Τετάρτη 27 Μαΐου 2020

Φτιάξαμε απολιθώματα δεινοσαύρων!

Φτιάξαμε απολιθώματα δεινοσαύρων με αλατοζύμη και πολύ το διασκεδάσαμε! Μια δραστηριότητα που για μένα δεν έχει ηλικία- μπορεί να ξεκινήσει μέχρι και από 18 μηνών (να παίζει με την ζύμη και με το αποτύπωμα που αφήνουν σε αυτή τα παιχνίδια του, ενώ αν την βάλει στο στόμα οι αντιδράσεις από το τόσο αλάτι θα είναι ξεκαρδιστικές) και να φτάσει μέχρι και την δική μας ηλικία, (τα εφτά, όπου στην ουσία μπορεί να μετρήσει το παιδί μόνο του τα υλικά, να τα ζυμώσει και γενικά να τα καταφέρει χωρίς σχεδόν καμία βοήθεια). Είναι λοιπόν μια δραστηριότητα που συνδυάζει αισθητηριακό παιχνίδι, συντονισμό ματιών και χεριών, εξάσκηση λεπτών δεξιοτήτων, υπολογισμούς και ευκαιρία για μάθηση ενώ μπορεί να απασχολήσει ταυτόχρονα παιδιά διαφορετικών ηλικιών και φύλου. 





Τα απολιθώματα μπορεί να είναι από οποιοδήποτε ζώο ή έντομο, εμείς επιλέξαμε τους δεινόσαυρους διότι σκοπός μας είναι να τα χρησιμοποιήσουμε στο φετινό μας πάρτι, δεν αποκαλύπτουμε ωστόσο που και πως. Η αλατοζύμη είναι συχνή στις δραστηριότητες μας, όχι μόνο στην κυρά Σαρακοστή όπου είναι περισσότερο γνωστή, μα και στα στολίδια του Πάσχα ή των Χριστουγέννων αλλά και σε οποιαδήποτε δραστηριότητα μπορεί να θέλουμε πηλό και να μην έχουμε. Φτιάχνεται πανεύκολα. Χρειάζεστε μόλις: 


  •  τρεις κούπες αλεύρι 
  • μια κούπα ψιλο αλάτι
  •  μια κούπα χλιαρό νερό. 
Τα ανακατεύεις όλα μαζί μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά. Είναι μια ζύμη εύπλαστη και μπορεί να δουλευτεί μέχρι και σε καλούπια, θα σας δείξουμε σε άλλο ποστ. Για να φτιάξουμε τα συγκεκριμένα απολιθώματα χρειαστήκαμε: 


  • μικρά ή και λίγο μεγαλύτερα παιχνίδια δεινοσαύρων. Αν έχετε από παιχνίδια- ανασκαφές κόκαλα δεινοσαύρων, ή και ολοκληρωμένους σκελετούς είναι η ιδανική επιλογή  για αυτή την δραστηριότητα. Ωστόσο και τα κανονικά δεινοσαυράκια αφήνουν όμορφα αποτυπώματα. 
  • Πλάστη για να ανοίξετε την ζύμη 
  • λαδόκολλα/ταψί
  • χρώμα για να βάψετε στην πορεία τα απολιθώματα. 
Μέχρι να βρούμε το ιδανικό απολίθωμα, παίξαμε πάρα πολύ με όλα τα παιχνίδια του. Θυμηθήκαμε ξανά από την αρχή τα ονόματα όλων των δεινοσαύρων και προσέξαμε ακόμα περισσότερο τα χαρακτηριστικά τους. Καταλήξαμε εν τέλει σε έναν μικρό σκελετό βραχιόσαυρου και μεμονωμένα κομμάτια ενός μεγαλύτερου σκελετού Τυραννόσαυρου. 







Αφού τα φτιάξαμε τα βάλαμε σε λαδόκολλα και τα ψήσαμε στους 160 βαθμούς μέχρι να σκληρύνουν, εμάς πήραν σχεδόν 50 λεπτά γιατί ήταν αρκετά παχιά. Για να είμαι ειλικρινής, εμένα μου άρεσαν στο φυσικό τους χρώμα, το μαιμούδι ωστόσο επέμενε να τα βάψουμε καφέ- διότι τα απολιθώματα σε τέτοιο περιβάλλον βρίσκονται και έχει δίκιο! Την επόμενη μέρα λοιπόν τα βάψαμε. Ξεκινήσαμε από την κάτω πλευρά ώστε να στεγνώσει και συνεχίσαμε με την πάνω. Είμαι πολύ περήφανη για το μικράκι μου διότι έκανε εξαιρετική δουλειά. Εγώ έφτιαξα μόνο τις λεπτομέρειες μέσα στους σκελετούς. 





Το αποτέλεσμα μας δικαίωσε! 





Στην πορεία κατεβήκαμε και στον κήπο για λίγο pretend play κάτω από το δεντρόσπιτο! Δεν ήθελε να τα θάψουμε στα αλήθεια γιατί φοβόταν μην τα χαλάσουμε για το πάρτι αυτό όμως ποτέ δεν εμποδίζει την φαντασία ενός παιδιού για άφθονο παιχνίδι! 


Ανυπομονούμε να σας δείξουμε και τις άλλες μας δραστηριότητες! Μείνετε συντονισμένοι! 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια σας είναι η κινητήριος δύναμη μου, Η αλληλεπίδραση που χρειάζεται κάθε blogger με τους αναγνώστες του. Θα χαρώ πολύ να σας δω εδώ κάτω...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...