Τρίτη 6 Μαρτίου 2018

Φάσμα χρωμάτων- πείραμα για παιδικά μυαλουδάκια! (και bonus χειροτεχνία!)

Ο Δημήτρης Γεράσιμος λατρεύει τα πειράματα. Έχουμε ξεκινήσει να κάνουμε από το καλοκαίρι και απλά δεν τα χορταίνει! Το συγκεκριμένο δεν τον εντυπωσίασε ίσως τόσο μετά το νερό που περπατούσε, όμως τον έκανε να σκεφτεί μερικά πράγματα σχετικά με το χρώμα- ενώ στην πορεία αξιοποιήσαμε τα υλικά του πειράματος και για μια χειροτεχνία- και αυτό σίγουρα ξετρέλανε την μαμά που είναι του repurposing και multipurposing! 

Το πείραμα αφορά στο φάσμα των χρωμάτων και η αρχική έμπνευση δόθηκε από εδώ.  Πάντα κάνουμε μίξεις χρωμάτων με τα μικράκια μας ώστε να τα μάθουμε πως αυτά αλλάζουν όταν ενώνονται. Σε αυτό το πείραμα όμως τους δείχνουμε τι συμβαίνει όταν διαχωρίζουμε το χρώμα, όταν δηλαδή σπάμε κατά κάποιο τρόπο τα διαφορετικά στοιχεία που συνθέτουν το βασικό μας χρώμα.  Ωστόσο επειδή εγώ δεν βρήκα θήκες καφέ φίλτρου που να ανοίγουν όπως δείχνει στο αρχικό link που είναι άλλωστε του εξωτερικού- θα σας δείξω την δική μας εκδοχή- ενώ στο τέλος θα σας τονίσω και το πόσο σημαντικό είναι ακόμα και αν βλέπετε κάτι σε βίντεο στο διαδίκτυο να ρίχνετε μια ματιά και στο σχετικό link για περισσότερες λεπτομέρειες. (σας το λέω διότι εμείς την πατήσαμε!) 




Για το πείραμα λοιπόν θα χρειαστείτε: 



  • φίλτρα καφέ
  • σφηνοπότηρα ή μικρά βαζάκια
  • μαρκαδόρους ζωγραφικής
  • νερό
Γεμίζετε τα βαζάκια ή τα σφηνοπότηρα με νερό μέχρι την μέση περίπου. Με τους μαρκαδόρους κάνετε ένα χαμόγελο στο κάτω μέρος του φίλτρου και από τις δυο πλευρές του. Δοκιμάστε με όλα τα χρώματα. Εμείς στην πορεία δοκιμάσαμε και συνδυασμούς χρωμάτων που βγήκαν ακόμα πιο εντυπωσιακοί! (επειδή το χρώμα θα βγει κάτω από το φίλτρο βεβαιωθείτε πως δεν σας πειράζει να λερώσετε εκεί που θα χρωματίζετε) 




Μπορείτε να γράψετε στο πλάι με μολύβι τι χρώματα χρησιμοποιήσατε σε κάθε φίλτρο ώστε να ξέρετε πως αυτό άλλαξε. Το μολύβι δεν θα αλλοιωθεί από το νερό. Μετά διπλώνετε το κάθε φίλτρο δυο φορές και το τοποθετείτε μέσα στο νερό με την κάτω πλευρά του προσέχοντας να είναι στο νερό η μυτούλα κάτω από το χαμόγελο μαρκαδόρου που έχουμε φτιάξει. 



Το ωραίο σε αυτό το πείραμα είναι πως τα αποτελέσματα είναι τρομερά άμεσα και εντυπωσιακά! Το μικράκι σας θα δει πως το χρώμα αρχίζει να διασπάται αμέσως και πως όσο προχωράει στο φίλτρο με την βοήθεια του νερού, αυτό μεταλλάσσεται δημιουργώντας άλλες αποχρώσεις σε μερικές περιπτώσεις, αποχρώσεις που δεν περιμένουμε! (το καφέ και το μαύρο δίνουν τα πιο εντυπωσιακά αποτελέσματα!) 

Εδώ έχουμε τα μεμονωμένα χρώματα. Προσέξτε να μην είναι τα φίλτρα πολύ κοντά το ένα στο άλλο διότι θα επηρεαστεί το χρωματικό αποτέλεσμα αφού αν ακουμπάνε μεταξύ τους θα περάσει το χρώμα και στο διπλανό! (όπως και στο τραπεζομάντηλο- εμείς τα δοκιμάσαμε όλα να μας ακούτε!!) 






Και εδώ έχουμε τους συνδυασμούς χρωμάτων... 








Δείτε πόσο γρήγορα έχουμε αποτέλεσμα. Αυτή την φωτογραφία την έβγαλα αμέσως μόλις τοποθέτησα το φίλτρο στο νερό. 



Αυτό που πρέπει να προσέξετε, ιδίως αν θέλετε να κάνετε την χειροτεχνία που κάναμε και εμείς εκ των υστέρων, είναι να τα παρακολουθείτε ώστε μόλις νοτίσει όλο το φίλτρο και φτάσει το χρώμα στην άκρη, να τα βγάλετε από το νερό διότι όσο το αφήνετε, αυτό θα "σπρώχνει" όλο και πιο άκρη το χρώμα μέχρι που θα μαζευτεί όλο στο χείλος του φίλτρου αφήνοντας το υπόλοιπο λευκό πάλι! 

Μόλις έχουν στεγνώσει αρκετά αλλά είναι ακόμα νωπά, σκίστε τα με προσοχή στην ραφή του φίλτρου. Και αφήστε τα στεγνώσουν! Διότι αμέσως μετά θα φτιάξουμε όμορφες... πεταλούδες! 




Κάναμε το πείραμα μας, μιλήσαμε για το φάσμα των χρωμάτων, τώρα ήρθε η ώρα να εξασκήσουμε τις λεπτές μας δεξιότητες και να φτιάξουμε πεταλούδες. 

Θα χρειαστούμε: 


  • τα χρωματισμένα φίλτρα καφέ
  • διάφορα χρώματα σύρματα πίπας. 
Είναι τρομερά απλό! Έτσι όπως έχουμε ανοίξει τα φίλτρα μας, τα σουρώνουμε στην μέση και τυλίγουμε το σύρμα δυο φορές, αφήνοντας το σύρμα να προεξέχει ώστε να δημιουργήσουμε τις κεραίες της πεταλούδας- αφήνοντας όμως την μια πλευρά λίγο άνιση ώστε να κόψουμε αυτό που περισσεύει. Το κομμάτι που κόψαμε το περνάμε στο κάτω μέρος μέσα από την θηλιά που έχουμε δημιουργήσει με το σύρμα ώστε να μπορούμε με αυτό τον τρόπο να στεριώσουμε την πεταλούδα στα φυτά στο μπαλκόνι μας για να το στολίσουμε- άνοιξη ήρθε αφού! (άσχετα αν είναι η πιο ψυχωτική και κυκλοθυμική άνοιξη που θυμάμαι!!) 

Το αποτέλεσμα αυτό: 







Και δεν σας δείξαμε τις πιο εντυπωσιακές πεταλούδες μας- αυτές τις κρατάμε έκπληξη για το φετινό egg hunting μας

Τώρα να τονίσω το εξής: Όταν είδα το συγκεκριμένο πείραμα, δεν το είδα στο link που παραθέτω στην αρχή, μα σε βιντεάκι στο fb. Στο βίντεο φαίνεται λες και κάνει το πείραμα με θήκες cupcakes και ενθουσιάστηκα μάλιστα διότι έχω ένα σωρό λευκές θήκες που δεν έχω τι να τις κάνω. (οι θήκες φίλτρου είναι ευγενική χορηγία της Σουλτάνας!!) Όσες φορές και να το δω, το ίδιο αποτέλεσμα βγάζω. Το κάναμε λοιπόν έτσι, ωστόσο χρωματιζόταν το νερό αντί για το χαρτί. (λογικό αφού η θήκη των cupacake είναι σαν λαδόκολλα, μου έκοψε όμως; Όοοχι!) Είχα πεισμώσει ωστόσο, έτσι μπήκα στο άρθρο όπου και λύθηκαν όλες μου οι απορίες. Εκεί που θέλω να καταλήξω είναι, να μην ορκίζεστε στα βίντεο διότι μπορεί μέχρι και να παραλείπουν μερικά βήματα χάριν του χρόνου και αν δεν είχα επιμείνει θα έμενα με την λανθασμένη εντύπωση πως ήταν ένα ανεπιτυχές πείραμα και θα ήταν κρίμα! Όταν λοιπόν κάτι σας ενδιαφέρει, καλύτερα να ρίχνετε μια ματιά και στο άρθρο που συνήθως το συνοδεύει. 

Τι λέτε; Θα το δοκιμάσετε με τα μικράκια σας; 

4 σχόλια:

  1. Τέλεια!!!
    Υπέροχα και το πείραμα, και οι κατασκευές μετά!!!!
    Ευχαριστώ και για την ιδέα με τις πεταλούδες!!!!
    Θα την αξιοποιήσω!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ποοοοοσο όμορφη πρόταση να αξιοποιήσουμε τα φίλτρα καφέ με το να τα μετατρεψουμε σε πεταλούδες!!! Μπράβο στη μαμά και στον βοηθό της!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σε ευχαριστούμε πολύ Βέρα! Έχουμε γεμίσει το σπίτι! Μέχρι και το ασανσέρ, δείχνουν ΥΠΈΡΟΧΑ! Φιλιά πολλά!

      Διαγραφή

Τα σχόλια σας είναι η κινητήριος δύναμη μου, Η αλληλεπίδραση που χρειάζεται κάθε blogger με τους αναγνώστες του. Θα χαρώ πολύ να σας δω εδώ κάτω...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...