Πέμπτη 6 Σεπτεμβρίου 2018

Monkey homeschooling...

Πρέπει να έχει περάσει και ένας χρόνος- επιεικώς μιλώντας-  από τότε που σας υποσχέθηκα πως θα κάνω μια συνοπτική ανάρτηση με τις δημιουργικές δραστηριότητες που κάνουμε με τον Δημήτρη Γεράσιμο. Το θέμα είναι πως κάνουμε τόσα πολλά πράγματα και ειλικρινά δεν ξέρω πως να τα διαχωρίσω ή να τα συνοψίσω σε ένα κείμενο. Επειδή όμως υπάρχουν και φίλες που δεν έχουν λογαριασμό στο fb, (ώστε να τις βλέπουν στο σχετικό άλμπουμ που ενημερώνω σχεδόν καθημερινά), θα προσπαθήσω να τις μοιραστώ μαζί σας όσο πιο περιεκτικά και οργανωμένα μπορώ. 



Καταρχάς, φέτος ήταν ο τελευταίος χρόνος για μας για αυτό το υπέροχο ταξίδι του homeschooling- τουλάχιστον όπως το ξέραμε μέχρι τώρα-  εφόσον έφτασε ο καιρός που το μαιμούδι μου θα πάει νήπιο. Όντας μεγαλύτερος πλέον, τα πάντα έχουν αποκτήσει άλλη μαγεία- η οπτική του αλλάζει διαρκώς- αλλά και μεγαλύτερη πρόκληση για μένα μιας και είναι πιο "απαιτητικός" πια με το τι θα του κινήσει το ενδιαφέρον ώστε να  αφήσει το παιχνίδι του- το οποίο παιχνίδι βέβαια είναι από μόνο του είναι μεγάλη πηγή μάθησης με ποικίλους και πολύ διασκεδαστικούς τρόπους!

Ξεκινώ και εύχομαι να σας δώσουμε πολλές ιδέες και να σας εμπνεύσουμε! (το κείμενο περιέχει ενεργά λινκ τα οποία σας παραπέμπουν σε ξεχωριστές αναρτήσεις μας) 

Πειράματα: 

Τα πειράματα τα ξεκινήσαμε πέρσι το καλοκαίρι και ειλικρινά τον συνεπήραν! Ο Δημήτρης Γεράσιμος μπορεί να είναι ο απόλυτος βιβλιοφάγος, είναι όμως ταυτόχρονα πολύ πρακτικό μυαλό. Θέλει πάντα να βρει και να μάθει πως λειτουργεί κάτι, έχει άφθονη περιέργεια για τον μηχανισμό συγκεκριμένων πραγμάτων, ενώ τα αληθινά μαστορέματα δίπλα στον παππού του και τον μπαμπά του είναι το καλύτερο του. Ήταν λογικό λοιπόν να τον εξιτάρουν τα πειράματα μιας και του δίνουν- εκτός από εντυπωσιακό θέαμα- άφθονη τροφή για σκέψη και ερωτήσεις! Να μερικά από τα πειράματα που έχουμε κάνει ήδη- ενώ θα ακολουθήσουν και άλλα! 

Νερό και Λάδι. Οι αιώνιοι εχθροί. 




Ένα γυάλινο μπουκάλι, μερικοί συνδετήρες, ένας καλός μαγνήτης... Έτοιμο ακόμα ένα μικρό πείραμα...




Όταν το νερό "περπατάει"! Ένα εντυπωσιακό πείραμα!



Το χρωματισμένο νερό που έμεινε από αυτό το πείραμα το αξιοποιούμε στην πορεία βάζοντας μέσα λευκά λουλούδια με σκοπό να δούμε αν θα χρωματιστουν τα φύλλα τους! Και χρωματίστηκαν πράγματι! Ωστόσο άργησαν αρκετά με αποτέλεσμα να χάσει λίγο το ενδιαφέρον του - θέλω να δοκιμάσουμε και με γαρύφαλλα μήπως και το αποτέλεσμα είναι πιο γρήγορο! 



Κλασσικό και αγαπημένο... Το έχουμε ξανακάνει στο παρελθόν, ωστόσο τώρα το εμπλουτισαμε καλύπτοντας το κουτάκι του γιαουρτιού με ταινία - εξασκοντας έτσι τον συντονισμό ματιών και χεριών και τις λεπτές δεξιότητες - ενώ φυσικά συζητήσαμε τι άλλα όσπρια υπάρχουν που θα μπορούσαμε να φυτεψουμε. Ακολούθησαν τα φασόλια, τα οποία μας εντυπωσίασαν πολύ περισσότερο! Ενώ εννοείται πως αξιοποιήσαμε και τα τσόφλια από τα αυγά στο πρωινό μας....










 Φτιάξαμε το δικό μας ηφαίστειο! (και όμως!) 

Δείτε εδώ! 


Και φυσικά πολλά ακόμα πειράματα που έχουμε σε βίντεο στην σελίδα του fb εδώ
Ζωγραφική με χίλιους δύο τρόπους! 

Νομίζω πως το πρώτο πράγμα που αγάπησε ο Δημήτρης Γεράσιμος ήταν η ζωγραφική. Ξεκινήσαμε με κηρομπογιές, συνεχίσαμε εύκολα με μαρκαδόρους και νερομπογιές και καταλήξαμε στην μεγάλη μας λατρεία. Τις τέμπερες και τα πινέλα. Έχουμε ζωγραφίσει άπειρες ζωγραφιές όλα αυτά τα χρόνια και με πολλούς διαφορετικούς τρόπους! 












Όταν όμως δεν θέλουμε να χρησιμοποιήσουμε τα φύλλα ως πινέλο, τότε τα χρησιμοποιούμε ακόμα πιο ευφάνταστα! (ζωγραφίζοντας και πάλι με πιο εναλλακτικό τρόπο!)





Έχουμε ζωγραφίσει και με μπατονέτες, αυτοκίνητα, νεροπίστολα, σφουγγάρια, με χρωματιστή άμμο, με ρολά κουζίνας, με ψηφιδωτά, με κολάζ, με γλωσσοπίεστρα ή ακόμα και με συνδυασμό όλων αυτών- απλώς δεν έχουμε ξεχωριστές αναρτήσεις για αυτές τις ζωγραφικές μας! (έχει όμως η Ελπίδα απίστευτα πολλές ιδέες για ζωγραφική βρείτε τες όλες εδώ









Χειροτεχνίες που ακονίζουν μυαλό, μάτια  και λεπτές δεξιότητες. 

Νομίζω τις συγκεκριμένες τις έχουμε τερματίσει! Σε όλα τα επίπεδα! Δεν είναι μόνο όσες σας παραθέτω σε λινκ παρακάτω. Είναι τόσες και άλλες τόσες που κάνουμε διαρκώς όπως να κόβουμε με ψαλίδι, (ξεκινήσαμε από πλαστελίνη και καλαμάκια και προχωρήσαμε σε χαρτιά κολάζ για να καταλήξουμε στο δομημένο κόψιμο όπου ακολουθεί πλέον ένα περίγραμμα), να μεταφέρουμε αντικείμενα από την μια μεριά στην άλλη με την βοήθεια εργαλείων, να κολλάμε, να στήνουμε τουβλάκια, να παίζουμε με lego, να αυτοσχεδιάζουμε με ότι έχουμε σπίτι- η φαντασία το μόνο μας όριο. 















































Φτιάξαμε προωθητήρες αστροναύτη για την αποκριάτικη στολή μας και όχι μόνο! 


Μερικές ακόμα δραστηριότητες μας σε φωτογραφικές στιγμές... 







Κατασκευές και δραστηριότητες με μουσική υπόκρουση

Πρόκειται για δραστηριότητες που αγαπάμε τόσο πολύ μα δυστυχώς έχουμε τιμήσει με μόνο μια ανάρτηση. Έχω ωστόσο να σας παραπέμψω στην αγαπημένη Σοφία από την οποία εμπνευστήκαμε αρχής- εξαρχής, (μπορείτε να την βρείτε εδώ μα έχω και πιο συγκεκριμένα λινκ μέσα στο κείμενο). Ξεκινήσαμε φτιάχνοντας  το μπουκάλι με τον ήχο της βροχής που απλά μας ξετρέλανε. Συνεχίσαμε με το σαντούρι, τα μουσικά βραχιολάκια, τις μπαλανομαράκες,  την χελιδόνα, και φυσικά τα καζού που λατρέψαμε!  Εχουμε φτιάξει το μουσικό τούνελ, τις μαράκες  ενώ στα υπόψιν είναι και το σείστρο!  (κλικ πάνω στις χρωματισμένες λέξεις για να βρείτε λινκ στις δημιουργίες μας μα και στα κείμενα της Σοφίας)














Συμμετοχή στις δουλειές του σπιτιού! 

Υπάρχει καλύτερο "σχολείο" από το να συμμετέχει το παιδί ενεργά στην ζωή και την ρουτίνα του σπιτιού; Να αντιμετωπίζεται με τον σεβασμό που του αξίζει και να του ανατείθενται δουλειές που μπορεί να κάνει μόνος του ανάλογα με την ηλικία; Από το να μας φέρει τα λαχανικά που θέλουμε για το φαγητό, μέχρι και να μαγειρέψει μαζί μας κανονικά από μια ηλικία και μετά η ενεργή συμμετοχή του μαιμουδιού μας στην καθημερινότητα μας είναι το καλύτερο δώρο. Το μαθαίνει όλα όσα ανέφερα  παραπάνω και άλλα τόσα. Ο Δημήτρης Γεράσιμος λατρεύει να τον συμπεριλαμβάνουμε σε όλα- ακόμα και στο μάζεμα και πλύσιμο των χαλιών ή στο βάψιμο των ξύλων- και αυτό ακριβώς κάνουμε. Δεν ξέρω τι θα κάνω χωρίς τον μικρό και χαρούμενο βοηθό μου τις ώρες που θα λείπει φέτος, ξέρω όμως πως τον γέμισα με όσα περισσότερα εφόδια μπορούσα μόνο και μόνο με το να του αναθέτω ευθύνες. 























Σε αυτή την ηλικία πλέον, (5), ο Δημήτρης Γεράσιμος μπορεί με ευκολία να αδειάσει το πλυντήριο ρούχων, να αδειάσει και να τοποθετήσει τα δικά του πλαστικά σκεύη από το πλυντήριο πιάτων ή να τα πλύνει ο ίδιος εξαρχής, να ποτίσει τις γλάστρες στο μπαλκόνι, να βάψει αποδοτικά ένα αντικείμενο- όπως ένα παντζούρι- να ετοιμάζει ή να προετοιμάζει μόνος το πρωινό του ενώ το μάζεμα των παιχνιδιών του είναι αποκλειστική του ευθύνη. (εγώ τον βοηθάω όταν θέλουν αναδιοργάνωση από τα πολλά τσαπατσούλικα μαζέματα!) 

Παραμύθια και πάλι παραμύθια! 


Δεν χρειάζεται να πω πολλά. Τα έχω πει όλα σε αυτά τα δυο κείμενα. ΛΑΤΡΕΥΟΥΜΕ τα βιβλία και μας έχουν προσφέρει τόσα μα τόσα πολλά.... Να γιατί...


Ένα πάτωμα παραμύθια...







Επιτραπέζια παιχνίδια! 

Νομίζω πως τα επιτραπέζια παιχνίδια είναι από τα αγαπημένα μου! Λατρεύω να παίζουμε- ιδίως όλοι μαζί- μιας και είμαστε όλοι πολύ ανταγωνιστικοί και το κλίμα γίνεται έξτρα πικάντικο πολύ γρήγορα. Τα επιτραπέζια διδάσκουν τόσα πολλά στα παιδιά, όπως να έχουν υπομονή, να μετράνε, να ακολουθούν κανόνες και οδηγίες να ακολουθούν μια συγκεκριμένη ροή. Ανάλογα το επιτραπέζιο μαθαίνουν και κάτι διαφορετικό. Εδώ τα δικά μας αγαπημένα όλα μαζί, όμορφα και τακτοποιημένα! 

















Αισθητηριακά παιχνίδια! 

Από πολύ νωρίς διαπίστωσα πως ο Δημήτρης Γεράσιμος δεν λάτρευε τόσο τα αισθητηριακά παιχνίδια. Ακόμα και τώρα, το να λερώσει τα χέρια του είναι κάτι που δεν κάνει με άνεση και πρώτο του μέλημα- πολλές φορές ακόμα και κατά την διάρκεια του παιχνιδιού- είναι να καθαρίσει τα χέρια του. Είναι ένα χαρακτηριστικό που έχω έντονα και εγώ,και παρότι δεν μου έχει δημιουργήσει κάποιο "πρόβλημα" στην ζωή μου, φρόντισα τα αισθητηριακά παιχνίδια να είναι εβδομαδιαίως στην δημιουργική μας απασχόληση στο σπίτι. Να μερικά από αυτά. 












Ένας...παγωμένος ωκεανός!!




Αισθητηριακό μπάνιο και κυνήγι αυγών μαζί!



Τα συγκεκριμένα, τα επαναλαμβάνουμε διαρκώς από όταν ήταν δύο έτων και δεν τα έχει βαρεθεί στιγμή. Μόλις αυτά τα έξι αισθητηριακά παιχνίδια, έχουν κάνει όλη την διαφορά! 

Μαθαίνουμε παίζοντας

Καλά, όχι ότι όλα τα άλλα είναι αγγαρείες αλλά έτσι να διαχωρίζουμε λίγο τις πιο παιχνιδιάρικες δραστηριότητες μας!! 


Κυνήγι θησαυρών για μικρούς εξερευνητές! (έμπνευση Aspa On Line)















Είμαι σίγουρη ότι ξεχνάω πολλά ακόμη. Μέσα όμως σε όλες αυτές τις συναρπαστικές δραστηριότητες, το πιο σημαντικό από όλα ήταν το παιχνίδι μας, η αγκαλιές μας και οι αμέτρητες εξορμήσεις μας στην φύση. Αν διαβάσατε μέχρι εδώ πολύ χαίρομαι να ξέρετε! Και για να σας ανταμείψω, θα είστε και αυτοί που θα σας αποκαλύψω πως οι δραστηριότητες μας δεν θα σταματήσουν φέτος λόγω του νήπιου... Όχι! Αντίθετα θα είναι πιο στοχευμένες και οργανωμένες. Προς το παρόν, το μόνο που μπορώ να σας αποκαλύψω είναι πως θα είναι στην ουσία θεματικές.... 

Εμείς ανυπομονούμε. Εσείς; 

Καλή σχολική χρονιά σε όλα τα μικράκια.... 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια σας είναι η κινητήριος δύναμη μου, Η αλληλεπίδραση που χρειάζεται κάθε blogger με τους αναγνώστες του. Θα χαρώ πολύ να σας δω εδώ κάτω...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...