Τετάρτη 12 Σεπτεμβρίου 2018

Φτιάχνουμε το δικό μας ηφαίστειο! (πείραμα για παιδιά!)

Σας έχω σούπερ εύκολο πείραμα- δραστηριότητα για τα μικράκια σας. Εντυπωσιακό τόσο για μικρά όσο και για μεγάλα μαιμουδάκια!

Με υλικά που έχετε σίγουρα σπίτι σας μπορείτε μαζί με τα μαϊμούδια σας να φτιάξετε ηφαίστεια. Και μάλιστα ηφαίστεια που εκρηγνύονται.  Είστε έτοιμοι; Θα ξεκινήσουμε με το ηφαίστειο που φτιάξαμε στην αυλή μας. Και στην πορεία θα σας πούμε πως ακριβώς μπορείτε να φτιάξετε ένα πολύχρωμο χαμό εκρήξεων στο μπαλκόνι σας ως πείραμα! 



Καταρχάς μαζεύουμε όσα μαιμουδάκια έχουμε πρόθυμα να μάθουν διασκεδάζοντας! (εμείς συνήθως έχουμε και μια βρωμούσα στην παρέα μας!) 



Έχουμε ετοιμάσει ήδη ένα μπουκαλάκι νερό γεμισμένο με 1/3 νερό, 4 κουταλιές περίπου μαγειρική σόδα, προαιρετικά χρώμα ζαχαροπλαστικής και δίνουμε από ένα μπουκαλάκι ξύδι σε κάθε παιδικό χεράκι! (και όμως 4 κουταλιές σόδας δίνουν αρκετές εκρήξεις μέχρις ότου αδειάσουν και τα δυο μπουκάλια ξύδι!) 




Σκάβουμε μια μικρή τρύπα στο χώμα, βάζουμε το μπουκαλάκι χωρίς το καπάκι. Σχηματίζουμε με το χώμα που βγάλαμε στο σκάψιμο ένα βουνό δημιουργώντας στην ουσία ένα ηφαίστειο! Και μετά απλώς ρίχνουμε μέσα με πίεση το ξύδι και απολαμβάνουμε την έκρηξη! 










Και αν τα χεράκια δεν έχουν αρκετή δύναμη να πιέσουν το μπουκάλι, ένα ξυλαράκι που θα ανακατέψει το μείγμα θα κάνει και πάλι έκρηξη! Αλλιώς μπορείτε να βάλετε πρώτα το ξύδι μέσα στο μπουκάλι με το χρωματισμένο νερό και μετά να προσθέτετε σιγά σιγά την σόδα!! 






Και επειδή μας άρεσε πολύ αυτό το πείραμα το πήγαμε και ένα βήμα παραπέρα! Με ακόμα πιο εντυπωσιακούς αφρούς και χρώματα! Για το πείραμα πολύχρωμων εκρήξεων στο μπαλκόνι σας ή ακόμα και στον νεροχύτη σας θα χρειαστείτε: 


  • μερικά δοχεία. (εμείς επιλέξαμε διαφορετικά μεγέθη για να δούμε και διαφορετικές αντιδράσεις στην "έκρηξη"). 
  • νερό
  • μαγειρική σόδα
  • ξύδι
  • υγρό πιάτων
  • χρώμα ζαχαροπλαστικής ή τέμπερα (προαιρετικά) 
Τα μικράκια σας- αν είναι από τριών και πάνω μπορούν άνετα να στήσουν τα ίδια το πείραμα. Ο Δημήτρης Γεράσιμος το οργάνωσε σχεδόν μόνος του. Από το στήσιμο των δοχείων, μέχρι και το γέμισμα- η ενεργή συμμετοχή πάντα βοηθάει περισσότερο στην κατανόηση του πειράματος αλλά και στην αίσθηση περηφάνιας πως τα κατάφεραν. Εμείς βγήκαμε στο μπαλκόνι μας και τα στήσαμε στο πάτωμα διότι ήξερα από βίντεο που είχα δει στο διαδίκτυο πως η μαγειρική σόδα όσο της δίνεις ξύδι τόσο αυτή θα αποδίδει, οπότε να είστε προετοιμασμένες για έναν μικρό χαμό- ο οποίος όμως ξεπλένεται μετά πανεύκολα με το λάστιχο, ούτε γάτα, ούτε ζημιά. (trust me) 

Γεμίζουμε αρχικά τα δοχεία μας με νερό- περίπου τα 2/3 κάθε δοχείου. Έπειτα προσθέτουμε το χρώμα και ανακατεύουμε. (εμείς δεν ανακατέψαμε, μάλιστα το βάλαμε στο τέλος και μια χαρά λειτούργησε ωστόσο θα ήταν καλύτερα αν το είχαμε προσθέσει από την αρχή). Μετά προσθέτουμε την μαγειρική σόδα. Η οποία εξαρτάται από το μέγεθος του δοχείου, αλλά υπολογίστε από μια κουταλιά της σούπας μέχρι και τέσσερις, πέντε. Μην την τσιγκουνευτείτε- θα γίνει που θα γίνει χαμός ας είναι ολοκληρωτικός. Τέλος, προσθέτουμε μια κουταλιά της σούπας υγρό πιάτων (είναι για έξτρα αφρό, θα είναι εντυπωσιακό και χωρίς αυτό) σε κάθε δοχείο. Αφού τα έχουμε στήσει και ετοιμάσει όλα, τότε ρίχνει μέσα στα δοχεία το μικράκιι μας το ξύδι! (υπέροχη άσκηση για μικρά χεράκια και ματάκια!) 

Και παρατηρούμε τα ηφαίστεια μας να εκρύγνονται! 




















Βλέπετε ικανοποίηση το μαιμουδοπροσωπάκι; Σίγουρα έγινε χαμός στο μπαλκόνι, τίποτε όμως που δεν ξεπλύθηκε με λίγο νερό. Να έχετε μπόλικο ξύδι γιατί δεν χορταίνονται οι εκρήξεις από τα παιδικά ματάκια! Αυτό το πείραμα μπορεί να γίνει και με πολύ διαφορετικό τρόπο- ζωγραφίζοντας! Δείτε πως από την γλυκιά και αγαπημένη Ελπίδα εδώ.  Ενώ η πρώτη μου με ενέπνευσε για το ηφαίστειο ήταν χρόνια πριν η Μάγδα εδώ.  Ενώ μπορείτε να δείτε μερικά ακόμα εντυπωσιακά πειράματα της Ελπίδας εδώ. 

Αν σας άρεσε αυτό δείτε και τα άλλα πειράματα μας: 


Όταν το νερό "περπατάει"! Ένα εντυπωσιακό πείραμα!






Φάσμα χρωμάτων- πείραμα για παιδικά μυαλουδάκια! (και bonus χειροτεχνία!)




Φτιάξαμε και εκτοξεύσαμε πύραυλο με καλαμάκι! (και τα πνευμόνια μας!)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια σας είναι η κινητήριος δύναμη μου, Η αλληλεπίδραση που χρειάζεται κάθε blogger με τους αναγνώστες του. Θα χαρώ πολύ να σας δω εδώ κάτω...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...