όπως όλες οι καλεσμένες μανούλες. Κάποια λιχουδιά για τα παιδιά και γιατί όχι και για τους μεγάλους... Το σκέφτηκα πάρα μα πάρα πολύ και μιας και είναι περίοδος νηστείας αποφάσισα να φτιάξω cupcakes καρότου- και νηστίσιμα και νόστιμα και πολύ πιο υγιεινά από το κλασσικό κέικ! 





Σας παραθέτω την συνταγή- οφείλω όμως να πω πως είναι από το βιβλίο Σαρακοστιανά των Μαριγούλα Δ. Κοκκίνου και Γεωργία Σ. Κοφινά, κάτω από τον τίτλο Καροτοκέικ. (απλά θεώρησα καλύτερο να τα μετατρέψω σε cupcakes λόγω της περίστασης) 

Υλικά: (12-16 κομμάτια)

1 φλιτζάνι καρότο χοντροτριμμένο
1 φλιτζάνι μήλα χοντροτριμμένο
1 φλιτζάνι ζάχαρη
1 φλιτζάνι σπορέλαιο
1 φλιτζάνι μαύρες σταφίδες
1 φλιτζάνι χυμό πορτοκαλιού
3 φλυτζάνια αλεύρι που φουσκώνει μόνο του ή αλεύρι για όλες τις χρήσεις με 1 κουταλάκι του γλυκού σόδα ή 1 κουταλάκι του γλυκού baking powder. 
1 κουταλάκι του γλυκού κανέλα 
1/3 του φλιτζανιού κονιάκ
ξύσμα 1 πορτοκαλιού

Εκτέλεση: 

Χτυπάω λίγο το λάδι με τη ζάχαρη και προσθέτω ένα ένα όλα τα υλικά. Τελευταίο προσθέτω το αλεύρι. Ανακατεύω καλά τα υλικά και ρίχνω το μείγμα σε μέτριο λαδωμένο ταψάκι. Το ψήνω σε μέτριο προθερμασμένο φούρνο για 45 λεπτά με μια ώρα. Πριν κρυώσει τελείως το περιχύνω με γλάσο άσπρο και γαρνίρω με φέτες πορτοκαλιού. 

Γλάσο άσπρο: 

Ανακατεύω μαζί 2 φλυτζάνια ζάχαρη άχνη, 5 κουταλιές της σούπας χυμό πορτοκάλι ή λεμόνι και 1 κουταλάκι του γλυκού σπορέλαιο μέχρι να γίνει το μείγμα ένα παχύρρευστο γλάσο. Προσέχω να μην είναι πολύ ζεστό το κέικ και λιώσει και δεν σταθεί στην επιφάνεια μα ούτε και να είναι εντελώς κρύο το κέικ. 

Εγώ δεν έβαλα σταφίδες και χρησιμοποίησα ελαιόλαδο μιας και δεν είχα σπορέλαιο και βγήκε μια χαρά αν και οι συγγραφείς του βιβλίου συνιστούν σε λαδερά κέικ να προτιμούμε σπορέλαιο γιατί είναι πιο ελαφρύ το αποτέλεσμα. Επίσης άδειασα το μείγμα σε θήκες για cupcakes περίπου μέχρι τη μέση και έβγαλα 42 τεμάχια. Αν οι θήκες είναι πιο καλής ποιότητας φουσκώνουν πιο πολύ, εμένα ήταν από το Jumbo πολύ λεπτές και άπλωσε λίγο το μείγμα αλλά και πάλι πεντανόστιμα είναι! 






Τώρα δεν έχω παρά να ετοιμάσω και την έκπληξη μου για τις όμορφες κορούλες της φιλενάδας μου και να πάμε την Κυριακή με το μαιμουδάκι να διασκεδάσουμε! 

(Την ίδια συνταγή έχει παρουσιάσει και η γλυκιά Κατερίνα από το δικό της μπλογκοσπιτάκι Μαμά για σπίτι και μπορείτε να την βρείτε εδώ!) 

Το ημερολόγιο μιας μαμάς

9 σχόλια:

  1. ΑΥΤΟ ΤΟ ΚΕΙΚ ΤΟ ΦΤΙΑΧΝΟΥΜΕ ΚΙ ΕΜΕΙΣ, ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥ ΝΟΣΤΙΜΟ! ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΟΥΡΤΑ ΓΕΝΕΘΛΙΩΝ ΝΗΣΤΗΣΙΜΗ ΤΟ ΕΧΩ ΦΤΙΑΞΕΙ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Μιαμ, μιαμ!
    Μου άνοιξες την όρεξη! Μπήκε στην λίστα μου η συνταγή!!
    Και τι όμορφη αφορμή το egg hunting για να βρεθείτε μικροί μεγάλοι!!
    Του χρόνου σκέφτομαι να το οργανώσω κι εγώ!
    Τα φιλιά μου

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ευχαριστώ πολύ Ζωή μου! Ανυπομονώ για αύριο, θα σας πω εντυπώσεις!Φιλιά πολλά!

      Διαγραφή
  3. egg hunting έκανα καθε χρονο με τους μαθητες μου!!! Τρελαινονται τα παιδια με κατι τετοια!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Είσαι πολύ μπροστά παιδί μου, το έχω δηλώσει εγώ!!! Πάντως και η φιλεναδίτσα μου, λογοθεραπεύτρια είναι και το διοργανώνει με άλλες συναδέλφους νομίζω!

      Διαγραφή
    2. Η γλυκιά Κελλού μου, μου διευκρίνισε πως το διοργανώνουν όλες οι μαμάδες από το σχολείο της μεγάλης της κόρης και πως ήταν ιδέα μιας άλλης μανούλας και όχι της ίδιας! <3 <3 <3

      Διαγραφή

Τα σχόλια σας είναι η κινητήριος δύναμη μου, Η αλληλεπίδραση που χρειάζεται κάθε blogger με τους αναγνώστες του. Θα χαρώ πολύ να σας δω εδώ κάτω...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...