Σάββατο 16 Σεπτεμβρίου 2017

Όταν το νερό "περπατάει"! Ένα εντυπωσιακό πείραμα!

Το συγκεκριμένο πείραμα το είδα σε αυτό το εκπληκτικό blog, και το λάτρεψα εξαρχής. Είναι εντυπωσιακό, εύκολο και άκρως οικονομικό- ιδίως για μένα που πάντα υπάρχουν στο σπίτι χρώματα ζαχαροπλαστικής. (διότι όλα τα υπόλοιπα τα έχετε σίγουρα όλοι σας!!) 

Σε αυτό το πείραμα βλέπουμε το νερό να "περπατάει" από το κάθε δοχείο μέσω της χαρτοπετσέτας στο κενό δοχείο στην μέση- μέχρι το νερό να φτάσει σε όλα στο ίδιο ακριβώς ύψος. Μπορείτε να φανταστείτε πόσο εντυπωσιακό είναι στα παιδικά ματάκια να βλέπουν το χρωματισμένο νερό να "σκαρφαλώνει" στο χαρτί μέχρι που αρχίζει να πέφτει σε σταγόνες στο άδειο δοχείο και εν τέλει να το γεμίζει...





Το μόνο που θα χρειαστείτε είναι μερικά βαζάκια ή και χαμηλά ποτήρια, λίγο ρολό κουζίνας τυλιγμένο κατά μήκος, νεράκι και χρώμα ζαχαροπλαστικής το οποίο φυσικά δεν επηρεάζει το αποτέλεσμα του πειράματος απλά το κάνει πολύ πιο εντυπωσιακό! 

Γεμίζουμε μέχρι πάνω τα βαζάκια με νερό, ρίχνουμε το χρώμα και προσθέτουμε το ρολό κουζίνας το οποίο κόβουμε τόσο ώστε να ακουμπάει από πάτο σε πάτο χωρίς να μένει πολύ χαρτί περισσευούμενο. 

Και περιμένουμε... 



Η αρχή γίνεται άμεσα, αφού το χρωματισμένο νερό σχεδόν αμέσως σκαρφαλώνει μέχρι το χείλος στο βαζάκι... (στο κόκκινο και στο κίτρινο δεν γίνεται αμέσως αντιληπτό το χρώμα, το χαρτί όμως είναι ήδη βρεγμένο). 



Όσο περνάει η ώρα, το νερό "περπατάει" όλο και περισσότερο μέχρι που έρχεται η στιγμή που πέφτουν οι πρώτες σταγόνες και τότε επικρατεί πανικός! 


Μόλις δε οι σταγόνες αρχίζουν να αναμειγνύονται και να αλλάζουν το χρώμα του νερού ανάμεσα στα δύο βαζάκια;;; Τι να πω, τα λόγια είναι περιττά! Όσες φορές και αν έχουμε κάνει μίξη χρωμάτων, (και έχουμε κάνει άπειρες!), όσο τον ενθουσίασε να το βλέπει κατ' αυτόν τον τρόπο, δεν τον έχει ενθουσιάσει ποτέ άλλοτε!


Το πείραμα αυτό θα διαρκέσει αρκετές ώρες- να είστε προετοιμασμένοι για αυτό. Προσωπικά το βρίσκω εξαιρετικό που καθυστερεί να έχει αποτέλεσμα διότι κρατάει σε ενθουσιώδη αγωνία το παιδάκι μας, (και εμάς μην σας πω!), ενώ μαθαίνει παράλληλα πως κάποια πράγματα χρειάζονται το χρόνο τους. Πως δεν σημαίνει ότι δεν θα έχουμε το αποτέλεσμα που θέλουμε αν αυτό δεν έρθει από την πολύ αρχή. Για να στάξουν οι πρώτες σταγόνες πέρασε σχεδόν μια ώρα. Για να ολοκληρωθεί το πείραμα περίπου τέσσερις ώρες. 

Σας προτείνω ανεπιφύλακτα να το κάνετε- είναι τόσο απλό, εντυπωσιακό και εκπαιδευτικό. (η αρχή των συγκοινωνούντων δοχείων).  Και αφού με άφησε επιτέλους να βγάλω από μέσα το χαρτί κουζίνας εφόσον ήθελε να βεβαιωθεί πως δεν θα αλλάξει το αποτέλεσμα αν περάσουν πολλές ώρες- σκέφτηκα πως δεν υπάρχει κανένας λόγος να πετάξω το χρωματισμένο νερό... 

Αύριο θα τοποθετήσουμε σε αυτό λευκά λουλούδια για να δούμε αν θα καταφέρουμε να τα ... χρωματίσουμε!  Ακόμα ένα εντυπωσιακό πείραμα!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια σας είναι η κινητήριος δύναμη μου, Η αλληλεπίδραση που χρειάζεται κάθε blogger με τους αναγνώστες του. Θα χαρώ πολύ να σας δω εδώ κάτω...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...