Τρίτη 30 Απριλίου 2019

7+1 δραστηριότητες σχετικά με το Πάσχα

Όλες οι πασχαλινές μας δραστηριότητες μαζεμένες σε μια ανάρτηση! 



Για το Πάσχα λοιπόν φέτος ασχοληθήκαμε με τα εξής: 

  • Ο κύκλος ζωής του κοτόπουλου
  • Φτιάχνουμε βιβλιαράκια με τα πάθη του Χριστού και τα έθιμα του Πάσχα
  • Μαθαίνουμε την τέχνη του βιτρώ φτιάχνοντας σταυρούς και φαναράκι για τον επιτάφιο
  • Φτιάχνουμε πασχαλινή κάρτα- αυγό που εκκολάπτεται. 
  • Βάφουμε αυγά από φελιζόλ
  • Βάφουμε τα κόκκινα αυγά 
  • Γενικά συμμετέχουμε σε όλα τα έθιμα και φυσικά στις εκκλησιαστικές λειτουργίες
  • Διαβάζουμε σχετικά βιβλία
Ο κύκλος ζωής του κοτόπουλου: 

Αυτή την φορά ετοίμασα τον κύκλο με μινιατούρες που υπήρχαν άφθονες στο εμπόριο, και τον προέτρεψα να φτιάξει τον δικό του έχοντας όλα όσα χρειαζόταν στο τραπέζι εργασίας μας! Η δραστηριότητα αυτή συμπεριλάμβανε κόψιμο με ψαλίδι, γραφή, ζωγραφική, κολάζ με τρισδιάστατα υλικά και sencory play. 










Φτιάχνουμε βιβλιαράκια με τα πάθη του Χριστού και τα έθιμα του Πάσχα. 

Τα εκτυπώσιμα για αυτή την δραστηριότητα τα βρήκα στο blog SofiaAdamoubooks- το οποίο δυστυχώς δεν μου επιτρέπει να βάλω ενεργό λινκ. Συνεπώς ψάξτε το αν σας ενδιαφέρει. Του άρεσε πάρα πολύ, μιας και μετά την ζωγραφική και το κόψιμο, έδεσε και τα βιλιαράκια με εξώφυλλο, ενώ φυσικά μιλήσαμε ταυτόχρονα για όλα όσα έδειχναν οι εικόνες. 







Μαθαίνουμε για τα βιτρώ φτιάχνοντας σταυρούς και φαναράκι για τον επιτάφιο. 

Για τους σταυρούς στην πρώτη περίπτωση χρειαστήκαμε ειδικό τρισδιάστατο αυτοκόλλητο χρώμα- εμείς φέτος το βρήκαμε στα lidl- αλλά είμαι σίγουρη πως θα έχουν τα μεγάλα βιβλιοπωλεία ή είδη με χόμπι. Έφτιαξα εγώ το περίγραμμα την πρώτη φορά και τα εσωτερικά σχέδια και ο ίδιος γέμισε με χρώματα. Μόλις στέγνωσαν στολίσαμε με αυτά τα τζάμια στο δωμάτιο του!







Συνεχίσαμε με το φαναράκι του επιταφίου, όπου χρειαστήκαμε ένα γυάλινο βαζάκι, κόλλα ντεκουπάζ, (ή απλά κόλλα χειροτεχνίας αραιωμένη με ελάχιστο νερό), πινέλο, γκοφρέ χαρτί σε διάφορα χρώματα κομμένο σε κομμάτακια και υπομονή! Κάλυψε με κόλλα το βαζάκι και κόλλησε τα κομματάκια όπως ο ίδιος ήθελε. Το πάνω χέρι κόλλας το πέρασα εγώ γιατί το γκοφρέ αποδείχτηκε εξαιρετικά ευαίσθητο και ήθελε ήπιο χειρισμό. Μόλις στέγνωσε κόλλησα μέσα με σιλικόνη ένα ρεσό και σπάγγο για χερούλι! Το κράτησε με περηφάνια στην περιφορά του επιταφίου! 










Ολοκληρώσαμε τα βιτρώ- τα οποία τον έκαναν να δει τα βιτρώ στην εκκλησία με εντελώς διαφορετική οπτική- με έναν σταυρό που σχεδίασε αποκλειστικά μόνος του, εκτός από το εξωτερικό περίγραμμα. Χρησιμοποίησε πλαστική διαφάνεια Α4, και ανεξίτηλους μαρκαδόρους.  Στολίσαμε με αυτόν την πόρτα της κουζίνας μας. 










Φτιάχνουμε πασχαλινή κάρτα, αυγό που εκκολάπτεται

Πανεύκολη και άκρως εντυπωσιακή! Χρειαστήκαμε χαρτί ακουαρέλας για την βάση, χρώματα, ματάκια ψεύτικα, πορτοκαλί χαρτόνι για το ράμφος και λαδόκολλα, (έχουν τα βιβλιοπωλεία) για το τσόφλι. Ψαλίδι και κόλλα φυσικά! 

Μια ακόμα δραστηριότητα που ολοκλήρωσε εντελώς μόνος. Σχεδίασε, έκοψε, ζωγράφισε, κόλλησε ολοκλήρωσε! Είμαι πολύ περήφανη για αυτό το μαιμουδάκι! Ζήλεψα και έφτιαξα και εγώ μια ώστε να σκίσει ο μικρός το "τσόφλι" και να φανερωθεί το αυγό, ενώ ο ίδιος την δικιά του την χάρισε στην νονά του. 








Ταυτόχρονα έγραψε και ζωγράφισε ο ίδιος τόσο τις κάρτες που χάρισε, ενώ έφτιαξε και name tags για αυτόν και την ξαδέλφη του στο Πασχαλινό τραπέζι! 








Βάψαμε αυγά από φελιζόλ και στολίσαμε το μπαλκόνι μας

Κλασσικό, αγαπημένο και χωρίς περαιτέρω εξηγήσεις! 


Βάψαμε τα κόκκινα αυγά 

Και όχι μόνο. Ζυμώσαμε τσουρέκια, φτιάξαμε λαζαράκια, πήγαμε εκκλησία σχεδόν όλη την Μεγάλη Εβδομάδα, σουβλίσαμε το αρνί, φτιάξαμε νηστίσιμα φαγητά, οτιδήποτε θα γεμίσει το παιδί αρώματα, αναμνήσεις και βιώματα! Γιατί το έχουμε πει! Μαθαίνουμε πάντα διασκεδάζοντας! (όλα αυτά όμως θα τα δείτε στην επόμενη ανάρτηση μας!) 





Τέλος, όπως πάντα διαβάζουμε σχετικά βιβλία! Όλα τα βιβλία που έχουμε για το Πάσχα, θα τα βρείτε εδώ!

Γνωρίζω πως η ανάρτηση είναι αρκετά ετεροχρονισμένη! Ωστόσο μένουν ακόμα μερικές μέρες διακοπών και μπορείτε ακόμα να αξιοποιήσετε κάποιες από τις δραστηριότητες μας παράλληλα με αυτές για την άνοιξη που μοιραστήκαμε εδώ αλλά και το καθιερωμένο egg hunt μας εδώ. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια σας είναι η κινητήριος δύναμη μου, Η αλληλεπίδραση που χρειάζεται κάθε blogger με τους αναγνώστες του. Θα χαρώ πολύ να σας δω εδώ κάτω...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...