Δευτέρα 14 Μαΐου 2018

Αυτοσχέδιος προβολέας αστερισμών. (δραστηριότητα STEM)

Είχα την τύχη να μου στείλει μια φίλη της σελίδας πριν καιρό, ένα εξαιρετικά ενδιαφέρον link, (θα το βρείτε εδώ), για αυτοσχέδιο προβολέα αστερισμών! Όταν τελικά οργανώθηκα ώστε να το δοκιμάσουμε, το αποτέλεσμα ενθουσίασε τόσο εμένα, όσο και το μαιμουδάκι! Και είμαι σίγουρη πως ακόμα και αν τα μικρά σας δεν έχουν δείξει ενδιαφέρον για το διάστημα, μετά από αυτή την δραστηριότητα, θα θέλουν να μάθουν περισσότερα! 







Θα χρειαστείτε: 


  • ρολά υγείας (είτε ένα με σκοπό να αλλάζετε τους αστερισμούς, είτε τόσα όσοι και οι αστερισμοί. Εμείς χρειαστήκαμε 12) 
  • κόλλες Α4 σε πάχος λεπτής ακουαρέλας. (στα βιβλιοπωλεία ξέρουν να σας καθοδηγήσουν. 
  • λαστιχάκια
  • λαδόκολλα χειροτεχνίας (προαιρετικά) 
  • αστεράκια αυτοκόλλητα (προαιρετικά) 
  • σελοτέιπ 
  • καρφίτσα ή πινέζα 
  • φακό ή καλύτερα κινητό με εφαρμογή φακού! 
Εγώ δεν κατάφερα τελικά ποτέ να εκτυπώσω τις κάρτες του link, οπότε έφτιαξα μόνη μου τους 12 πιο αγαπημένους αστερισμούς.  Αρχικά σχεδίασα 12 κύκλους ακολουθώντας το πλαίσιο από τα ρολά υγείας. Στην συνέχεια με οδηγό το αγαπημένο μας βιβλίο για το διάστημα "Ο Ατλαντάς τους Διαστήματος" σχεδίασα τους πιο αγαπημένους αστερισμούς του μαιμουδιού- ή τουλάχιστον αυτούς που εγώ μπορούσα να χωρέσω στον χώρο που ήθελα να τους χωρέσω! Τέσσερις αστερισμούς ανά Α4 ώστε όταν τους κόψω να έχω ένα επαρκές τετράγωνο πλαίσιο γύρω τους για να μπορώ να τους τυλίξω στην πορεία στα ρολά υγείας. 


Αφού τα έκοψα, τότε ξεκίνησα να ντύνω τα ρολά με την λαδόκολλα χειροτεχνίας. Αν ντύσετε και εσείς τα ρολά σας να προσέξετε να κολλήσετε καλά τις πλευρές που γυρνάτε εσωτερικά στα ρολά μιας και αν εξέχει το χαρτί θα επηρεάσει φυσικά τους αστερισμούς. 


Στην πορεία, τύλιξα τον κάθε αστερισμό από την μια πλευρά σε κάθε ρολό και το σταθεροποίησα με λαστιχάκι, ενώ το ολοκλήρωσα στολίζοντας το κάθε ένα και με λίγα αστέρια αυτοκόλλητα. (ή κάνουμε σωστή δουλειά ή δεν κάνουμε!!) 


Μετά είχε έρθει η ώρα του μαιμουδιού που την περίμενε πως και πως! Η ώρα να τρυπήσει με την πινέζα πάνω στις κουκκίδες των αστερισμών! Εξαιρετική άσκηση λεπτής δεξιότητας και συντονισμού ματιών και χεριών για να μην πω πως είναι άκρως εθιστικό- πιστέψτε ξέρω- τρύπησα συνολικά 180 αστερισμούς! (θα μάθετε άλλη φορά γιατί!!) 




Τώρα έμενε να τους δοκιμάσουμε! Κλειστήκαμε στο πιο σκοτεινό μας δωμάτιο και αρχίσαμε! Όπως ακριβώς αναφέρει και η μαμά blogger στον αρχικό link που σας έδωσα, ο φακός από το κινητό ήταν αυτός που έδειχνε πιο εντυπωσιακά τους αστερισμούς αφού το φως του είναι πιο συγκεντρωμένο από αυτό ενός φακού. Δείτε πόσο όμορφα φαίνονται... (και οι φωτογραφίες τους αδικούν κιόλας!) 






Το βλέπετε το ευτυχισμένο μουτράκι; 


Εφόσον φτιάξαμε τόσους αστερισμούς και ως γνήσια και ψυχαναγκαστικά οργανωτική οικογένεια, εννοείται πως βρήκαμε και τρόπο να τους αποθηκεύουμε! Ένα κουτί από παπούτσια, λίγο χρώμα και μερικά ακόμα αστέρια, ήταν αρκετά για να έχουμε το δικό μας κουτί αστρονομίας! (αμ τι!!!)



Εμείς λατρέψαμε αυτή την χειροτεχνία! Εσείς; 



10 σχόλια:

  1. Εγώ πάντως τρελάθηκα!!!! Ξέρεις Και το δικό μας κόλλημα με το διάστημα οπότε θα το δοκιμάσουμε οπωσδήποτε!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σοφία και εμείς!!!! Αναμένω να δω τους προβολείς σας! Φιλιά πολλά

      Διαγραφή
  2. φανταστικο!!! θα το δοκιμασουμε οπωσδηποτε!! μπραβο Γιάννα μου!! Ειστε αστερια!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Είστε πολύ μπροστά έτσι;;;; γι αυτό σας αγαπώ άλλωστε!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Γιάννα τι εκπληκτική δραστηριότητα δημιουργήσατε! Εκτός του ότι μαγεύτηκα από το κουτί (εξαιρετική πρόσθεση σε μια ήδη τέλεια απασχόληση) πόσο υπέροχα φαίνονταν οι αστερισμοί! Είστε φοβερή ομάδα! Μπράβο!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σε ευχαριστούμε τόσο πολύ γλυκιά μου Βέρα!!! Το έχει στο καταφύγιο του στην ντουλάπα, μπαίνει και τους βλέπει!

      Διαγραφή

Τα σχόλια σας είναι η κινητήριος δύναμη μου, Η αλληλεπίδραση που χρειάζεται κάθε blogger με τους αναγνώστες του. Θα χαρώ πολύ να σας δω εδώ κάτω...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...