Πέμπτη 11 Φεβρουαρίου 2021

Η χαρά φέρνει χαρά

 Διαβάζω πολύ συχνά, από την πρώτη κιόλας καραντίνα, την ανησυχία όλων για τα παιδιά, για τις επιπτώσεις των συνθηκών στην ψυχολογία τους, πολλές φορές χαρακτηρίζονται και σαν μικροί ήρωες. Ούτε διαφωνώ μα ούτε και συμφωνώ. Η αλήθεια είναι κάπου στην μέση για μένα. 

Τα παιδιά μας είναι τυχερά,  γιατί καταρχάς ζουν σε ένα σπίτι με αγάπη, τροφή και φροντίδα. Έχουν φίλους που μπορούν να δουν μέσω του διαδικτύου, παιχνίδια και βιβλία να απασχοληθούν. Υπάρχουν μέχρι και βίντεο ή on line tutorials σχεδόν για κάθε δραστηριότητα. 

Μικροί ήρωες είναι τα παιδιά που ζουν σε εμπόλεμες ζώνες. Που είδαν τους γονείς τους να σκοτώνονται και ενηλικιώθηκαν σε μια στιγμή. Μικροί ήρωες είναι τα παιδιά που κακοποιούνται- με οποιοδήποτε τρόπο- και παρόλα αυτά παλεύουν και ονειρεύονται. Μικροί ήρωες είναι τα παιδιά που δεν έχουν να φάνε, δεν έχουν ανέσεις και έχουν μάθει να φροντίζουν τον εαυτόν τους οι ίδιοι γιατί οι γονείς τους τρέχουν όλη μέρα για ένα μεροκάματο. (Υπάρχουν και αυτές οι οικογένειες). Μικροί ήρωες είναι τα παιδιά που αντιμετωπίζουν την πρόκληση μιας βαριάς ασθένειας. 

Το πώς θα αντιληφθεί ένα παιδί όλη αυτή την κατάσταση, το ποσό θα την αφήσει να το επηρεάσει, έχει να κάνει κυρίως με μας. Πως την αντιμετωπίζουμε εμείς οι ίδιοι. Αν εμείς χαμογελάμε, αν εμείς δεν αγανακτούμε, αν εμείς προσπαθούμε να βρούμε το θετικό σε κάθε κατάσταση που προκύπτει, το ίδιο θα κάνουν και αυτά. Το πιστεύω αυτό. 

 Εδώ ο μικρός μου έχει ζωγραφίσει με τα πιο χαρούμενα χρώματα,  τον κύριο Χαρούμενο,  να κρατα μια μάσκα και να ζητάει υποχρεωτική χρήση της. Ο ήλιος λάμπει στον ουρανό και το χαμόγελο του είναι πλατύ. Νομίζω πως αυτό τα λέει όλα.  Ναι. Αγανακτεί πότε, πότε.  Βγάζει τραγούδια οργής προς τον απειλητικό ιό- εξωτερίκευει την υπερβολή και μετά απλά συνεχίζει την ζωή του εκεί που την άφησε. Ονειρεύεται τα ταξίδια μας και την μέρα που θα ξαναπάμε σινεμά και σε συναυλία. Όλα καλά. 

Έχουμε την υγεία μας. Έχουμε και όλα τα άλλα που προαναφερα. Είναι μια μικρή αναποδια αυτή μπροστά στα τόσα τραγικά που συμβαίνουν στον κόσμο. Ας τους το διδάξουμε εμείς αυτό. Διότι τα πάντα καταλήγουν στην ενσυναίσθηση. Και από εκεί αρχίζουν και όλα. #ΟιΜικρεςΜεγαλεςΣτ #covid19 #lockdown



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια σας είναι η κινητήριος δύναμη μου, Η αλληλεπίδραση που χρειάζεται κάθε blogger με τους αναγνώστες του. Θα χαρώ πολύ να σας δω εδώ κάτω...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...