Τετάρτη 24 Ιουνίου 2020

Εκκολάψαμε τα δικά μας αυγά δεινοσαύρων! (δραστηριότητα STEAM)

Όσοι μας παρακολουθείτε ξέρετε ότι έχουμε προσβληθεί από τον πυρετό των δεινοσαύρων εν όψη του φετινού μας πάρτι γενεθλίων! Το μικράκι μου κάνει τόση υπομονή κατά την διάρκεια όλων των χειροτεχνιών και προετοιμασιών και βοηθάει ταυτόχρονα τόσο πολύ που ήθελα να τον ανταμείψω με μια ανάλογη δραστηριότητα αποκλειστικά για την δική του διασκέδαση! 

Βασισμένη λοιπόν σε ένα από τα πρώτα σχεδόν πειράματα που κάναμε- την αντίδραση δηλαδή της μαγειρικής σόδας στο ξύδι- φτιάξαμε τα δικά μας αυγά δεινοσαύρων τα οποία και θα βλέπαμε να εκκολάπτονται αργά, βασανιστικά και εθιστικά!! (ότι πρέπει για να απολαύσεις μάνα και εσύ ένα καφέ στο μπαλκόνι!!) 



Είναι τρομερά απλό! Για να το κάνετε και εσείς θα χρειαστείτε τα εξής: 


  • Μαγειρική σόδα (μπόλικη! Για τα δικά μας αυγά χρειάστηκα δυο κουτιά των 350γρ) 
  • Λευκό ξύδι (μπόλικο! Σίγουρα δυο τμχ) 
  • χρώμα ζαχαροπλαστικής
  • γκλίτερ (προαιρετικά αλλά αξίζει!) 
  • λαδόκολλα 
  • ένα πλαστικό χαμηλό δοχείο
  • ένα πλαστικό ποτηράκι
  • τρία πλαστικά μπολ
  • μικρούς πλαστικούς δεινόσαυρους
  • νερό
  • σύριγγα 
  • μπόλικη διάθεση να λερωθούμε! (αλλά εάν έχετε ένα ζευγάρι γάντια για σας κατά την προετοιμασία θα ήταν το ιδανικό.) 
Τα βασικά μας χρώματα θα είναι τρία. Ώστε οι αναμείξεις να προκύψουν κατά την διάρκεια του πειράματος. Το κόκκινο, το μπλε και το κίτρινο. Μοιράζω την σόδα στα τρία μπολ. Ρίχνω μέσα στο καθένα λίγες σταγόνες χρώμα ζαχαροπλαστικής. Ανακατεύω ελαφρά με ένα κουτάλι. Μετά προσθέτω νερό λίγο- λίγο ώστε και να απλωθεί το χρώμα αλλά και να έχω μια πάστα αρκετά στεγνή, μην παρασυρθείτε με το νερό, θέλει προσοχή αλλιώς θα χρειαστείτε ακόμα περισσότερη σόδα. Στρώνω την λαδόκολλα στο χαμηλό δοχείο που θα χρησιμοποιήσω για το πείραμα απλώς να είστε σίγουροι πως θα χωρέσει στην κατάψυξη. Τώρα πλάθω ουσιαστικά στην παλάμη μου ένα οβάλ πλακέ σχήμα με την πάστα σόδας και βάζω στο κέντρο έναν δεινόσαυρο. Μετά το κλείνω και το πλάθω σαν αυγό. Όλη αυτή είναι μια διαδικασία που θα μπορούσε να κάνει μόνος ο Δημήτρης Γεράσιμος σε αυτή την ηλικία. Ωστόσο επειδή ήθελα να είναι έκπληξη τα έφτιαξα μόνη. Στο πλάσιμο των αυγών φροντίζω ώστε κάθε χρώμα να έχει και ένα μπάλωμα από άλλο χρώμα σόδας ώστε κατά την διάρκεια του πειράματος να εμφανιστούν καινούργιες αποχρώσεις. Συνδυάζω δηλαδή: 

  • μπλε με κίτρινο (πράσινο)
  • κόκκινο με κίτρινο (πορτοκαλί)
  • κόκκινο με μπλε (μωβ) 
Στα μισά αυγά βάζω στο κέντρο και μια τσιμπιά γκλίτερ για ακόμα μεγαλύτερη έκπληξη! Βάζω τα αυγά μου στην κατάψυξη και τα αφήνω για ένα ολόκληρο βράδυ! Όταν είναι να κάνω την δραστηριότητα, ετοιμάζω στο πλαστικό ποτήρι ένα μείγμα με λευκό ξύδι και μια σταγόνα απορρυπαντικό πιάτων, την σύριγγα  και βγάζω την λαδόκολλα κάτω από τα αυγά. Φτιάχνω καφέ, τα βγάζω όλα στο μπαλκόνι και απολαμβάνω τον...καφέ και φυσικά το παιδάκι μου να περνάει τέλεια κάνοντας έναν χαμό! Υπολογίστε πως θα χρειαστεί να ανανεώσετε συχνά το μείγμα ξυδιού! Αυτό ήταν! Κατά τα άλλα πόδια ψηλά! (χεχε!) 










Κάποιος έκανε απατεωνιές κατά διαστήματα και άδειαζε όλο το ποτήρι στα αυγά... 



Όταν εμφανίστηκε ο πρώτος δεινόσαυρος, ο ενθουσιασμός ήταν μεγάλος! 


Το ίδιο και όταν εμφανίστηκε γκλίτερ από το πουθενά! 








Και οι συνδυασμοί χρωμάτων όσο και να τους γνωρίζουμε πια, πάντα εξακολουθούν να μας εντυπωσιάζουν. 






Μετά πήρε και τον μεγεθυντικό φακό να τα παρατηρήσει όλα εκτενώς! 





Και φυσικά στο τέλος έπαιξε άφθονα με τους δεινόσαυρους που εκκολάφθηκαν στα ίδια του τα χέρια! 





Τι λέτε; Θα το δοκιμάσετε; 

Την αρχική ιδέα την πήραμε από εδώ.  Εάν θέλετε να δείτε και τα υπόλοιπα πειράματα μας- (θέλετε, θέλετε!), δεν έχετε παρά να κάνετε κλικ εδώ! 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια σας είναι η κινητήριος δύναμη μου, Η αλληλεπίδραση που χρειάζεται κάθε blogger με τους αναγνώστες του. Θα χαρώ πολύ να σας δω εδώ κάτω...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...