Τρίτη 28 Μαΐου 2019

Μια μαγική πεταλούδα και ένα εργατικό μυρμήγκι! (δραστηριότητες σχετικά με τα έντομα της άνοιξης)

Τον Μάιο είπαμε θα ασχοληθούμε γενικότερα με τα έντομα! Ξεκινάμε να σας δείξουμε την πεταλούδα και το μυρμήγκι και θα συνεχίσουμε στην πορεία με την μέλισσα και την... αράχνη! (θυσία η μάνα, θυσία στον βωμό του homeschooling!) 

Όπως έχω ήδη αναφέρει, ο κύκλος ζωής σαν δραστηριότητα τον έχει εξιτάρει πολύ, συνεπώς ψάχνω πάντα διαφορετικούς τρόπους να φτιάξουμε τον εκάστοτε κύκλο ζωής. Επίσης, σκοπός μου είναι σε κάθε δραστηριότητα να περιλαμβάνω, γραφή, μαθηματικά, κινήσεις λεπτής δεξιότητας, και sencory play. Τα αποτελέσματα των δραστηριοτήτων μας δεν είναι πάντα τέλεια φωτογραφικά, είναι όμως φτιαγμένα εξολοκλήρου από τα μαιμουδίσια χεράκια και αυτό για μένα τα κάνει παραπάνω από τέλεια! 

Πάμε λοιπόν να σας δείξουμε πρώτα την κατασκευή που σας εντυπωσίασε περισσότερο από όλες! Τα real size φτερά πεταλούδας με εκπληκτικό εφέ στην σκιά του ήλιου! (αρχική έμπνευση από την εκπαιδευτικό Βασιλική Ρεσβάνη). 



Θα χρειαστείτε: 

- 3 χαρτόνια κανσόν ότι χρώμα θέλετε
- διάφανες ζελατίνες (σαν αυτές που βάζουμε στα γλυκά ή στα κρασιά) σε έντονα χρώματα. (συνήθως υπάρχουν κίτρινες, κόκκινες και πράσινες). 
-Κόλλα στικ/ ψαλίδι/ κορδέλες 
Για τις μικρές διακοσμητικές πεταλούδες θα χρειαστείτε και μερικά ξυλάκια για σουβλάκι και σύρματα πίπας. 

Κολλάτε πρώτα δυο χαρτόνια μαζί. Έτσι τα φτερά μας θα έχουν περισσότερη σταθερότητα και αντοχή. (σε ευχαριστώ Βασιλική, δεν θα το σκεφτόμουν!) Στην πορεία σχεδιάζετε τα φτερά και τα σχέδια τα οποία θα κόψετε για να προσθέσετε τις ζελατίνες. Κόβετε περιμετρικά και εσωτερικά τα σχέδια. 




Προσθέτετε βάζοντας κόλλα περιμετρικά κάθε κύκλου, τις ζελατίνες. 


Τρυπάτε με περφορατέρ τέσσερις φορές, δυο εκεί που θα ήταν οι κεραίες και δυο στην κάτω μεριά και περνάτε τις κορδέλες ώστε να μπορούν να φορεθούν τα φτερά σαν τσάντα σχολική! Έτοιμη η μαγική πεταλούδα μας! Εγώ έφτιαξα δυο, και μια για την βρωμούσα μου, η οποία ξετρελάθηκε περισσότερο από το μαιμούδι το οποίο μόλις τα φόρεσε έπεσε κάτω ξερός αναπαριστώντας τον κύκλο ζωής της πεταλούδας! (η οποία μόλις τελείωσε φυσικά!)

Ανακαλύψαμε πως τα φτερά μας δείχνουν πιο εντυπωσιακά στο πλακάκι το λευκό επειδή δεν αλλοιώνονται τα χρώματα, όμως ήταν πιο διασκεδαστικό να τρέχουμε με αυτά στον κήπο μας!! 





Στο ίδιο ακριβώς μοτίβο φτιάξαμε και τις διακοσμητικές μας πεταλούδες. Μόνο που προσθέσαμε σύρματα πίπας για κεραίες,  ξυλάκι για να τις στολίσουμε στις γλάστρες μας και ζωγραφίσαμε και το σώμα! Μας κάνουν πολύ όμορφα εφέ και στο μπαλκόνι, ανάλογα πως πέφτει ο ήλιος πάνω τους. 









Για τον κύκλο ζωής της πεταλούδας χρειαστήκαμε: (αρχική έμπνευση εδώ

-Ένα πλαστικό ή χάρτινο  πιάτο
-αφρώδες πράσινο χαρτί
-πράσινα μικρά πον πον 
-ζελατίνα
-ρυζόχαρτο πράσινο ή λαχανί
-ένα ξυλαράκι (προαιρετικά) 
-σύρματα πίπας πράσινα και κίτρινα ή κίτρινα και μαύρα 
-υγρή κόλλα (την κλασσική όχι χειροτεχνίας)/ ψαλίδι' μαρκαδόρο


Είχα σχεδιάσει αρχικά τον κύκλο ζωής της πεταλούδας στον μαυροπίνακα για να τον βοηθήσω οπτικά να λειτουργήσει. 


Έπειτα ζητάμε  από το μικράκι μας να σχεδιάσει έναν σταυρό στο πιάτο για να οριοθετήσει τον χώρο του κάθε στάδιου στον κύκλο ζωής. 


Έπειτα κόβει τα φύλλα που θα χρειαστεί και αρχίζει να τα κολλάει στο πιάτο του. Πρώτα το φύλλο με τα αυγά πάνω. (για αυγά μπορείτε να βάλετε και άσπρα μικρά πον πον όμως τα αληθινά αυγά της πεταλούδας είναι πρασινωπά!) 



Έπειτα φτιάχνουμε την κάμπια με τα σύρματα πίπας. Αρχικά τα τυλίγουμε αναμεταξύ τους και μετά γύρω από το δαχτυλάκι για να σχηματίσουμε την κάμπια. Κόβουμε και τα φύλλα που τρώει η λαίμαργη κάμπια μας και τα κολλάμε και αυτά. 




Για την χρυσαλίδα τυλίγουμε το ρυζόχαρτο σε οβάλ σχήμα τσαλακώνοντας το και μαζί με το ξυλαράκι το κολλάμε στο πιατάκι μας. Τέλος κόβουμε μερικά ορθογώνια κομμάτια ζελατίνας, τα τυλίγουμε στην μέση με σύρμα πίπας και είναι έτοιμη και η πεταλούδα μας! Γράφουμε και τα στάδια του κύκλου μας και έχουμε έναν άκρως εντυπωσιακό κύκλο ζωής πεταλούδας! 






Η πεταλούδα μας αυτή μας άρεσε τόσο που φτιάξαμε και άλλες και τις στολίσαμε και αυτές στο μπαλκόνι μας! 




Συμπληρώσαμε το homeschooling σχετικά με την πεταλούδα με φύλλα εργασίας από τις εκδόσεις Σαββάλα αλλά και από άλλα βιβλία δραστηριοτήτων- κάποια είναι από το lidl και το tiger, εξαιρετικά και αυτά- και εξασκήσαμε τόσο την γραφή μας, όσο και τα μαθηματικά, τις λεπτές μας δεξιότητες και τον συντονισμό χεριών και ματιών! 











Πάμε τώρα στο εργατικό μας μυρμηγκάκι; 

Για τον κύκλο ζωής του μυρμηγκιού χρειαστήκαμε: (αρχική έμπνευση εδώ

-Μια συσκευασία αυγών (εξάδα) χάρτινη
-χρώμα τέμπερας μαύρο ή καφέ
-σύρμα πίπας μαύρο ή καφέ
-κόλλα απλή υγρή (όχι χειροτεχνίας- δεν κολλάει καθόλου στην συγκεκριμένη δραστηριότητα)
-άσπρα μικρά πον πον 
-ματάκια πλαστικά δύο
-ροζ κλωστή για πλέξιμο
-άσπρη κλωστή για πλέξιμο (εμείς δεν είχαμε και χρησιμοποίησα κορδόνια) 

(αν τα νινάκια σας είναι στην δική μας ηλικία ή και μικρότερα τότε πρέπει εσείς να κόψετε την αυγοθήκη. Θα κόψετε τις τρεις θήκες μαζί ενωμένες και τις υπόλοιπες τρεις χωριστά την καθεμία. Ετοιμάστε τα υπόλοιπα υλικά σας και φωνάξτε το νινάκι σας) 


 Προσωπικά του έδειξα την τελική εικόνα αυτών που θέλαμε να φτιάξουμε και τον άφησα να το διασκεδάσει! (έχει εξελιχθεί σε έναν μικρό χειροτέχνη!) 





Το να τυλίξει τις κλωστές γύρω από την αυγοθήκη τον δυσκόλεψε περισσότερο από όσο θα πίστευα, τα κατάφερε όμως! Ταυτόχρονα μιλούσαμε για τα μυρμήγκια με οδηγό τα βιβλία μας, ενώ γράψαμε και το κάθε στάδιο της ζωής του μυρμηγκιού!



Το αποτέλεσμα μας δικαίωσε... 


Για την χειροτεχνία μυρμηγκοφωλιά χρειαστήκαμε: 

-2 χαρτόνια (εμείς χρησιμοποιήσαμε από τις συσκευασίες των δημητριακών)
-ξυλομπογιές 
-κόλλα/ψαλίδι
-μερικά σποράκια (εμείς βάλαμε σουσάμι, κόκκινες φακές, φακές και ρύζι) 


Με οδηγό το βιβλίο μας, το οποίο ήταν και η έμπνευση μας, σχεδιάσαμε την φωλιά εσωτερικά, τους θαλάμους και τα μυρμήγκια. 





Κολλήσαμε τα σποράκια μας στις αποθήκες και μετά ζωγραφίσαμε και το εξωτερικό της φωλιάς με μπόλικο γρασίδι, ένα μυρμήγκι και μια πεταλούδα και μια μικρή τρυπούλα που είναι η είσοδος της φωλιάς! Τα κόψαμε γύρω γύρω και τα ενώσαμε με ένα διπλόκαρφο! Έτοιμη και η μυρμηγκοφωλιά μας! 


(tip: για να είμαι σίγουρη πως τα σποράκια μας δεν θα μαζέψουν αληθινά μυρμήγκια, έβαλα μετά από πάνω εξτρά κόλλα χειροτεχνίας, η οποία γίνεται διάφανη μην την φοβάστε, και έτσι τα θωράκισα για πάντα!) 

Δυστυχώς δεν βρήκα πολλά σχετικά φύλλα εργασίας στα βιβλία μας, όμως βρήκα με άλλα  έντομα και κάναμε αυτά! 





Εννοείται πως διαβάσαμε και σχετικά βιβλία! Δείτε όλη μας την βιβλιοθήκη εδώ. Αυτό τον μήνα φυτέψαμε τα τοματίνια μας στο μπαλκόνι , έτσι είχαμε την ευκαιρία και για sencory, messy play με τα χώματα και φυσικά την παρατήρηση αληθινής μυρμηγκοφωλιάς που φιλοξενώ με περισσή ευγένεια στην γλάστρα της μανώλιας μου!! 

Λόγω της ταυτόχρονης ανακαίνισης στο σπίτι μα και στο μπαλκόνι, δεν έχω φωτογραφίες από όλα, ανυπομονώ ωστόσο να σας δείξουμε και τις δραστηριότητες σχετικά με την μέλισσα και την αράχνη! (σας είπα ήδη ότι γίνομαι θυσία, ε;;;!!!) 

Για περισσότερες απίθανες ιδέες σχετικά με τις πεταλούδες  δείτε τα επόμενα λινκ από αγαπημένες φίλες bloggers. 

Παιχνίδι και δημιουργία 

My little world by Sotiria 

Shabby Mommy

5 σχόλια:

  1. Τι όμορφα που είναι όλα και το μαϊμούδι τρομερός στη ζωγραφική..Μπράβο!!Χίλια ευχαριστώ για την αναφορά σου στο blog μου και πάλι..Καλή συνέχεια ❤❤❤

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Τι όμορφα που είναι όλα και το μαϊμούδι τρομερός στη ζωγραφική..Μπράβο!!Χίλια ευχαριστώ για την αναφορά σου στο blog μου και πάλι..Καλή συνέχεια ❤❤❤

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Τι όμορφα πράγματα που κάνετε Γιάννα μου! Επιστήμη ολόκληρη! Μπράβο μανούλα!Σε ευχαριστώ πολύ για την αναφορά γλυκιά μου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Τα σχόλια σας είναι η κινητήριος δύναμη μου, Η αλληλεπίδραση που χρειάζεται κάθε blogger με τους αναγνώστες του. Θα χαρώ πολύ να σας δω εδώ κάτω...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...