Δευτέρα 24 Σεπτεμβρίου 2018

7+1 δραστηριότητες για το διάστημα!

Όταν ο Δημήτρης Γεράσιμος μου ζήτησε το θέμα του homeschooling για την εβδομάδα που μας πέρασε να είναι το διάστημα, απογοητεύτηκα  λίγο η αλήθεια είναι. Δεν είναι ότι δεν μου αρέσει σαν θέμα, αντίθετα κάναμε και το πάρτι μας φέτος σχετικά με το διάστημα και ήταν υπέροχο- με ενέπνευσε πολύ! (αν δεν έχετε δει το πάρτι μας, πιστέψτε με θα σας αρέσει, μπορείτε να το δείτε εδώ). Είναι όμως που το έχουμε εξαντλήσει λίγο αυτό το θέμα εφόσον αποτελεί αδυναμία του μήνες τώρα . Αναρωτιόμουν, τι άλλη σχετική δραστηριότητα θα μπορούσα να βρω που να τον εξιτάρει... Ευτυχώς όμως το παγκόσμιο διαδίκτυο σφύζει από υπέροχους ανθρώπους με μοναδικές ιδέες συνεπώς το πλάνο μας είχε ως εξής: 

ΔΙΆΣΤΗΜΑ: 

  • Ανάγνωση σχετικών βιβλίων
  • Εκπαιδευτική κατασκευή ηλιακού συστήματος και αστερισμών
  • Αισθητηριακή δραστηριότητα- moon rocks
  • Ζωγραφική με χειροποίητο χρώμα από σεληνιακή σκόνη
  • Μελέτη των αστερισμών με αυτοσχέδιο προτζέκτορα και παιχνίδι εκτόξευσης με αυτοσχέδιο πύραυλο
  • Εκπαιδευτικό παιχνίδι για το ηλιακό σύστημα
  • Παρατήρηση του ουρανού με τηλεσκόπιο
  • Pretend Play 


Την πρώτη μέρα, για να τον εντυπωσιάσω, (χεχε) φανέρωσα την αισθητηριακή μας δραστηριότητα. Την κατασκευή πετρωμάτων από την σελήνη! Νομίζετε ότι αυτό είναι αδύνατο; Τίποτε δεν είναι αδύνατο με φαντασία και καλή θέληση! 

MOON ROCKS (αρχική ιδέα εδώ



Για τους σεληνιακούς βράχους θα χρειαστείτε: 

  • 4 ποτήρια μαγειρική σόδα
  • μαύρο χρώμα (εμείς βάλαμε τέμπερα) 
  • χρυσόσκονη 
  • 1/4 του ποτηριού νερό 
  • έναν σχετικά μεγάλο ρηχό ταψί ή πλαστικό κουτί
Στην ηλικία που είναι τώρα το  μαιμούδι, (5 χρονών), μετράει μόνος του πια όλα τα υλικά απλά με την δική μου καθοδήγηση. Βάζουμε λοιπόν όλα τα υλικά σε ένα ταψί και ανακατεύουμε μέχρι το μείγμα να πλάθεται σε μπάλες. Η αίσθηση είναι υπέροχα εθιστική και δροσερή και φυσικά τα χεράκια θα γίνουν κατάμαυρα! Όση περισσότερη χρυσόσκονη βάλετε, τόσο το καλύτερο! Αφήνετε να στεγνώσουν ένα βράδυ και την επόμενη μέρα τα σεληνιακά μας πετρώματα είναι έτοιμα! 








Λάβετε υπόψιν σας πως περνώντας οι μέρες τα πετρώματα ασπρίζουν, χάνοντας το ωραίο μαύρο χρώμα τους. Εμείς βρήκαμε ευκαιρία για λίγη ακόμα χειροτεχνία βάφοντας τα ξανά μαύρα εξωτερικά με πινέλο και πασπαλίζοντας λίγη ακόμα χρυσόσκονη! Τώρα έχουμε στολίσει με αυτά το σαλόνι μας και το μαιμούδι είναι απλά εκστασιασμένο! 





ΖΩΓΡΑΦΙΚΉ ΜΕ ΣΕΛΗΝΙΑΚΉ ΣΚΟΝΗ (αρχική ιδέα εδώ)




Για να ζωγραφίσετε με χρώμα φτιαγμένο από σεληνιακή σκόνη θα χρειαστείτε τα εξής: 

  • Μερικές άσπρες κιμωλίες 
  • Ασημί ή μαύρη τέμπερα (εμείς βάλαμε ασημί γιατί έτσι ήθελε το μαιμούδι)
  • Λίγο νερό
  • Ένα γουδί
  • Μαύρο ή σκούρο μπλε χαρτόνι
  • Πινέλα
Βάζουμε το μικράκι μας να σπάσει τις κιμωλίες με το γουδί! Ο Δημήτρης Γεράσιμος ενθουσιάστηκε γιατί πρώτη φορά το χρησιμοποίησε! Δεν μας πειράζει να μείνουν και πιο χοντρά κομμάτια μέσα στο μείγμα μας, την θέλουμε αυτή την διαφορετική υφή. Έπειτα, πολύ προσεκτικά προσθέτουμε λίγο νερό και ασημί χρώμα και ανακατεύουμε μέχρι με πετύχουμε περίπου την πυκνότητα μιας τέμπερας! Τέλος, αφήνουμε το μικράκι μας να μεγαλουργήσει! (το δικό μου μικράκι έφτιαξε την σελήνη στην μια ζωγραφιά και το έδαφος της στην άλλη!) 










ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΉ ΚΑΤΑΣΚΕΥΉ ΗΛΙΑΚΟΎ ΣΥΣΤΉΜΑΤΟΣ+

Την συγκεκριμένη κατασκευή την είχαμε φτιάξει το καλοκαίρι που μας την είχε πάρει δώρο η νονά μας- μαζί με τους αστερισμούς- και ομολογώ πως ήταν δύσκολη για τον Δημήτρη Γεράσιμο. Τα πλαίσια που πρέπει να ζωγραφίσεις είναι πολύ μικρά και σίγουρα ενδείκνυνται για ηλικίες 8+, αν και δυσκολεύτηκα μέχρι και εγώ! (38+!!) Είναι όμως όμορφο εν τέλει, λάμπει πολύ εντυπωσιακά στο σκοτάδι και μας βοήθησε ακόμα περισσότερο στην κατανόηση του ηλιακού συστήματος και την θέση των πλανητών σε αυτό. (συμπληρωματικά με την δική μας απεικόνιση του ηλιακού συστήματος σε χαρτόνια!) 





+ΚΑΤΑΣΚΕΥΉ ΠΡΟΤΖΈΚΤΟΡΑ ΑΣΤΕΡΙΣΜΏΝ. 

Μια ακόμα κατασκευή που είχαμε φτιάξει το καλοκαίρι και η οποία έμοιαζε πολύ με τον αυτοσχέδιο προτζέκτορα που θα σας δείξουμε στην πορεία- και που είναι πολύ καλύτερος για τις μικρότερες ηλικίες. Ωστόσο είναι ένα εντυπωσιακό διακοσμητικό στοιχείο στο δωμάτιο μας που αγαπάμε και χαζεύουμε συχνά. 



ΜΕΛΈΤΗ ΤΩΝ ΑΣΤΕΡΙΣΜΏΝ ΜΕ ΑΥΤΟΣΧΈΔΙΟ ΠΡΟΤΖΕΚΤΟΡΑ+

Άλλη μια χειροτεχνία που είχαμε φτιάξει για το πάρτι μας και έχουμε χρησιμοποιήσει τόσο μα τόσο πολύ! Σας δείξαμε πως φτιάχνετε εδώ και πραγματικά σας παροτρύνουμε να το κάνετε και εσείς! Με αυτό τον τρόπο έχουμε γίνει σχεδόν ειδικοί στους αγαπημένους μας αστερισμούς με αποτέλεσμα να τους αναγνωρίζουμε με χαρά στον νυχτερινό ουρανό! 





+ΠΑΙΧΝΊΔΙ ΕΚΤΌΞΕΥΣΗΣ ΜΕ ΑΥΤΟΣΧΈΔΙΟ ΠΎΡΑΥΛΟ

Εσείς γνωρίζετε πως μπορείτε να εκτοξεύσετε έναν πύραυλο μόνο με ένα καλαμάκι και τον αέρα από τα πνευμόνια σας; Και όμως! Και σας δείξαμε αναλυτικά πως εδώ! 



ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΌ ΠΑΙΧΝΊΔΙ ΜΕ ΗΛΙΑΚΌ ΣΎΣΤΗΜΑ

Αγαπώ εξίσου και τα "στημένα" εκπαιδευτικά παιχνίδια, με ξεκουράζουν μια μέρα που δεν θέλω να προετοιμάσω καμία δραστηριότητα και πάντα θα έχουν σκεφτεί κάτι που εγώ φυσικά δεν θα το έχω σκεφτεί. Την συγκεκριμένη σειρά "παίζω και δημιουργώ" την αγαπώ γιατί εκτός από οικονομικά προσιτή είναι και εύκολη και κατανοητή. Την έχουμε καιρό και αυτή και παίζουμε συχνά! 




ΠΑΡΑΤΉΡΗΣΗ ΤΟΥ ΟΥΡΑΝΟΎ ΜΕ ΤΗΛΕΣΚΌΠΙΟ 

Ότι καλύτερο για ένα μικράκι που το ενθουσιάζει ο ουρανός! Η παρατήρηση του ουρανού με τηλεσκόπιο δεν είναι εύκολη, σε ανταμείβει όμως σίγουρα! Είναι εξαιρετικά δύσκολο να εστιάσεις σωστά τον φακό και μετά τα μικρά ματάκια να εστιάσουν και πάλι με το ένα μόνο ματάκι για να δουν κάτι που τις περισσότερες φορές μπορεί να μην γνωρίζουν καν πως μοιάζει! Το φεγγάρι όμως είναι πάντα εντυπωσιακό, και αυτή την εβδομάδα σχεδόν ολόκληρο οπότε ήμασταν σούπερ τυχεροί! Μπορεί να μας ρήμαξαν τα κουνούπια- μα άξιζε!! 



ΑΝΆΓΝΩΣΗ ΣΧΕΤΙΚΏΝ ΒΙΒΛΊΩΝ

Μαζεύοντας όσα βιβλία είχα για την εβδομάδα διαστήματος, πολύ γρήγορα διαπίστωσα πως είχαμε πάαααρα πολλά! Παρόλα αυτά το μικράκι μου έβαλε στο μάτι ένα ακόμα, ενώ ήμασταν πολύ τυχεροί γιατί κερδίσαμε ένα ακόμα πολύ ξεχωριστό βιβλίο το οποίο "ζωντανεύει" το ηλιακό σύστημα με την βοήθεια ενός smartphone ή ενός τάμπλετ! 

Σας έχουμε μιλήσει για κάθε ένα βιβλίο ξεχωριστά εδώ. Τα αγαπάμε όλα ένα προς ένα. 




Και τέλος το σημαντικότερο όλων...

PRETEND PLAY 

Σας λέω. Δεν υπάρχει πιο αποδοτικός τρόπος να εμπεδώσει ένα παιδί όσα έμαθε από το παιχνίδι. Εμείς ντυθήκαμε αστροναύτες, παίξαμε με τα παιχνίδια μας, ταξιδέψαμε με την φαντασία μας μέχρι και στον Κρόνο, περπατήσαμε στους δακτύλιους του και αφήσαμε ένα αποτύπωμα από το χεράκι μας στην σελήνη για να μείνει αιώνια αφού δεν υπάρχει ατμόσφαιρα για να καταστραφεί. Ονειρευτήκαμε εξωγήινη ζωή και αναρωτηθήκαμε μήπως θέλουμε πραγματικά να γίνουμε αστροναύτες! (θέλει, αρκεί να μετακομίσουμε όλοι οικογενειακώς συν την νονά του και την βρωμούσα στην Αμερική!) Δείτε πως μπορείτε να φτιάξετε την δική σας στολή αστροναύτη με προωθητήρες εδώ


BONUS ΔΡΑΣΤΗΡΙΌΤΗΤΑ: 

Με ένα ταψί, λίγο χαρτόνι και μια μπίλια, μπορούμε να δείξουμε στο μικράκι μας πως γυρίζει η γη γύρω από τον ήλιο. Εγώ χρησιμοποίησα τις μινιατούρες από το πλανητάριο, μα γίνεται και μόνο με έναν ζωγραφιστό ήλιο και μια γυαλένια μπίλια. Μόνη προϋπόθεση να είναι στρογγυλό το ταψί και μετά ζητάμε από το μικράκι μας να γυρίζει την γη γύρω γύρω στο ταψί! Έτσι ακριβώς γυρίζει και η γη γύρω από τον ήλιο μα και γύρω από τον εαυτό της- σαν σβούρα! 


Το θέμα αυτής της εβδομάδας το διάλεξα εγώ... Θέλετε να μαντέψετε; 






Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια σας είναι η κινητήριος δύναμη μου, Η αλληλεπίδραση που χρειάζεται κάθε blogger με τους αναγνώστες του. Θα χαρώ πολύ να σας δω εδώ κάτω...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...