Σάββατο 9 Μαΐου 2020

Το ΑΠΟΛΥΤΟ γαλακτομπούρεκο

Τυπικά, η εποχή του γαλακτομπούρεκου είναι πριν την Σαρακοστή. Για μένα, το γαλακτομπούρεκο δεν έχει εποχή. Είναι το προσωπικό μου αγαπημένο σιροπιαστό αλλά και του Παναγιώτη. 

Την συνταγή αυτή την έχω από όσο μπορώ να θυμηθώ, από έναν πολύ παραδοσιακό τσελεμεντέ , μου πετυχαίνει πάντα  και είναι με γνήσιο βούτυρο αγελάδας- όπως ακριβώς και οι κουραμπιέδες, έτσι και το γαλακτομπούρεκο χάνει υπερβολικά από την γεύση του χωρίς γνήσιο βούτυρο. (εγώ δεν μιλάω καν για τύπου lurpack αλλά το βούτυρο που είναι συνήθως σε γυάλινο βάζο στα σούπερ μάρκετ.) 

Υλικά: (για ένα ταψί 25χ40εκ)


  • 1 πακέτο φύλλο κρούστας
  • 150 γρ. γνήσιο βούτυρο αγελάδος λιωμένο
για την κρέμα

  • 8 φλιτζάνια τσαγιού γάλα
  • 1 φλιτζάνι τσαγιού ζάχαρη
  • 1 φλιτζάνι τσαγιού σιμιγδάλι ψιλό
  • 6 αυγά- κατά προτίμηση χωριάτικα
  • 2 κουτ. σούπας βούτυρο
  • 1 βανίλια 
για το σιρόπι

  • 3 φλιτζάνια ζάχαρη
  • 2 φλυτζάνια νερό
  • χυμό ενός λεμονιού
Εκτέλεση: 

  1. Βράζω το γάλα ρίχνοντας μέσα την βανίλια
  2. Χτυπάω στο μίξερ τα αυγά με την ζάχαρη και το αναμιγνύω με το σιμιγδάλι. Ρίχνω το μείγμα στο γάλα και το βράζω σε μέτρια φωτιά. Ανακατεύω διαρκώς μέχρι να πήξει η κρέμα. Μόλις την βγάλω από την φωτιά ρίχνω μέσα το βούτυρο και ανακατεύω. Την αφήνω να κρυώσει καλά. Ή την σκεπάζω καλά για να μην πετσιάσει, ή την ανακατεύω ανά τακτά χρονικά διαστήματα. 
  3. Στην συνέχεια βουτυρώνω το ταψί και στρώνω 6-7 φύλλα, βουτυρωμένα ένα-ένα, αφήνοντας τα να εξέχουν από το ταψί. 
  4. Αδειάζω την κρέμα στο ταψί και διπλώνω τα φύλλα επάνω από την κρέμα. Σκεπάζω με τα υπόλοιπα φύλλα, βουτυρωμένα επίσης ένα- ένα. 
  5. Χαράζω το γλυκό σε κομμάτια και το ψήνω στους 180 βαθμούς μέχρι να ροδίσει. (περίπου 50 λεπτά ανάλογα τον φούρνο, εμένα κάνει 40').  
  6. Ετοιμάζω το σιρόπι, βράζοντας όλα τα υλικά μαζί για 5-7 λεπτά. Σιροπιάζω το γλυκό αμέσως μόλις βγει από τον φούρνο ρίχνοντας το σιρόπι σιγά σιγά με μια κουτάλα. 
Tips: Καλό θα ήταν μετά τα πρώτα είκοσι λεπτά και χωρίς να ανοίξετε τον φούρνο, να κατεβάσετε την θερμοκρασία στους 150 βαθμούς και να συνεχίσετε το ψήσιμο μέχρι να πάρει χρώμα το γαλακτομπούρεκο σας. Επίσης, αν θέλετε να δώσετε περισσότερο άρωμα στην κρέμα μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ένα περικάρπιο βανίλιας, το οποίο θα ρίξετε στο κατσαρολάκι μαζί με το γάλα, αφού το χαράξετε πρώτα. Τέλος. Μην ανησυχείτε για τις μετρήσεις με φλιτζάνια, αρκεί να χρησιμοποιήσετε το ίδιο φλιτζάνι για όλα- δεν θα έχετε πρόβλημα. 

Καλή επιτυχία! Εγώ αγαπώ το γαλακτομπούρεκο ζεστό ή σε θερμοκρασία δωματίου, ο Παναγιώτης το λατρεύει παγωμένο από το ψυγείο. Το φύλλο ωστόσο αλλοιώνεται στο ψυγείο κατά την γνώμη μου! Δεν παύει βέβαια να είναι πάντα το ΑΠΟΛΥΤΟ γλυκό!




1 σχόλιο:

  1. βρήκα τρομερό γαλακτομπούρεκο στο https://www.papa-pastry.com/el. έχει και πολλά άλλα κατεψυγμένα γλυκά

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Τα σχόλια σας είναι η κινητήριος δύναμη μου, Η αλληλεπίδραση που χρειάζεται κάθε blogger με τους αναγνώστες του. Θα χαρώ πολύ να σας δω εδώ κάτω...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...