Κυριακή 2 Νοεμβρίου 2014

Χριστούγεννα για μένα είναι....

Χριστούγεννα για μένα είναι η μυρωδιά της κανέλας και του πορτοκαλιού. Οι κουραμπιέδες της γιαγιάς μου. Ο ήχος από τα ξύλα που καίνε και αυτή η γλυκιά θαλπωρή και γαλήνη που νιώθεις ενώ κουρνιάζεις σε ένα μαξιλάρι δίπλα στη φωτιά, με έναν ζεστό καφέ στο χέρι. 

Χριστούγεννα για μένα είναι αυτός ο ζεστός καφές στο χέρι, με άφθονη κανέλα, μέσα σε μια κόκκινη τεράστια κούπα. Είναι και ο καφές σε πλαστικό που πίνεις καθώς χαζεύεις χριστουγεννιάτικες βιτρίνες με τις ώρες. Είναι η φουφού του καστανά που αχνίζει και σε προκαλεί να πάρεις ένα σακουλάκι έστω και μόνο για τη ζεστασιά του. 

Χριστούγεννα για μένα είναι το κόκκινο, το πράσινο και το λευκό. Τα φωτάκια στο δέντρο, στα μπαλκόνια, στους δρόμους, παντού. Είναι η αιώνια διαμάχη μέσα μου- φωτάκια πολύχρωμα ή λευκά; Είναι η μαγεία του φωτισμένου δέντρου μέσα στο σκοτεινό σαλόνι σου το βράδυ που σηκώνεσαι για νερό. Είναι η αντανάκλαση του στο απέναντι τζάμι. 

Χριστούγεννα για μένα είναι αυτό το πρώτο στολίδι που βγάζεις από το κουτί και το κρεμάς στο δέντρο. Είναι η προσμονή που συνοδεύει αυτό το στολίδι για στιγμές οικογενειακές, ξεχωριστές, μαγικές. Είναι οι άπειρες χιονόμπαλες που όσο και να μεγαλώσω πάντα θα με "ταξιδεύουν". Οι απρόσμενες ευχητήριες κάρτες από μακρινούς φίλους και συγγενείς. 

Χριστούγεννα για μένα είναι να πλημμυρίζει το σπίτι μυρωδιές από καλούδια που ψήνονται αδιάκοπα στο φούρνο. Μέλι, κανέλα, γαρύφαλλο, πορτοκάλι, λιωμένη κουβερτούρα, καβουρδισμένα αμύγδαλα. Είναι η χαρά του να μοιράζεις τις δημιουργίες σου στους αγαπημένους σου. Να βλέπεις τη χαρά στα πρόσωπα τους. 

Χριστούγεννα για μένα είναι τα ατελείωτα γράμματα που έγραφα σαν παιδί στον Άγιο Βασίλη. Τα γράμματα που θα παροτρύνω το παιδί μου να γράψει όταν έρθει η ώρα. Οι στοίβες με τα δώρα κάτω από το δέντρο. Τα πολύχρωμα περιτυλίγματα και οι τεράστιες κορδέλες. Η αναμονή, η αγωνία μέχρι να τα ανοίξω. 

Χριστούγεννα για μένα είναι άπειρα χριστουγεννιάτικα τραγούδια. Από το πρωί ως το βράδυ. Να τραγουδάω το Jingle Bells με αστεία προσφορά στο μαιμουδάκι μέχρι να τον πιάσει λόξιγκας από τα πολλά γέλια. Να σιγοτραγουδώ αδιάκοπα στον εαυτό μου το "All I want for Christmas is my two front teeth" και το " Feed the World" γιατί αυτά ήταν πάντα τα 2 αγαπημένα μου, από παιδί. 

Χριστούγεννα για μένα είναι να έρχονται τα ανίψια σου σπίτι, όλο καμάρι και χαμόγελα να σου πουν τα κάλαντα. Είναι γενικότερα τα κάλαντα από παιδικές φωνές,  όλη αυτή η παραφωνία και η ντροπή. τα χαμηλά βλέμματα και τα λοξοκοιτάγματα για να δουν τι μποναμά έδωσες... 

Χριστούγεννα για μένα είναι το λαχταριστό χοιρινό με δαμάσκηνα της μαμάς μου και η αχνιστή κοτόσουπα της πεθεράς μου. Το "ετήσιο" στολίδι που βρίσκω πάντα έξω από τη πόρτα μου από την αδελφή μου με μια γλυκιά χειρόγραφη καρτούλα. Η "αιώνια" ερώτηση της μητέρας μου- "Τι θέλεις να σου φέρει φέτος ο Άγιος Βασίλης;"  (ναι-ναι ακόμα και τώρα που είμαι 34 χρονών με δικό μου παιδί!)

Χριστούγεννα για μένα είναι ένα μονοήμερο ταξιδάκι στα χιόνια και αυτή η καυτή σοκολάτα που πίνεις δίπλα σε αχνισμένα τζάμια. Είναι ο σκούφος μέχρι τα αυτιά και το κασκόλ μέχρι τη μύτη. Είναι τα γάντια με "κομμένα" δάχτυλα γιατί ποτέ δεν κατάφερα να κουμαντάρω τα "ολόκληρα"! Είναι το χέρι μου μέσα στο πάντα ζεστό χέρι του άντρα μου ενώ κάνουμε τα τελευταία χριστουγεννιάτικα ψώνια. 

Χριστούγεννα για μένα είναι η ακόμα πιο συχνή επαφή με την Παναγία μας και τον Χριστό μας, οι συχνοί εκκλησιασμοί και οι εορταστικές ψαλμωδίες. Η αίσθηση ανθρωπιάς που κυριαρχεί και όλη η διάθεση για βοήθεια και στήριξη σε όσους το έχουν ανάγκη. Είναι να βλέπω το μικράκι μου να χαϊδεύει τον Χριστούλη στη Φάτνη και να τον κάνει "μααα"...

 Χριστούγεννα για μένα είναι το παιδί μου. Η χαρά του, τα λαμπερά του ματάκια  όταν βιώνει και αυτός για πρώτη φορά όλα όσα περιγράφω. Είναι το πρωινό μας ξύπνημα  ανήμερα Χριστούγεννα με τα δώρα, το παιχνίδι, το special πρωινό και όλα αυτά με τις πυτζάμες μας. Είναι η λαχτάρα να μιλήσω στον Δημήτρη για τον Χριστό και να του δημιουργήσω το πιο μαγικό και ανιδιοτελές περιβάλλον- για να μάθει να ονειρεύεται χωρίς περιορισμούς, να αγαπά και να δίνει χωρίς όρια και ανταλλάγματα. 

Χριστούγεννα για μένα είναι η οικογένεια μου και όλη μου η ζωή γύρω από αυτήν. Είναι όλος ο κόσμος που πιστεύει ακόμα στη μαγεία και στα θαύματα. Είστε όλοι εσείς, που φτάσατε να διαβάζετε αυτό το κείμενο μέχρι αυτές τις γραμμές. Γιατί ο Άγιος Βασίλης υπάρχει... Μπορεί να μην είναι πάντα ένας παχουλός γεράκος με μακριά άσπρα γένια και ταράνδους που πετάνε... όμως υπάρχει. Για τον καθέναν μας χωριστά. 

Το μόνο που χρειάζεται  είναι να πιστέψουμε... 

Το ημερολόγιο μιας μαμάς






34 σχόλια:

  1. Χριστούγεννα για μένα είναι οι ευωδιες απο τα γλυκά της μαμας... Η διπλή γιορτή του μπαμπα κ η δική μου και ενα σπίτι γεμάτο... Απ όλα... Μυρωδιές παρουσίες γεύσεις φωνές... Χριστούγεννα για μένα είναι... ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Είδες... Δεν διαφέρουμε και τόσο... <3 Και αυτά τα γλυκά της μαμάς... αχ...

      Διαγραφή
  2. Και για μενα Χριστούγεννα είναι όλα αυτά που είπες Γιάννα μου! Αχχχχχ πόσο αγαπώ τα Χριστούγεννα! Ανυπομονώ λοιπόν! φιλάκια πολλά και καλό ξημέρωμα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Και εγώ αγαπώ τα Χριστούγεννα!!! Και ανυπομονώ να έρθουν :)
    Πολύ όμορφη ανάρτηση :)
    Καλημέρα και καλό μήνα. Γιάννα μου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλό μήνα κούκλα μου, πολύ χαίρομαι που σε βρίσκω εδώ!! Κοντοζυγώνουν, ετοιμάσου... <3

      Διαγραφή
  4. ολα αυτα Γιαννα μου!! Ολα !! πολλα φιλια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Πολύ όμορφη ανάρτηση! Πραγματικά τα Χριστούγεννα μπορείς να δεις ξεκάθαρα την ομορφιά στα πιο απλά πράγματα... που είναι όμως τόσο σημαντικά... Ανυπομωνώ για τα Χριστούγεννα ειδικά τώρα που η κόρη μου μεγάλωσε και θα κάνουμε μαζί τόσα.. πράγματα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σου εύχομαι να είναι τα πιο μαγικά και ονειρεμένα Χριστούγεννα Νίκη μου!!! Σε φιλώ γλυκά!

      Διαγραφή
    2. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

      Διαγραφή
  6. Εννοείται πως θα περάσω!!!! Χαίρομαι πολύ που σε βρήκα!!! Φιλιά πολλά!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Σε ανέβασα στην σελίδα μου στο fb! Περιμένω οδηγίες για το πανηγύρι εννοείται πως θα συμμετάσχω!!
    https://www.facebook.com/toimerologiotismamasyiannas?ref=hl

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. συγκλονιστικη αποδοχή το μηνυμα σου σε ευχαριστω πολυ πολυ
    http://starsandicicles.blogspot.gr/2014/11/blog-post_75.html

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. "Το μόνο που χρειάζεται είναι να πιστέψουμε... "

    τι όμορφα όλα αυτά και πόσο γλυκά τα αποδίδεις στο χαρτί!

    να ΄σαι καλά, Γιάννα μου!
    Αλεξία

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Τι όμορφη ανάρτηση! Σε ευχαριστώ πάρα πολύ που την πρόσθεσες στο party μου!!
    Φιλιά πολλά και μαζί πολλές, μαγικές, ευχές!

    Τρελοτουρίστρια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Την είχα αγαπήσει αυτή σου την ανάρτηση Γιάννα! Με είχες αγγίξει, ειλικρινά...από το πάρτι της τρελοτουρίστριας ήρθα για να πω μια καλησπέρα! φιλάκια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σε ευχαριστώ πολύ Μαράκι μου, να είσαι πάντα καλά και πάντα να σε αγγίζει η μαγεία των Χριστουγέννων <3

      Διαγραφή
  13. Όμορφη ανάρτηση.
    Από το πάρτυ της τρελοτουρίστριας έρχομαι.
    Φιλάκια ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Ένιωσα μια γλύκα τόση...μύρισα, γεύτηκα, ένιωσα... Πανέμορφα τα λόγια σου!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Έλα...συγκινήθηκα...και ξέρεις που περισσότερο; Εκεί που ο μικρός σου κάνει μααα τον Χριστούλη στην φάτνη..Και για εμένα Χριστούγεννα είναι όλα αυτά που είπες...αλλά περισσότερο χαίρομαι που ανέφερες και την πνευματική διάσταση των ημερών.αφού πολλοί χάνονται στα δώρα, στους στολισμούς και στα λαμπιόνια κ κάνουν Χριστούγεννα χωρίς Χριστό!!!! Πώς να γιορτάζεις τα γενέθλια κάποιου χωρίς να τιμάς το ίδιο το πρόσωπο;
    Πάντα αγαπούσα τις αναρτήσεις σου...αλλά αυτή είναι το κάτι άλλο!!!!!!!
    Καλά Χριστούγεννα!!!
    από το πάρτυ έρχομαι!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ευαγγελία μου, με συγκινείς πραγματικά. Σε ευχαριστώ πολύ για τα γλυκά σου λόγια. "Πώς να γιορτάζεις τα γενέθλια κάποιου χωρίς να τιμάς το ίδιο το πρόσωπο;" Πόσο μου αρέσουν αυτά σου τα λόγια.... <3

      Διαγραφή
  16. Τι ωραία που τα λες! Ετσι ακριβώς είναι!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Έτσι όπως τα λες.....είναι και η ΜΑΓΕΙΑ.....που όλοι χρειαζόμαστε στις ζωές μας...αρκεί να την πιστέψουμε!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Πολυ ωραια ανρτηση ερχομαι απο το λινκ παρτυ

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Τα σχόλια σας είναι η κινητήριος δύναμη μου, Η αλληλεπίδραση που χρειάζεται κάθε blogger με τους αναγνώστες του. Θα χαρώ πολύ να σας δω εδώ κάτω...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...