Παρασκευή 11 Μαρτίου 2016

Τέλεια μητέρα; Και όμως υπάρχει και είσαι ΕΣΥ!

Με αφορμή το κείμενο αυτό της αγαπημένης μου Ελένης, θυμήθηκα κάτι που μου είχε πει κάποιο άτομο- δεν έχει σημασία ποιο- και μάλιστα με εξαιρετικά ειρωνικό ύφος πάνω σε μια συζήτηση που είχα σχετικά με τον παιδίατρο του Δημήτρη-Γεράσιμου. 

"Σιγά βρε Γιάννα... Εσύ δηλαδή τα κάνεις όλα τέλεια; Όλες οι άλλες επιλογές είναι λάθος;" 

Και είχα απαντήσει πως το μόνο σίγουρο είναι πως δεν τα κάνω όλα τέλεια. Τα λάθη είναι δεδομένα . Ακόμα και οι λάθος επιλογές. Εφόσον όμως, σαν γονιός, μοναδική μου προτεραιότητα είναι να επιλέξω αυτό που εγώ θεωρώ καλύτερο για το παιδί μου- τότε ναι. Προφανώς για μένα, η εκάστοτε επιλογή είναι η καλύτερη αλλιώς δεν θα την έκανα διότι αφορά το ίδιο μου το παιδί. 

Με αυτή ακριβώς την λογική ρωτάω: Υπάρχει τελικά η τέλεια μαμά; Και αν ναι, ποια είναι αυτή; Με ποια κριτήρια την καθορίζει η καθεμία από εμάς; Αυτά τα κριτήρια, από ποιες συνθήκες της ζωής μας διαμορφώθηκαν; 

Για όλα αυτά που μας ενώνουν στην μητρότητα, και για αυτό το τεράστιο τίποτα που μας χωρίζει, έχω ξαναγράψει. Και πραγματικά αδυνατώ να συλλάβω τον λόγο που τρωγόμαστε εμείς οι μητέρες μεταξύ μας. Η γλυκιά μου η Ελένη έχει πράγματι δίκιο. Ήταν πολύ τυχερή που μεγάλωσε τα παιδιά της προ διαδικτύου, πριν από όλο αυτόν τον βομβαρδισμό πληροφόρησης και άποψης σχετικά με την μητρότητα. 

Προσωπικά αγαπώ πολύ την πληροφόρηση. Ίσως επειδή έχω μια έμφυτη ικανότητα να την φιλτράρω και να μην τρελαίνομαι με κάθε τι που διαβάζω. Κρατάω απαραιτήτως όσα αφορούν την ασφάλεια του παιδιού μου και από εκεί και πέρα σε κάθε μέθοδο ή επιλογή ανατροφής ή διαπαιδαγώγησης κρατάω αυτά που ταιριάζουν με την δική μου νοοτροπία, τα δικά μου πιστεύω και φυσικά τις δικές μου εμπειρίες. Μισώ όμως την κριτική και ιδίως τον χλευασμό σε οποιαδήποτε επιλογή κάνει μια μητέρα για το παιδί της. Ακόμα και αν έχει να κάνει με την ασφάλεια του παιδιού - θα προτιμήσω την αυστηρή ίσως μα ευγενική προσέγγιση, δεν θα αμφισβητήσω ποτέ όμως την αγάπη της εκάστοτε μάνας προς το παιδί της. Στα θέματα ασφαλείας έχεις απλώς να κάνεις με πιθανή άγνοια, αφέλεια ή και ανωριμότητα- ποτέ όμως με έλλειψη αγάπης. 

Αυτή δεν θα είναι μια ανάρτηση για να σας πω τι θεωρώ εγώ καλύτερο για το δικό μου το παιδί- συνεπώς και για κάθε παιδί στον κόσμο- όσον αφορά το τυπικό και χιλιοσυζητημένο της υπόθεσης, (θηλασμός, μπουκάλι, πιπίλα, πάνες, παιχνίδια, τηλεόραση, πρόγραμμα, co-sleeping, καρότσι, sling, διατροφή, παιδικός και η λίστα δεν έχει τελειωμό), παρότι έχω άποψη και σχετικά απόλυτη. 

Αυτή θα είναι μια ανάρτηση για να σας πω ποια θεωρώ εγώ τέλεια μητέρα. 

Τέλεια μητέρα είναι αυτή που θα έδινε και την ίδια της την ζωή για το παιδί της. 
Τέλεια μητέρα είναι αυτή που διαρκώς σκέφτεται και προβληματίζεται για το ποια είναι η καλύτερη επιλογή για το δικό της παιδί. 
Τέλεια μητέρα είναι αυτή που ανησυχεί κάθε ώρα και στιγμή για το αν είναι καν επαρκής μητέρα. 





Συνεπώς τέλεια μητέρα είσαι εσύ. Και εσύ. Και εσύ. Και εγώ. Γιατί αυτά τα τρία χαρακτηριστικά είναι που έχουμε όλες κοινά. Έτσι δεν είναι; 

Από εκεί και πέρα ας σταματήσουμε να ανησυχούμε για ανούσια πράγματα, όπως πότε θα κόψει την πάνα, την πιπίλα ή το μπιμπερό. Ή αν θα έχει καλούς βαθμούς στο σχολείο. Ή αν το σπίτι είναι στην πένα και αν θα έχουμε κάθε μέρα μαγειρεμένο το τέλειο διατροφικά φαγητό. Και σίγουρα ας σταματήσουμε να ενδιαφερόμαστε τι κάνει η κάθε μητέρα με το δικό της μωρό. 

Ας αρχίσουμε να ανησυχούμε  αν αγκαλιάσαμε αρκετά το παιδί μας σήμερα. Αν ακούσαμε αυτά που είχε να μας πει. Αν προσπαθήσαμε να εκμαίευσουμε αυτά που δεν είχε σκοπό να μας πει. Αν γελάσαμε δυνατά μαζί του και κάναμε τουλάχιστον μια σαχλαμάρα χωρίς νόημα μαζί. Αν φερθήκαμε όπως ζητάμε να φερθεί. Αν εξηγήσαμε τους λόγους που υποκύψαμε στο να φερθούμε όπως δεν θα θέλαμε. Αν δείξαμε και την ανθρώπινη πλευρά μας. Αν όμως το κάναμε να νιώσει σιγουριά για μας ακόμα και στις στιγμές αδυναμίας μας. Ας αρχίσουμε να ανησυχούμε για το αν είπαμε αρκετά "σε αγαπώ" σήμερα. Σήμερα. Ακόμα και αν δεν ήθελε να τα ακούσει. 

Αν ανησυχούμε για αυτά αντί για όλα τα άλλα, σας διαβεβαιώνω πως δεν θα είμαστε απλά τέλειες μητέρες. Θα είμαστε η δική του/της/τους τέλεια μητέρα. 

Υπάρχει κάτι που να σας ενδιαφέρει περισσότερο από αυτό; Εμένα, όχι


18 σχόλια:

  1. Ανοίγω πρωί πρωί να κάνω καμιά δουλειά και σε βρίσκω !!!!
    Και διαβάζω σκέψεις που σκέφτομαι έντονα το τελευταίο καιρό!
    Ξέρεις Γιάννα μου, πως αισθάνομαι;
    Πως ζούμε σε μια εποχή που όλοι και όλα προσπαθούν να μας μάθουν πως θα γίνουμε τέλειοι γονείς. Τι πρέπει να κάνουμε και τι όχι. Το διαδίκτυο, οι ειδικοί, μας φωνάζουν συνέχεια για τα σωστά και τα λάθη.
    Εγώ απλά αναρωτιέμαι.... για την αγάπη και την ουσία θα μας διδάξουν τίποτα; Υποψιάζομαι πως όχι.
    Κι ύστερα αναρωτιέμαι πως με όλες αυτές τις πληροφορίες που δεχόμαστε έχουμε χώρο για την άφθονη αγάπη που πηγάζει από μέσα μας; την ωμή κι ανόθευτη αγάπη για τα απιδιά μας...
    Τις καλημέρες μου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μόνο η αγάπη μετράει. Ειλικρινά το πιστεύω βαθιά. Λόγω τγς δουλειάς μου έρχομαι σε επαφή με πολλά διαφορετικά είδη οικογενειών. Το θλιβερό είναι πως οι πραγματικά υγιείς και δεμένες οικογένειες μετριούνται στα δάχτυλα. Και παρότι δεν μου αρέσουν οι γενικεύσεις, έχω διαπίστωσει πως οι λιγότερο "άνετες" οικονομικά οικογένειες, ή οι πολυτεκνες οικογένειες, που λόγω καταστάσεων βασίζονται περισσότερο στην επικοινωνία και την αγάπη -είτε για να διασκεδάσουν, είτε για να αντιμετωπισουν καταστάσεις- είναι πάντα πιο δεμένες. Με έναν συγκινητικά δυνατό δεσμό. Όπως και να έχει η ουσία είναι αυτή. Αγάπη και πάλι αγάπη.

      Διαγραφή
  2. Ποτέ, ποτέ, ποτέ, η αγάπη που δίνουμε στο παιδί μας δεν είναι αρκετή! Με βρίσκεις μαζί σου! Να το αγαπάμε, να προσπαθούμε να το καταλαβαίνουμε, να το υποστηρίζουμε, να το εμψυχώνουμε, να το ενθαρρύνουμε, να του λέμε πως αν πέσει έχει τη δύναμη να σηκωθεί... αυτά, ναι, μας κάνουν την τέλεια μαμά, του δικού μας παιδιού, Γιάννα μου.
    Και όσο για το ίντερετ και τα σχόλια, ανέφερες τη λέξη κλειδί: να φιλτράρουμε την πληροφορία και τα σχόλια. Και τότε θα παίρνουμε τα θετικά τους χωρίς να μας αποσυντονίζουν όλα τα υπόλοιπα.

    Φιλιά πολλά
    Ελένη
    https://myfortysomethingworld.wordpress.com/

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Με βρίσκεις απόλυτα σύμφωνη Ελένη μου. Δεν είναι ποτέ αρκετή. Ποτέ δεν πρέπει να επαναπαυομαστε. Και μου αρέσει που τόνισες πως σημαντικό είναι να τα μάθουμε πως δεν πειράζει να πέσουν αρκεί να βρίσκουν την δύναμη να ξανασηκωθουν γιατί είναι τόσο μα τόσο πολύτιμη συμβουλή. Σε ευχαριστώ για το σχόλιο σου, σε φιλώ γλυκά!

      Διαγραφή
  3. Καταπληκτική ανάρτηση για να βάλει τα πράγματα στη θέση τους. Η μανούλα μου κάθε φορά με μαλώνει και λέει... τα παιδιά δεν μεγαλώνουν με ίντερνετ!!! Πόσο δίκιο έχει!!! Αγάπη και πάλι αγάπη... και δεν μπορώ να καταλάβω κάποιες μνούλες που προσπαθούν να επιβάλλουν τις απόψεις τους με τόσο άσχημο τρόπο. Ας προσπαθήσει να κάνει η κάθε μια το καλύτερο που μπορεί!!! Φιλάκια πολλά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Η τελευταία σου φράση τα περικλείει όλα. Η μαμά σου έχει δίκιο. Ωστόσο η πληροφόρηση του διαδικτύου είναι πολύτιμη αρκεί να ξέρουμε ή να μπορούμε να την διαχειριζομαστε. Αγάπη, κατανόηση, ανοιχτό μυαλό, ταπεινοτητα και πολύ πολύ συζήτηση είναι νομίζω οι λέξεις κλειδιά. Σε φιλώ γλυκά Κλειώ μου!

      Διαγραφή
  4. νομίζω πως δεν θα έπρεπε καν να ασχολουμαστε με το αν ειμαστε ή όχι τέλειοι γονείς.Θεωρω πως σε καμια ανθρωπινη δραστηριότητα δεν υφίσταται το τέλειο αποτέλεσμα! Ακόμα και οι ψυχολόγοι-ψυχίατροι κάνουν λάθη με τα παιδιά τους!
    Εγω πια δεν ασχολουμαι με όλες τις τέλειες μητέρες.Και σε συζητησεις που βρίσκομαι τους δίνω τα ''μπράβο '' μου με το τσουβάλι ,χωρίς καν να ακουω τι λένε ,προσποιουμαι πως συμφωνω και εχω το κεφαλάκι μου ήσυχο!Γιατί αυτές που διατυμπανίζουν την παιδαγωγική τους δεν αλλάζουν γνωμη ,ουτε θα χαλαστώ εγω με το τι νομιζουν σωστό ή όχι.Ακόμα κι εδω ,στα μπλογκς ,λέμε τη γνωμη μας-γι'αυτό εχουμε η καθεμιά το μπλογκ της - και στο σπίτι μας συνεχίζουμε αυτό που η καθεμιά μας πιστεύει.Βέβαια δεν απαξιώ την κάθε γνωμη!Όταν βλέπω μαμάδες με μεγάλα παιδια ,που τα ξερω και βλέπω το ήθος και την συμπεριφορά τους ,ε από αυτές ζητάω απο μόνη μου συμβουλές!Όπως επίσης και απο την μητέρα μου που μεγαλωσε 4 παιδια ,έχει κατανοησει πού έκανε λάθη και δεν ειναι οπισθοδρομικά όλα όσα μας λένε και νομίζουμε εμεις.
    Το συμπέρασμα ειναι πως αποφευγω τις συζητησεις με άλλες μαμάδες Γιάννα μου χαχαχα
    Καλό τριήμερο να έχετε!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Τελειότητα φυσικά και δεν υφίσταται μιας και είμαστε πρώτα από όλα άνθρωποι,με πολλές, πολλές αδυναμίες και πάθη που επηρεάζουν την ορθή μας κρίση και συμπεριφορά. Υπάρχει ωστόσο η τέλεια προσπάθεια και για μένα είναι η προσπάθεια να γεμίσουμε τα παιδιά μας με όση περισσότερη αγάπη, κατανόηση και αυτοπεποιθεση μπορούμε με την ελπίδα να γίνουν ευτυχισμένοι άνθρωποι, με τις αδυναμίες τους και όλα αλλά...άνθρωποι. Που συμπονου, βοηθούν, αγαπούν, τολμούν. Για μένα να σου πω την αλήθεια μου, αυτο που θα μου κάνει το κλικ για να ζητήσω συμβουλές από μια βετεράνο μανούλα είναι κατα πόσο υγιή και ευτυχισμένα φαίνονται τα παιδιά της. Και πάλι. Ποτέ δεν ξέρεις αν αυτο είναι αποτέλεσμα δικό της. Πολλές φορές, υπέροχοι άνθρωποι και χαρακτήρες είναι εντελώς αυτοδημιουργητοι. Μόνοι τους βρήκαν την ουσία. Όπως σε πολλές περιπτώσεις, ότι και αν έκανε ο γονιός έτυχαν τέτοιες συνθήκες που οι προσπάθειες τους βρήκαν τοίχο. Αυτό που θέλω να πω είναι πως σε κάθε περίπτωση οι περιβαλλουσες καταστάσεις, δημιουργούν και άλλες συνθήκες για καλλιέργεια των ιδίων συμπεριφορών. Ο καθένας μας όμως μπορεί και το οφείλει απέναντι στο πλάσμα αυτό για το οποίο έχει ευθύνη, να κάνει την υπέρτατη προσπάθεια. Από εκεί και πέρα, μόνοι μας κριτές τα ίδια μας τα παιδιά. Σε ευχαριστώ πολύ για το πλούσιο σχόλιο σου,σε φιλώ γλυκά!

      Διαγραφή
  5. Πολύ όμορφη ανάρτηση ! συμφωνώ μαζί σου 100% ! αγάπη και όλα θα γίνουν όπως πρέπει ❤❤

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χαίρομαι πολύ που η αγάπη είναι κοινός μας στόχος! Φιλιά πολλά!

      Διαγραφή
  6. Πόσο συμφωνώ μαζί σου!! Επιτέλους μια άποψη που με καλύπτει και εμένα απόλυτα!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. 100% άποψη σε αυτό το θέμα δεν μπορώ να έχω, μα συμφωνώ μαζί σου!!! Κάθε μητέρα κάνει το καλύτερο που πιστεύει εκείνη για το παιδί της για κάποιες αυτό μπορεί να θεωρται λάθος μα τι να κανουμε...Πόσο μου άρεσε αυτό το κείμενο δεν λέγεται...!!!
    Φιλάκια, να περάσετε όμορφα αύριο :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σε ευχαριστώ πολύ Ηρώ μου. Θα αποκτήσεις και εσύ... Και έχεις πολύ γερές βάσεις, βάσεις πόνου που σε κάνουν να βλέπεις ρην ουσία ήδη. Μια μεγάλη και ζεστή αγκαλιά!

      Διαγραφή
  8. Τέλειοι δεν νομίζω ότι μπορεί να είμαστε... εκτός αν υπήρχε και στην ζωή ένα κουμπάκι undo! Οπότε όταν βλέπαμε το λάθος αποτέλεσμα θα γυρνούσαμε πίσω και θα αλλάζαμε την αποφασή μας ή τη συμπεριφορά μας. Αν και πολλές αποφάσεις μας θα φανούν και μετά από χρόνια αν είναι σωστές. Ωστόσο, τo ότι προβληματιζόμαστε για αποφάσεις και συμπεριφορές νομίζω ότι μας κάνει αν μη τι άλλο... καλούς γονείς.
    Kathy

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Βασικά αναφέρθηκα σε μια τελειότητα υπαρκτή. Αυτή της αγάπης, του χρόνου και της προσοχής μας. Αυτή είναι εφικτή, παρά τα λάθη που είναι βέβαιο πως θα κάνουμε στην πορεία μας ως γονείς. Σημασία έχει, όπως λες, να προβληματιζόμαστε! Τα φιλιά μου ανθομελάκια!

      Διαγραφή

Τα σχόλια σας είναι η κινητήριος δύναμη μου, Η αλληλεπίδραση που χρειάζεται κάθε blogger με τους αναγνώστες του. Θα χαρώ πολύ να σας δω εδώ κάτω...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...