Πέμπτη 31 Ιανουαρίου 2019

7+1 δραστηριότητες για τον χειμώνα!

Ο Δεκέμβριος ήταν εξ ολοκλήρου αφιερωμένος σε ελεύθερες δραστηριότητες που μύριζαν Χριστούγεννα! Τις μοιράστηκα όλες μαζί σας στο #adventcalendar εδώ, οπότε ήταν λογικό τον Ιανουάριο- δεύτερο μήνα του χειμώνα- να ασχοληθούμε ακριβώς με αυτό! Τον χειμώνα και ότι αυτός συνεπάγεται! 

Μετά από 4 μήνες homeschooling παράλληλα με το σχολείο, διαπίστωσα πως το μικράκι μου ναι μεν θέλει σαν τρελό να κάνουμε τις δραστηριότητες μας όπως τις κάναμε πάντα, όμως σε πιο χαλαρό ρυθμό. Δεν μου το ζήτησε ποτέ, το κατάλαβα όμως μόνη μου μιας και ο χρόνος του στο σπίτι είναι εκ των πραγμάτων πιο περιορισμένος και προσπαθούσε να τα χωρέσει όλα. Και παιχνίδι, και χρόνο με εμάς, παππούδες και βρωμούσα, και παιχνίδι, και τηλεόραση και διαβάσματα βιβλίων και δραστηριότητες. (και παιχνίδι, το είπα;!) Συνεπώς πήρα την απόφαση να είναι τα θέματα μας μηνιαία και να ασχολούμαστε με αυτά όταν και εφόσον το θέλουμε και οι δυο.

Προσπαθώ τα θέματα μας να μην συμπίπτουν με του σχολείου, αυτή την φορά όμως ήταν αδύνατον έτσι προσπάθησα να το εκμεταλλευτώ. Έσπασα το κεφάλι μου να βρω πράγματα που δεν έκαναν στο σχολείο, έτσι ήρθε όλο αυτό και έδεσε πολύ όμορφα με την μια δραστηριότητα να καλύπτει πραγματικά την άλλη. 

Πάμε να σας δείξουμε τι κάναμε;


  1. Χειροτεχνία χιονάνθρωπος με play doh και ψεύτικο χιόνι
  2. Αισθητηριακό παιχνίδι με λιώσιμο κομματιών από πάγο με εγκλωβισμένα ζώα. 
  3. Messy play με δημιουργία χιονοστιβάδας που πλάκωσε τα ζώα που είχαμε σώσει από τον παγετώνα.
  4. Πείραμα σχετικά με τον κύκλο του νερού. 
  5. Mess free play- εξάσκησης λεπτών δεξιοτήτων.
  6. Ανάγνωση σχετικών βιβλίων. 
  7. Σχετικές δραστηριότητες ζωγραφικής.
  8. Παιχνίδι έξω στο κρύο- παιχνίδι στο αληθινό χιόνι. 
Πιο συγκεκριμένα: 

Χειροτεχνία χιονάνθρωπος με play doh και ψεύτικο χιόνι. 

Δεν ξέρω γιατί, το μαιμουδάκι δεν βαριέται ποτέ να φτιάχνει χιονάνθρωπους! Είτε με πλαστελίνη, είτε με ψεύτικο χιόνι είναι από τις αγαπημένες του δραστηριότητες. Εφόσον στο σχολείο έφτιαξαν με κολάζ, εγώ βασίστηκα στις κλασσικές μα αγαπημένες τεχνικές. Την πλαστελίνη και το χιόνι το οποίο θα φτιάξετε μόνο με δυο υλικά. Μαγειρική σόδα και ελάχιστο νερό! Προσθέτετε λίγο, λίγο μέχρι η σόδα να έχει την υφή του χιονιού και να στέκεται στις κατασκευές! Τόσο απλό, τόσο πετυχημένο! 



Αισθητηριακό παιχνίδι με λιώσιμο πάγων. 

Εξίσου κλασσικό και αγαπημένο. Βάζετε σε μερικά πλαστικά ποτήρια διάφορα ζωάκια- εγώ επειδή δεν είχα ζώα του Βόρειου Πόλου επέλεξα κυρίως ζώα που έχουν αφανιστεί ώστε να παρουσιάσω το παιχνίδι σαν παγετώνα και να μιλήσουμε για αυτόν. Προσθέτετε νερό και αφήνετε στην κατάψυξη για ένα βράδυ. Τα βγάζετε όπως τα παγάκια σε ένα ρηχό ταψάκι και εφοδιάζετε το μικράκι σας με αλάτι, νερό  και εργαλεία εκσκαφής. Έτοιμο το παιχνίδι, ευκαιρία να μιλήσουμε και να δούμε πως λιώνει ο πάγος, πόσο τον επηρεάζει το αλάτι, που είναι ο Βόρειος Πόλος και τι είναι ένας παγετώνας. 






Messy play- χιονοστιβάδα! 

Καιρό τώρα ήθελα να του γεμίσω ένα μπολ με άμυλο καλαμποκιού, (corn flour) και νερό γιατί είναι το απόλυτο messy play και απίθανη η αίσθηση σε παιδί με θέματα αισθητηριακά όπως το δικό μου! Βρήκα λοιπόν την ευκαιρία και έθαψα τα ζώα που είχαμε σώσει από τον παγετώνα σε μια επική χιονοστιβάδα που δεν ήταν άλλο από κορν φλάουρ και νερό σε ένα ρηχό ταψάκι! (αν χρησιμοποιήσετε μπολ τα ζώα θα εξαφανιστούν τελείως!) Τα ζώα πραγματικά εγκλωβίστηκαν, δεν μπορούσες να τα κουνήσεις πριν λιώσει και πάλι το άμυλο- το οποίο για να λιώσει και να γίνει πάλι ρευστό πρέπει να το σπας με τα δάχτυλα σου και όλη σου την δύναμη! Του άρεσε πολύ ,για μέρες εγκλωβίζαμε τα ζώα με ένα σωρό διαφορετικούς τρόπους! Η συγκεκριμένη δραστηριότητα είναι ότι πρέπει και για πολύ μικρά μωράκια αφού και να φάνε από το άμυλο καλαμποκιού δεν υπάρχει κανένα απολύτως πρόβλημα. Απλώς στα μωρά θα παραλείψετε τα ζωάκια φυσικά!




Πείραμα σχετικά με τον κύκλο του νερού. 

Αγόρασα πρόσφατα ένα βιβλίο για το νερό, σας μίλησα για αυτό εδώ. Μέσα είχε μια αφίσα σχετικά με τον κύκλο του νερού. Εντελώς τυχαία την επόμενη κιόλας μέρα μίλησαν για αυτό ακριβώς στο νήπιο και κάνανε και πείραμα. (με ένα μπρίκι σκεπασμένο και νερό σε βρασμό) Ενθουσιάστηκε, έτσι βρήκαμε την ευκαιρία να διαβάσουμε παλιά δικά μου βιβλία να μιλήσουμε και για την ομίχλη, τι είναι, και πότε η βροχή γίνεται χιόνι. Έψαχνα παντού να βρω ένα σχετικό πείραμα, μέχρι που βρήκα αυτό- δυστυχώς δεν έχει βγάλει ΚΑΘΟΛΟΥ ήλιο μέρες τώρα μα περιμένουμε με υπομονή και ενθουσιασμό για το αποτέλεσμα. Σε μια πλαστική θήκη zip lock βάζουμε νερό, το χρωματίζουμε με χρώμα προαιρετικά, το οποίο αναπαριστά τις θάλασσες και τα ποτάμια και ζωγραφίζουμε ένα σύννεφο, ήλιο και το κολλάμε σε ένα παράθυρο του σπιτιού που το βλέπει ο ήλιος. Σιγά σιγά το νερό θα εξατμιστεί, δημιουργώντας υδρατμούς μέσα στο πλαστικό σακουλάκι, αναπαριστώντας έτσι τον κύκλο του νερού. Φοβερό; 





Mess free play- εξάσκηση λεπτών δεξιοτήτων. 

Ακόμα μια δραστηριότητα αγαπημένη σε μωρά, δεν λερώνει και στήνεται πανεύκολα. Στην δική μας περίπτωση βάλαμε ένα μικρό βαθμό δυσκολίας. Και πάλι σε ένα πλαστικό σακουλάκι zip lock ζωγράφισα έναν χιονάνθρωπο χωρίς μάτια, μύτη, κουμπιά και στόμα. Το γέμισα κατά τα 2/3 με ζελέ μαλλιών. Έβαλα επίσης, ότι χρειάζεται ένα μικράκι για να φτιάξει ότι έλειπε στον  χιονάνθρωπο. Πον πον για κουμπιά και μύτη, ματάκια, και σύρμα πίπας για στόμα. Το σταθεροποίησα με σελοτέιπ στο πάνω μέρος στο τραπέζι και έτοιμο. Το μικράκι μου πρέπει τώρα με τα δαχτυλάκια του να βάλει όλα τα εξτρά στην σωστή θέση. Νομίζετε ότι είναι εύκολο; Όχι και τόσο! Η αίσθηση δε από το ζελέ στην σακούλα είναι εκπληκτική γιατί σε παγώνει σαν χιόνι μα δεν λερώνεσαι καθόλου! 







Ανάγνωση σχετικών βιβλίων και ζωγραφική. 

Τα βιβλία για μας είναι το Α και το Ω. Σε αυτή την περίπτωση, πέρα από μερικά παραμύθια που είχα σχετικά, επέλεξα εκπαιδευτικά βιβλία από την παιδική μου ηλικία, σημείωσα μόνο τις σελίδες που μας αφορούσαν και διαβάζαμε είτε παράλληλα με τις δραστηριότητες, είτε ήρεμα και ωραία στον καναπέ μας. Βρήκα επίσης σε όλα τα βιβλία δραστηριοτήτων που έχει  ήδη, σχετικά φύλλα εργασίας και κάναμε και αυτά. 








 
Παιχνίδι στο κρύο και παιχνίδι στο χιόνι!

Δεν θα βαρεθώ να λέω πως το παιχνίδι είναι η κυριότερη πηγή μάθησης για ένα παιδί. Το παιχνίδι δε στην φύση είναι σχολείο κανονικό! Να μην φοβάστε να βγάζετε τα παιδιά σας στο κρύο, μόνο καλό τους κάνει, να φοβάστε τους κλειστούς πολυσύχναστους χώρους. Δεν υπάρχει τίποτε πιο πολύτιμο από ένα παιδί που νιώθει τον παγωμένο αέρα στην μύτη του, που αχνίζει με το ζεστό του χνώτο την ατμόσφαιρα, που πιάνει το χιόνι και προσπαθεί να δημιουργήσει με αυτό έστω μια χιονόμπαλα, που πατάει σε πάγο και νιώθει να γλιστράει, που νιώθει και ακούει τον ήχου του νερού της βροχής κάτω από τις γαλότσες του! Σας λέω είναι ότι πολυτιμότερο! 

Σε αυτό το θέμα θα μπορούσα να προσθέσω και άλλα πολλά. Καταρχάς κάναμε αυτό το πείραμα από εδώ, μα ήταν πλήρη αποτυχία... Θα δοκιμάσουμε ξανά με απιονισμένο νερό αυτή την φορά μήπως κάνει την διαφορά και θα σας πούμε. Όπως και να έχει και πάλι εξερευνήσαμε υφές και αισθήσεις και ας μην πέτυχε...



Επίσης, στο πλαίσιο του χειμώνα μπορείτε να κάνετε το πείραμα με την βροχή και τον κυκλώνα που σας είχαμε δείξει εδώ.  Τέλος στο σχολείο μάθανε εκτός από τον κύκλο του νερού, το χιόνι, την βροχή και για τα ζώα που πέφτουν σε χειμερία νάρκη τον χειμώνα- ευκαιρία να διαβάσουμε πάλι τον Ερμόλαο τον σκαντζόχοιρο του Τριβιζά, (με τον οποίο πέρσι είχαμε κάνει αυτή την δραστηριότητα) ή να φτιάξουμε μια αρκούδα από κολάζ όπως εδώ.  - αλλά και για τα χειμωνιάτικα ρούχα όπου παίξανε και ένα παιχνίδι ποιος θα καταφέρει να φορέσει πιο γρήγορα σκούφο, γάντια και κασκόλ!! (κερδίσαμε πανηγυρικά μαζί με άλλο ένα παιδάκι!) Και πολλά ακόμα που είμαι σίγουρη πως έχει παραλείψει να μου πει το μικράκι μου. 

Τι λέτε; Θέλετε να μαντέψετε το επόμενο θέμα μας; 

6 σχόλια:

  1. Πολύ όμορφη συλλογή με δραστηριότητες! Να έχεις μια υπέροχη μέρα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Φανταστικες δραστηριότητες Γιάννα μου!!! Μου άρεσε πολύ ο χιονάνθρωπος με το ζελέ!!! Πολλά πολλά μπράβο!!! Φιλιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Τι όμορφη ανάρτηση...ποσο ευρηματική!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Τα σχόλια σας είναι η κινητήριος δύναμη μου, Η αλληλεπίδραση που χρειάζεται κάθε blogger με τους αναγνώστες του. Θα χαρώ πολύ να σας δω εδώ κάτω...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...